
Foto: FREEPIK.COM/EyeEm
NEZAOBILAZAN NA VASKRŠNJOJ TRPEZI: Kulič – tradicionalni ruski hleb
Kulič je tradicionalni ruski hleb koji se jede u svečanim prilikama kao što je Vaskrs
Osvećeni kvasni slatki hleb simbolizuje vaskrsenje i pobedu Isusa Hrista nad smrću. Kulič, uz farbana jaja i pashu, je najpoznatiji vaskršnji obredni hleb, široko prihvaćen i poštovan čak i u vreme strogog komunističkog režima, koji simbolikom označava uspešnost nastupajućeg perioda i blagostanje porodice.
Jako je mirisan, sladak, bogat, zahteva malo dužu pripremu, ali potpuno opravdano jer se jede u svečanim prilikama kao što je Vaskrs.
Karakterističnog je oblika, peče se u uskim i visokim kalupima poput „panettone“ hleba, i seče na kriške.
Potrebno je:
– 175ml toplog mleka
– 7g (kesica) suvog kvasca
– 160g šećera + vanila (aroma ili šećer)
– 500g brašna
– 3 jaja (belance i žumance odvojeno)
– šafran
– 125g maslaca
– 75g suvog grožđa natopljenog u brendiju (ili rumu)
PROČITAJTE: USKRŠNJA GOLUBICA: Kolomba – italijanski slatki hleb
Postupak:
U toplo mleko izmešajte suvi kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira 10-ak minuta. Zatim, 100g brašna (od ukupne količine) umešati u kvasac i ostaviti sat vremena da narasta prekriveno providnom folijom.
Za to vreme potopiti suvo grožđe u brendi ili rum i pripremiti kalupe za pečenje tako što ćete ih podmazati puterom ili obložiti pek papirom. Ja sam koristila (za ovu masu testa) tri kalupa različitih veličina, usku šerpicu od 1l prečnika 13cm, metalno lonče prečnika 10cm i još jedno manje od 9cm. Bitno je da nema plastičnih delova (ručki), tj. da je bezbedno za pečenje u rerni.
Umutiti žumanca sa šećerom (i vanilom) i omekšalim puterom, odvojeno umutiti belanca u sneg. U preostalo brašno umešati šafran.
U testo sa kvascem staviti masu sa žumancima, belanca i preostalo brašno. Špatulom povezati sastojke pa opet ostaviti da narasta sat, sat i po prekriveno folijom.
U nadošlo testo dodati suvo grožđe (oceđeno iz brendija) i puniti kalupe za pečenje do pola. Prekriti krpom i ostaviti još sat vremena na soboj temperaturi, u zagrejanu rernu na 175°C peći kulič oko 30-40 minuta u zavisnosti koliki je kalup.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

NEZAOBILAZAN NA VASKRŠNJOJ TRPEZI: Kulič – tradicionalni ruski hleb

NAJBOLJI DEZERT ZA VASKRS: Kolač sa cimetom mekan kao duša
