Izvor: happybsc
29.02.2024 u 21:25
0

BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH U STAROJ JUGOSLAVIJI: Hrvatskoj glumici majku su streljale USTAŠE, a svoje poreklo saznala je tek s 36 GODINA

Čuvena jugoslovenska glumica Božidarka Frajt kao dvogodišnje dete preživela je koncentracioni logor Jasenovac, odakle ju je spasla Diana Budisavljević. Kreatorima filma "Dara iz Jasenovca" i njena priča bila je inspiracija za scenario.

Frajtova, koja se proslavila ulogom u filmu „Užička republika“, a koju je publika imala priliku da gleda, recimo, i u „Putu za Montevideo“, rođena je sa prezimenom Grublješić 1940. godine u selu Velika Žuljevica pod Kozarom. Imala je nepune dve godine kada su joj ustaše streljale majku Vidu. Zajedno sa hiljadama dece deportovana je u dečji logor u Sisku, odakle je prebačena u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu. Tamo su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, koji su je odgajali kao ćerku, a Božidarka je tek u 36. godini saznala svoje pravo poreklo, kada ju je napokon našla tetka Dara Grublješić, prvoborac sa Kozare.

@tesla.district Istina sebi krči put! #tesladistrict #budućnostsada #slobodnakrajina #bogorodica ♬ Finish Line – Lux-Inspira

Otac joj je poginuo kao borac Druge krajiške brigade.

– U kozaračkoj ofanzivi majka Vida odvučena je s Kozare u sabirni logor Cerovljane. Put je vodio kroz Jasenovac u selo Klokočevac, kraj Bjelovara. U naručju je nosila malu Božidarku, svoje jedino dete. Selo je bilo partizansko i u njemu se jedne noći mnogo pucalo. Došle su ustaše i Vidu sa porodicom sprovele u Sisak. Već sutradan po dolasku majkama su oduzeli decu, a Vida je streljana – piše Lukić.

U vagonima za stoku, iz Siska je 16. oktobra 1942. dovezeno 566 male, polužive, gladne, žedne i preplašene dece, sa okačenim kartonskim karticama oko vrata, koje su mnogi kidali ili jeli. Među njima je bila i Božidarka, koja je svoju karticu sačuvala, a sa još 30 dece u tajnosti je spasena i raspoređena u prihvatište Crvenog krsta u Zagrebu, odakle ju je samo pet dana kasnije usvojila porodica Frajt.

Supružnici bez dece Katarina i Stjepan Frajt uzeli su, kako piše u dokumentima, na „izdržavanje i odgoj žensko dete sa brojem 527“ u oktobru 1942. godine.

– Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva… Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu – izjavila je Frajtova 1979. godine u emisiji Radio Beograda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter