
Foto: FREEPIK.COM
ZA VASKRS ZABORAVITE NA PILEĆU ČORBU: Tradicionalna jela koja se kuvaju na praznično jutro
Jedno od tih manje poznatih, ali veoma važnih pravila jeste: za Vaskrs se ne jede pileća supa
Vaskrs, praznik nad praznicima, osim što ima duboku duhovnu simboliku i obeležava pobedu života nad smrću, nosi sa sobom i brojne običaje i pravila koja se prenose s kolena na koleno.
Da, dobro ste pročitali – iako se pileća supa smatra „klasičnom“ uvodnom čorbom na mnogim slavskim i svečanim trpezama, na Vaskrs ona se zaobilazi, i to sa vrlo specifičnim razlogom.
Prema narodnom verovanju koje vuče korene još iz davnih vremena, kokoške i pilići „kopaju po zemlji“, a na Vaskrs ne treba da se išta „rovari“, dira ni uznemirava“. Na ovaj sveti dan zemlja se simbolično odmara – jer je upravo ona bila mesto Hristovog počivanja pre vaskrsenja.
Zato se veruje da jelo od živine, posebno kokošje meso i pileća supa, na Uskrs donosi nemir, brige i „razrovane“ odnose u kući. Domaćice koje drže do tradicije uvek će zaobići ovu supu i odlučiti se za nešto drugo.
U duhu praznika i bogate srpske kuhinje, postoji mnogo dostojnih zamena koje su ukusne, izdašne i u potpunosti „po meri“ Vaskrsa.
Teleća čorba
Klasična, kremasta i hranljiva – teleća čorba se često priprema za Uskrs jer je simbol snage, zdravlja i blagostanja.
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa (bez kostiju)
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 1 glavica crnog luka
- 1 krompir
- 2 kašike brašna
- 1 žumance
- 100 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
- Veza peršuna
- So, biber, lovorov list, limunov sok
PROČITAJTE: USKRŠNJA GOLUBICA: Kolomba – italijanski slatki hleb
Teleće meso isecite na kocke i stavite da se kuva u 2 l vode sa crnim lukom, šargarepom, paškanatom i jednim listom lovora. Kada omekša, procedite supu. U drugom tiganju napravite zapršku od 2 kašike brašna i malo ulja, pa dodajte malo te supice i razmutite. Sipajte zapršku u čorbu i kuvajte još 10 minuta. Umutite žumance sa pavlakom, pa dodajte u čorbu. Dodajte seckani peršun i nekoliko kapi limunovog soka za svežinu.
Goveđa čorba
Mirisna i jaka čorba od govedine predstavlja odličnu zamenu za pileću supu.
Sastojci:
- 500 g goveđeg mesa (plećka ili vrat)
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica mlevene paprike
- So, biber, peršun, lovorov list
Meso isecite na sitnije komade i stavite da se kuva sa crnim lukom i šargarepom. Kad omekša, napravite zapršku od brašna i mlevene paprike. Dodajte zapršku u čorbu i kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte začine, peršun i po želji malo paradajz-pirea za boju i aromu.
Riblja čorba
U nekim porodicama koje su uz reke, tradicionalno se priprema riblja čorba – kao simbol duhovnog očišćenja i povezanosti sa prirodom.
Sastojci:
- 1 kg mešane rečne ribe
- 2 glavice luka
- 1 šargarepa
- 2 kašike mlevene paprike
- 1-2 ljute papričice
- So, biber, list peršuna, malo belog vina
U velikom loncu propržite sitno seckani crni luk i šargarepu. Dodajte mlevenu papriku i dolijte vodu. Ubacite ribu, dodajte papričicu i kuvajte bez mešanja oko 30–40 minuta. Po želji, dolijte malo belog vina pred kraj za puniji ukus.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

NAJBOLJI DEZERT ZA VASKRS: Kolač sa cimetom mekan kao duša

VASKRŠNJI RUČAK KOJI SVI VOLE: Rolovano belo meso

KAO OSMIŠLJENA ZA VASKRS: Bela čorba, jelo koje greje dušu
