
Foto: FREEPIK.COM/KamranAydinov
RECEPT DANA: Pide – turska pica
Turske pide je jelo očaravajućeg ukusa i zanimljivog izgleda
U korenima turske kuhinje nalazi se jelo čija tradicija živi vekovima – u pitanju je pide.
Pide ili turska pica je savršeno punjeno pecivo koje može biti kompletan obrok, a kombinacije punjenja su mnogobrojne. Može se jesti kao glavno jelo ili lagani obrok.
Turski pide su tradicionalne pečene pite koje se obično prave od mekog, rastegljivog, kiselog testa, punjene raznovrsnim sastojcima poput različitog vrsta mesa, suhomesnatih proizvoda, povrća i sira.
Finalni proizvod su sočni i aromatični čamčići koji nude pravu eksploziju ukusa!
Sastojci:
Testo:
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice suvog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika kiselog mleka
PROČITAJTE: POSLASTICA CARSKOG UKUSA: Knedle sa jagodama
Nadev:
- 300 g pileće salame
- nekoliko kašika kisele pavlake
- nekoliko kašika kečapa
- 200 g sira
- začini

Priprema:
Prosejati brašno, staviti sve suve sastojke, dodati kiselo mleko i uz dodavanje tople vode, umesiti meko testo.
Posle deset minuta dodati maslinovo ulje, pa snažno izmesiti da testo postane elastično. Ostaviti ga da odstoji na toplom, pa podeliti na šest loptica iste veličine.
Dok testo odstoji, napraviti nadev za punjenje.
Oklagijom rastanjiti svaku lopticu i premazati je kečapom, naneti fil, pa formirati čamčiće. Peći pide dok ne poprimi lepu boju. Pide služiti prilog po želji.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

PLJESKAVICE OD SPANAĆA: Nećete ni primetiti da nedostaje meso

UKUSNE I ZDRAVE: Pet razloga da u ishranu uvrstite kajsije

POSTOJI NAČIN DA ZAISTA SMRŠATE: Da li znate šta je kalorijski deficit?

RECEPT DANA: Pide – turska pica

RECEPT DANA: Domaći džem of jagoda bez konzervansa
