
Foto: PEXEL.COM/Photo by Olga Royanova
PO BAKINOM RECEPTU: Kako da ofarbate jaja za Vaskrs na prirodan način?
Farbanje jaja na prirodne načine sve je popularnije i kod naših domaćica
Vaskršnja jaja su simbol novog života i obnove, a njihovo farbanje, kao i tradicionalno tucanje, deo su bogate i dugovečne uskršnje tradicije koja okuplja porodicu u mnogim domovima.
Umesto industrijskih boja koje često sadrže štetne hemikalije, prirodno farbanje jaja postaje sve popularniji izbor. Osim što je ekološki prihvatljivo i sigurno za decu, veoma je jednostavno – a sve sastojke verovatno već imate kod kuće.
Donosimo nekoliko prirodnih načina da ofarbate jaja, uz divne nijanse i rustičan šarm koji vraća uspomene na detinjstvo.
1. Lukovina – klasična crveno-smeđa nijansa
Potrebno: Suve ljuske crnog luka, voda, jaja
Postupak: Stavite punu šaku suvih ljuski crnog luka u šerpu, prelijte sa oko 1 litrom vode i kuvajte 30 minuta. Procedite tečnost, ubacite jaja i kuvajte još 10 minuta.
Za jaču boju, ostavite jaja u boji još neko vreme posle kuvanja.
Savet: Ako pre kuvanja na jaje stavite list peršuna i obavijete ga najlon čarapom, dobićete prelep prirodni otisak.
2. Borovnice – nežne plave i ljubičaste nijanse
Potrebno: Zamrznute borovnice, voda, sirće
Postupak: U šerpu stavite šolju borovnica i dve šolje vode, kuvajte 20 minuta, pa procedite. U tečnost dodajte kašiku sirćeta, pa u nju potopite skuvana jaja. Ostavite ih nekoliko sati ili preko noći za intenzivniju boju.
PROČITAJTE: JARKOCRVENO IDEALNO ZA ČUVARKUĆU: Ofarbajte uskršnja jaja po grčkom receptu

3. Spanać – blaga zelena nijansa
Potrebno: Svež ili zamrznut spanać, voda, sirće
Postupak: Kuvajte šaku spanaća u dve šolje vode oko 30 minuta. Procedite, dodajte kašiku sirćeta i u dobijenu boju potopite kuhana jaja. Držite ih nekoliko sati za postizanje željene nijanse.
4. Cvekla – ružičasta do jarko crvena
Potrebno: Cvekla (sveža ili kuvana), voda, sirće
Postupak: Izrendajte jednu cveklu, stavite je u šerpu sa dve šolje vode, kuvajte 30 minuta i procedite. Dodajte kašiku sirćeta, pa potopite kuvana jaja. Ostavite nekoliko sati ili preko noći.
5. Kafa ili čaj – tople smeđe i zlatne nijanse
Potrebno: Crna kafa, crni ili zeleni čaj
Postupak: Skuvajte jaču kafu ili čaj (oko 3 kesice na dve šolje vode), ostavite da se ohladi, dodajte kašiku sirćeta, pa u otopinu potopite jaja i ostavite bar sat vremena.
Dodatni saveti za lepša jaja:
Koristite bela jaja za jasnije i intenzivnije nijanse.
Sirće pomaže da boja bolje prione uz ljusku.
Nakon farbanja, premažite jaja malo maslinovim uljem i prebrišite mekom krpicom – dobiće prirodan sjaj.

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

USKRŠNJA GOLUBICA: Kolomba – italijanski slatki hleb

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Oprezno s konzumacijom farbanih jaja

UKUS KOJEM JE TEŠKO ODOLETI: Vaskršnji kolač sa kajsijama

RECEPT DANA: Vaskršnji venac
