Izvor: kURIR
24.07.2024 u 16:05
0

PROSLAVIO SE PESMOM „LEJLA“: Početkom rata devedesetih preselio se u Nemačku i odustao od estrade

"Malo nam je trebalo znaj, samo malo još jedan san", tako glase stihovi muzičara Seida Memića (74), poznatijeg kao Vajta. Upravo s tom pesmom "Lejla" proslavio se 1981. godine kad je predstavljao bivšu Jugoslaviju na Evroviziji. Prateće vokale pevale su mu Neda Ukraden, Ismeta Dervoz i Jadranka Stojaković. S pesmom je osvojio 15. mesto, a nakon njega, s pesmom istog naziva, 2006. je na istu pozornicu došao i Hari Varešanović.

Vajta je slovio za najzanimljivijeg lika koji se tad pojavio na javnoj i muzičkoj sceni. Bio je frontmen Teške industrije od 1975. do 1976. U njegovom opusu su još pesme „Prevari me srce moje“, „Azra“, „Zlatna ribica“ i druge, ali pevač je poslednjih nekoliko godina u penziji.

ONA JE PRAVA LAVICA: Jelena Rozga izazvala lavinu emocija

Iako je pevač doprinose uplaćivao 40 godina, penzija koju je dobio iznosi 326 maraka, odnosno oko 172 eura. U penziji je već gotovo deset godina. Početkom rata preselio se u Nemačku. Prema pisanju Glasa Istre, živi na relaciji Pula – Hamburg, gde mu živi i radi supruga Vojka, a redovno posećuje i rodni grad.

Ranije je, piše Dnevni Avaz, govorio da se ne zamara niskom penzijom. Putuje svetom i svako malo je u drugom gradu.

Kako dalje piše Dnevni Avaz, Vajta je govorio da ne može zamisliti da snima pesmice u državi koja je treća po siromaštvu u svetu, i da za to nema volje. Opisao je kako mu mučnina dolazi od same pomisli da se sve bira po nacionalnosti i da ionako ima previše pesama u svom opusu, koji je jedinstven u toj galeriji BiH i jugoslavenske pop i rok muzike.

Danas zapeva samo u manjim prostorima za sebe i društvo. Vajta je još u mladosti naučio „težinu“ života. Rano je ostao bez oca, pa je od 15. godine morao zarađivati, tako da je radio u fabrici, bio moler, krojač, levač u Austriji… Po povratku iz Austrije, 1971. godine dizajnirao je, pravio i prodavao hipi nakit te paralelno pevao s grupom Veziri, u kojoj je zamenio pevača Josipa Pejakovića, koji se kasnije posvetio glumi.

I on se okušao kao glumac. Igrao je u filmu „Nečista krv“ Stojana Stojčića.

Nedavno je na promociji novog studijskog albuma Teške industrije “Putnički voz uspomena” učestvovao i Vajta, bez kojeg cela priča ne bi bila moguća. Jedan od najpoznatijih rok bendova ovih prostora predstavio je novih jedanaest singlova na kojima su se vratili svom prepoznatljivom zvuku, onom iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter