Izvor: HAPPY BSC
15.01.2023 u 21:30
0

Dragoljub Kojčić za „AKTUELNOSTI“: „Nemate zemlje koje jedva čekaju da postanu ruske marionete. Rusija se danas bori za pravo na autonomiju“

Gosti večerašnje emisije Aktulenosti na Hepi televiziji osvrnuli su se na goruće teme kada je rat u Ukrajini u pitanju.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se trenutnom stanju na frontu, toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, događajima koji su obeležili današnji dan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

O trenutno najaktuelnijim događajima koji beleže stanje na frontu i da li je trebalo 11 meseci da bi Ukrajinci shvatili u kakvoj su poziciji, govorili su naši gosti: Prof. dr Uroš Šuvaković, Đuro Bilbija – portal „Fakti“ i Dragoljub Kojčić – politički filozof.

Dragoljub Kojčić se tokom svog izlaganja u našoj emisiji osvrnuo na reči Vladimira Putina: „Šta će nam svet ako u njemu ne postoji Rusija“.

– To je sasvim tačno i to u svakoj ravni smisla, civilizacije, sporta, nauke, veličanstvenih podviga kroz istoriju sve ono što predstavlja zajednički kapital čovečanstva. Postoje veliki podvizi kao što je slom fašizma pod naletom ruske armije. Žukov je ispod svoje uniforme nosio ikonu Bogorodice. Ne radi se samo o komunizmu nego generalno o Rusiji. Sve ukazuje na to da je na delu jedna stara koncepcija političkog Zapada, verskog Zapada i civilizacijskog Zapada. Oni smatraju da mora da postoji granica prema Rusiji, prema istoku. O tome je pisao poznati rumunski teoretičar koji je govorio u slavu toga, da se mora postaviti granica izemeđu istoka i zapada i to je sada delotvorno. Postoji ona priča koju zovemo pričom dvostrukih standarda i često smo žrtve toga. Ako dolazi do sloma zapadnog političkog mišljenja, ono dolazi u sferi paradoksa. Pre neki dan Džo Bajden i Kišida, japanski premijer, dogovaraju kako zajedno da zaplaše Rusiju kako ne bi trebalo da upotrebi nuklearno oružje. Kao da je Rusija pretnja nuklearnom silom – rekao je Kojčić, pa nastavio:

Đuro Bilbija za „AKTUELNOSTI“: „Dmitrij Medvedv je poručio Stoltenbergu da Rusija prelazi na jezik sile“

– Japan je ipak bio žrtva, spomenuli ste Hirošimu i Nagasaki, kada je zaista nepotrebno uništeno nekoliko stotina hiljada života. Japan bi morao da ima malo delikatniju retoriku oko toga ko proizvodi nukleranu krizu. Sad kad pogledamo sve ovo što se dešava u Ukrajini, sasvim je jasno da se priča o Ukrajini uklapa u ideju da se napravi granica, ali nažalost postoji nešto drugo. O tome su pisali britanski objektivni intelektualci. Izvesno je da postoje oni koji kažu da Rusija ima suviše planetarnog bogatstva da bi samo jedna zemlja mogla da raspolaže njime, što bi otprilike bio apel imperijalistima.

– Danas u suštini nemate podelu na Zapadne i proruske. Zapad, on jeste homogenizovan, on jeste napravio totalitarni model jednoumlja. Ali sa druge strane nemate zemlje koje su rusofilske, koje jedva čekaju da postanu ruske marionete. Na drugoj strane imate zemlje kojima je više dosta kolonijalizma i ekspolaticije njihovog rudnog bogastva, koji jednostavno žele autonomiju. Rusija se danas, da kažemo simbolički, bori za pravo na autonomiju – zaključio je Dragoljub Kojčić.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter