Izvor: 24SEDAM
26.10.2024 u 21:15
0

SVETA PETKA DONOSI BLAGOSLOV: Večeras izgovorite ove reči za mir i zdravlje u svom domu

Sutra je dan koji nosi poruku ljubavi, vere i nade, pa se praznik dočekuje u molitvi i postu, kako bi vernici u miru i blagoslovu dočekali buduće dane

Sutra, 27. oktobra, Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik Prepodobne mati Paraskeve, poznatije kao Sveta Petka. Ova svetiteljka, čuvena po svojoj pomoći bolesnima, siromašnima i nevoljnima, vekovima je uzor vernicima širom jugoistočne Evrope.

Praznik posvećen ovoj velikoj svetiteljki obeležava se kao dan molitve, posta i blagoslova za sve žene i njihove porodice.

Uoči praznika – običaji koji se poštuju vekovima

Veče pred Svetu Petku ima poseban značaj. Nakon skromne večere, ukućani idu na počinak u miru i molitvi. Pre spavanja, domaćin se tradicionalno triput prekrsti i izgovori molitvu:

Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Žene i deca učestvuju u molitvi prekrštanjem tri puta, a potom svi odlaze na počinak.

Preporučuje se da se spava na desnoj strani, s jednom rukom ispod glave, dok je glava okrenuta prema istoku. U domovima sa decom, pre spavanja se prostorije okade tamjanom da bi deca mirno spavala.

Praznični dan u znaku molitve, posta i odmora

Na sam dan praznika običaj nalaže da se vreme provede u miru i molitvi. Vernici poste na ulju, a dan se često slavi i kao krsna slava u mnogim porodicama. Po narodnim verovanjima, žene na ovaj dan ne bi trebalo da mese hleb, kuvaju, šiju ili rade teške poslove, kako ne bi izazvale gnev svetiteljke i da bi tokom cele godine bile zaštićene od bolesti ruku.

Posebni običaji nalažu da devojke beru cveće i njime ukrase domove kako bi osigurale mir i slogu tokom cele godine. Devojčicama se oblače nove haljine kao znak blagoslova i sreće koja će ih pratiti u narednoj godini.

Sveta Petka – svetiteljka koja povezuje i inspiriše

Sveta Petka je svetiteljka koja nadilazi granice pravoslavlja. Osim vernika Pravoslavne crkve, za njenu pomoć mole se i ljudi iz drugih religija, prepoznajući njen blagoslov i milosrđe. Njena zaštita je naročito tražena među ženama, koje je doživljavaju kao duhovnog vodiča kroz životne izazove.

Sutra je dan koji nosi poruku ljubavi, vere i nade, pa se praznik dočekuje u molitvi i postu, kako bi vernici u miru i blagoslovu dočekali buduće dane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter