
Foto: FREEPIK.COM/Esin Deniz
RECEPT DANA: Posne punjene paprike
Posne punjene paprike klasično su jelo koje se priprema u vreme posta
Posne punjene paprike – predlog za ukusan posni ručak u kom će uživati cela porodica.
Sastojci:
– 8 manjih paprika (babura ili po izboru)
– 200 gr pirinča
– 1 glavica crnog luka
– 1 šargarepa
– 1 tikvica (ili malo bundeve)
– 2 čena belog luka
– 3 kašike maslinovog ulja
– 1 kašičica sušenog začina (origano, bosiljak, majčina dušica)
– so i biber po ukusu
– vezica svežeg peršuna (sitno seckan)
Za sos:
– 500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica brašna (opciono, za zgušnjavanje)
– malo maslinovog ulja
– so po ukusu
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Tarator – bugarska hladna supa
Priprema:
Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i tikvicu. Kratko propržite da omekšaju, pa dodajte pirinač i začine.
Promešajte i dodajte malo vode, tek da se smesa sjedini i pirinač blago nabubri (ali ne skuva potpuno).
Odsecite vrhove paprika, očistite semenke i napunite ih pripremljenim filom.
Paprike poređajte uspravno u šerpu ili dublju vatrostalnu posudu. Prelijte ih paradajz sokom koji ste prethodno zagrejali s malo ulja, šećera i začina (možete dodati i brašno ako volite gušći sos).
Kuvajte poklopljeno 30 do 40 minuta na tihoj vatri, ili ih pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta, dok paprike ne omekšaju i sos se zgusne.
Poslužite uz svežu salatu od kupusa i šargarepe, kuvani krompir ili integralni hleb.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

USKRŠNJA GOLUBICA: Kolomba – italijanski slatki hleb

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Oprezno s konzumacijom farbanih jaja

UKUS KOJEM JE TEŠKO ODOLETI: Vaskršnji kolač sa kajsijama

RECEPT DANA: Vaskršnji venac
