Izvor: HappyBSC
16.06.2022 u 20:55
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Politički kurs Evrope se menja“, „Ovo je rat na više nivoa, a pre svega u glavama ljudi“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: profesor bezbednosti Miroslav Bjegović, Đorđe Vukadinović – Nova srpska politička misao i Zoran Spasić -Centar za saradnju sa zemljama Azije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Amerika je ubedila Evropu da joj treba NATO“, „Kina zna padne li Rusija, ona je sledeća“

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosti

–  Ono što je problematično jeste da možda ukrajinski narod ne vidi šta se dešava u Ukrajini i možda scenario koji se sprema od strane evropskih i britanskih zvaničnika. Današnja poseta  (Makrona, Šolca, Dragog), osim toga što su pozvali Zelenskog na Samit G7 i NATO Samit, ja ne vidim kakva je uloga Ukrajine na Samitu. Ja smatram da su to samo neka lažna obećanja i lažne nade, magla prema ukrajinskom narodu koji još uvek ne uviđa kakav scenario im se sprema, da u određenom smislu Ukrajina biti rasparčana – istakao je profesor.

Profesor je takođe istakao da Poljska ima pretenzije na gornji deo Ukrajine koji smatra svojom teritorijom. Zato se postavlja pitanje šta to čini NATO, šta to čini EU po pitanju Ukrajine?

Dodao je i da jedini koji će biti stradalnik je ukrajinski, tj. rusko-ukrajinski narod, jedan narod.

O novom poretku 

– Što se tiče pravde, ne verujem da će biti zadovoljena. Ali velike sile imaju svoje interese. Verujem, da će na ovom NATO Samitu, Kina i Rusija biti označene kao glavni neprijatelji po njima njihove bezbednosti gde bi očito sve zemlje EU trebale stati u jednu kolonu. Verujem da će po pitanju polarizacije biti pritisaka i na Balkan, tj. izjašnjavanja ili na jednu ili na drugu stranu. Zamisao NATO-a, na čelu sa SAD,  je da svi stanu u jednu kolonu naspram Rusije i Kine. Upravo svojim činjenjem dosadašnjim i postupcima su ujedinili Rusiju i Kinu i proizveli kontraefekat – dodao je profesor.

Ističe da Evropa zadaje sama sebi udarce, pod pritiskom SAD.

Zoran Spasić, Centar za saradnju sa zemljama Azije

O poseti Šolca, Dragog, Makrona i najvažćnijim poruku

– Vrlo je važno sagledati indirektne poruke. Mislim da se većina zemalja nada da će ova poseta pomoći Ukrajini. Mogli bismo da se zapitamo da li ta poseta ide u prilog Zelenskom, imajući u vidu da zapadno stanovništvo, posebno u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, i te kako je nezadovoljno i ne želi da učestvuje u tom sukobu. Sada se stvari potpuno menjaju. SAD zauzimaju drugačiji stav. Američki ministar Lojd Ostin je rekao da će o krajnjoj definisanosti ukrajinskih granica  odlučivati ukrajinski narod, što je drugačija poruka od one koja je poslata na početku sukoba. Na žalost, mene ova situacija podseća da situaciju Poljske pred početak Drugog svetskog rata. Ne bih želeo i da se Ukrajina nađe u sličnoj poziciji, jer se politički kurs u Evropi menja – istakao je Spasić.

O ulozi Kine

Osim dva političkog bloka, imaćemo i dva ekonomska bloka – zapadni, koji je već pristuan i drugi blok, na primer BRIKS. BRIKS se nekada bavio samo ekonomskim pitanjima, a danas se bavi pitanjima bezbednosti i konkretnim političkim pitanjima – istakao je Spasić.

On je naveo da je suštinski važno to što su zemlje BRIKS-a dale podršku pregovorima, kao i mogućnost pristupanja još dve zemlje BRIKS-su – Indonezija i Argentina. Same te promene, navodi on, najavljuju jednu novu transformaciju sveta, jer je svet postao neravnopravan.

U vremenu smo velikih promena i te promene su neophodne– zaključio je Spasić.

Đorđe Vukadinović, Nova srpska politička misao

Ističe da sve ima elemente građanskog rata. 

– Na globalnom nivou prisustvujemo zameni teza. To ipak na globalnom nivou ne prolazi, ali prolazi na Zapadu, mada i tu „puca“ ta matrica po malo – istakao je Vukadinović.

O bojkotovanju ruske kulture i ruskoj eliti, Vukadinović ističe da je ruska elita potcenjivala problem, nije previše bila svesna, bila je previše zanesena i zaluđena zapadnim sistemima vrednostima. 

– Ovo je veliki test, ne samo za ljude u rovovima i na frontu, nego i za rusko društvo, da li će uspeti da se transformiše kroz ovo osvešćenje, da li će se osvestiti. Došlo je do ključanja, niko nije očekivao da će biti ovakva reakcija – naveo je Đorđe Vukadinović.

– Jako važno je da se shvati da je ovaj sukob na više nivoa, ali je pre svega je u glavama ljudi, u svesti ljudi, i u samoj Rusiji se taj sukob nekako odvija – dodao je Vukadinović u emisiji. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter