Izvor: GLOSSY
18.01.2025 u 21:30
0

NAJLEPŠE TURSKE TULUMBE: Nestvarnog ukusa, iznutra mekane, spolja hrskave

Uz ovaj recept ćete dobiti 40 sočnih, domaćih tulumbi, a glavni trik je u tome da ih posle prženja potopite u dobro ohlađen i dan ranije pripremljen sirup

Turska kuhinja donela je na naše prostore mnogo poslastica koje su i danas vrlo popularne, a jedan od pravih klasika, koji su postali nezaobilazne širom Balkana, jesu čuvene tulumbe.

One potiču iz današnje Anadolije, a često se prave u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. U Istanbulu se može kupiti na ulici, gde se nudi i u obliku đevreka!

Tulumba tatlısı je dezert interesantnog izgleda i još lepšeg ukusa, vrlo sočan zahvaljujući šerbetu, a priprema je iznenađujuće laka.

Sastojci:

(za oko 40 tulumbi)

Za testo za tulumbe

 

  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • 4 velika jajeta
  • 100 ml ulja
  • 400 ml vode

I još:

  • ulje za prženje

Za sirup (agdu)

 

  • 600 ml vode
  • 1 kg šećera ( slobodno smanjite po želji, ali onda smanjite i količinu vode)
  • limun ili pola (sečeno na kriške)

Priprema

  1. Dan ranije napravite šerbet, tj, preliv, i ostavite da odstoji i ohladi se preko noći. Stavite šećer vodu da proključaju, pa dodajte limun sečen na kriške, smanjite na tihu vatru i kuvajte još neko vreme pokriveno, dok se limun „ne zastakli“. Kad se prohladi, stavite u frižider.
  2. Sutradan u šerpu sipajte vodu, ulje, so i šećer, pa kad proključa sklonite sa šporeta.
  3. Malo po malo umešajte brašno, sve vreme mešajući varjačom dok se ne formira čvrsta masa u obliku lopte, pa sklonite na stranu da se prohladi, oko 15 minuta.
  4. Dok se testo hladi, umutite jaja penasto, a potom ih dodajte smesi i sjedinite mikserom, pa mutite sve dok ne dobijete svilenkasto mekano testo za tulumbe. Time punite špric.
  5. Sipajte mnogo ulja u dubok tiganj (može i šerpa), pa u njega spuštajte tulumbe, istiskanjem oko 10 cm testa iz šprica. Potrudite se da ne budu preblizu jer će narasti prilikom prženja, pa bi mogle da se slepe jedna za drugu. Prvu turu spustite u već hladno ulje, a iako će se isprva tulumbe same okretati, kasnije ih obavezno okrećie.
  6. Vadite rešetkastom kašikom kad dobiju finu, zlatnu boju, pa ih spuštajte u hladan sirup. U međuvremenu isključite ringlu da se ulje ohladi, pa novu turu pržite na isti način.
  7. Kad sve bude gotovo, poređajte tulumbe po plehu, prelijte ih ostatkom sirupa, pa prekrijte aluminijumskom ili providnom folijom i stavite u frižider.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter