Izvor: HAPPY BSC/sveopoznatima.com
20.11.2021 u 09:47
0

OVO JE CELA BIOGRAFIJA MERIME NJEGOMIR: Važila je za jednu od najpoznatijih pevačica na našoj muzičkoj sceni

Ovo je njena celokupna biografija.

Merima Njegomir važi za jednu od najpoznatijih pevačica na našoj muzičkoj sceni, tokom svoje dugogodišnje karijere postigla je ogroman uspeh, te je i bila rado viđen gost u raznim zabavnim TV emisijama, kao i na festivalima.

Pored toga što je bila vrsni, školovani muzičar, Merima je poznata kao odličan interpretator starogradskih i narodnih pesama, od kojih je najčešće stare ruske pesme interpretirala, kao i sevdalinke.

Govorila tečno nekoliko jezika, a neke od pesama koje su je najviše proslavile su: “Što je lepo kad se neko voli“; “Opilo nas vino“; “Ruzmarin“; “Da nije ljubavi tvoje“; “Bol bolujem“, kao i mnoge druge.

Talentovana pevačica rođena je u Beogradu 9. novembra 1953. godine, otac joj je Adam, a majka Fatima Kurtiš. Odrasla je sa svoja tri rođena brata, kao i sa dve sestre po ocu i majci, u Zemunu, tačnije u naselju Kalvarija, gde je i završila osnovnu školu, a zatim upisala srednju Više turističku školu, za vreme koje je uporedo završavala srednju muzičku školu pod nazivom “Kosta Manojlović“, na odseku za solo pevanje.

Ljubav prema pevanju stekla je još dok je bila vrlo mala, uživala je slušajući svoju majku dok peva uz pesme sa popularnog “Radio Beograda“, kako kaže vrlo često bi sama uz majku pevala, ali njena majka nije smatrala da Merima ima talenat za pevanje, te je nije podržavala u tome da se bavi muzikom.

Sa svojih 26 godina, 1979. godine, Merima stupa u brak sa svojim prvim mužem Milanom Njegomirom, sa koji je dobila četvoro dece, od kojih čak tri ćerke: Jelenu, Milicu i Ljubicu, kao i sina Marka. Merima je u braku sa Milanom bila sve do 1995. godine.

Nakon prvog braka, Merima je bila u dugogodišnjoj vezi sa našim biznismenom Dragoljubom Markovićem, sa kim je nakon dugo godina ponovo stala na „ludi kamen“ 2015. godine, ali nažalost bezuspešno. Brak nije potrajao ni godinu dana, Merima je podnela papire za razvod braka.

POČETAK MUZIČKE KARIJERE

Sa svega devetnaest godina započela je svoju muzičku karijeru, njen prvi nastup bio je u jednoj lokalnoj kafani, u pratnji orkestra “Citadela“, povremeno pevajući za svoje društvo i bliske prijatelje. Veoma brzo zajedno sa orkestrom, počinje da nastupa u restoranu “Romanitar“.

Svetomir Šešić Šale, tadašnji urednik “Radio Beograda“, prilikom odlaska u popularni restoran, čuo je Merimu kako peva i pozvao je da snimi dve pesme pod nazivom “Idem putem, pesma se ori“ i “Bisenija“, obe pesme danas se nalaze u arhivi “Radio Beograda“.

Njen muzički uspon počeo je neposredno nakon upoznavanja pevača Predraga Živkovića Tozivca, davne 1977. godine, kom pripadaju zasluge za komponovanje dve pesme sa njenog prvog albuma, koji je izdat od strane Diskografske kuće “Jugoton“ 1978. godine.

Poznata pevačica je za vreme svoje bogate kerijere snimila 24 albuma, a u periodu od 1979. godine do 2011. godine učestvovala je na čak 45 festivala, a neverovatno je da je na čak 20 festivala osvojila prvu nagradu.

Merima je uspela da snimi preko 100 snimaka za pomenutu kuću “Radio Beograd“, među kojima su se našle i interpretacije srpskih narodnih pesama, od kojih su najpoznatije: “Zajdi, zajdi“; “Sejdefu majka buđaše“; “Jutros mi je ruža procvetala“, kao i “Svu noć mi bilbil peva“ i mnoge druge.

Nije nepoznato da su joj odlično išli strani jezici, takom svoje karijere bila je i ostala jedan od retkih interpretatora pesama na neverovatnih dvadeset stranih jezika, među kojima na: hebrejskom, grčkom, turskom, mađarskom, ruskom, engleskom, kao i francuskom jeziku.

Neke od značajnijih nagrada koje je dobila za svoj doprinos prvenstveno u očuvanju tradicije i izvorne muzike i kulture, bile su: “Zlatni mikrofon“; “Specijalna Nagrada Radio Beograda“; “Estradna nagrada Srbije“; “Povelja udrženja muzičara džez, rok i zabavne muzike“; “Vukova nagrada“, kao i nagrada “Carica Teodora“.

Navešćemo solo albume koje je snimila Merima Njegomir od 1981. godine do 2016. godine, redom: 1981. godine objavljuje album pod nazivom “Gde ste, moji srećni dani“; naredne godine album “Mezimica“; “Noći jedne žene“ iz 1984. godine; “Opilo nas vino“ 1985. godine; dve godine kasnije “Da nije ljubavi tvoje“; “Zaljubljena“ 1989. godine; “Jutros mi je ruža procvetala“ iz iste godine; “Zbog tebe“ 1990. godine; dve godine kasnije “Moj Milane“ i “Gde si, dušo, gde si, rano“; “Šta mi značiš“ 1993. godine; “Tamburice, kad bi plakat’ znale“ iz 1994. godine; “Pamtim još“ 1995. godina; nakon ovog albuma čekalo se tri godine na Merimin novi album, koji je izašao 1998. godine, pod nazivom “Bol bolujem“; godinu dana kasnije izlazi “Crnogorski biseri“; 2001. godine “Merima Njegomir“; 2002. godine “Sedam noći“; nakon njega je opet usledila kratka pauza sa „izbacivanjem“ albuma, 2005. izdaje albume pod nazivom “Vojvođanska bajka“ i “Pesme iz Crne Gore“; 2006. godine “Ružo moja bela“; “Podmoskovske večeri“; 2012. godine “Po rastanku“; “Magla padnala v dolina (Vranjski biseri)“ iz 2014. godine; i poslednji “Ej, ljubavi stara“ iz 2016. godine.

Tokom svoje dugogodišnje karijere održala je tri koncerta na beogradskom “Kolarcu“ i to 2002.; 2004.; i 2015. godine, takođe je održala dva solistička koncerta u Sava Centru, od kojih jedan 2007. godine, a drugi 2012. godine, a 2013. godine je održala koncert u “Madlenijanumu“.

Danas važi za istaknutog estradnog umetnika, Merima je takođe dobitnica nacionalne penzije Republike Srbije.

PRIVATNI ŽIVOT

Iz prvog braka sa Milanom Njegomirom, pevačica ima četvoro dece (ćerke Ljubicu, Milicu, i Jelenu, kao i sina Marka). Merima napušta supruga 1995. godine prilikom čega sa sobom vodi svoje tri ćerke, dok sa Milanom ostaje sin Marko.

Merima je zajedno sa svojim ćerkama živela u iznajmljenom stanu sve dok ćerke nisu odrasle i krenule svojim putem.

Njen bivši suprug Milan izjavio je da Merima nije bila osoba koja može da podnese bračni život, on je izjavio da ona nije volela ni njega, a ni bračni život, ali da je on to shvatio tek kada ga je napustila.

Takođe, udala po drugi put, ovog puta za vlasnika firme “Krmivo produkt“ Dragoljuba Markovića, koji je od nje mlađi 7 godina. Njeno drugo venčanje obeleženo je dosta skromnije u odnosu na prvo, Dragoljub i Merima, su zajedno sa najbližim zvanicama, napravili su intimnu ceremoniju na Dragoljubovom imanju koje se nalazi u beogradskoj opštini Surčin. Njegovo veleletno imanje učinilo je ceremoniju zaista posebnom, međutim ovaj brak se završava nakon nepunih godinu dana.

Nakon razvoda od drugog supruga, Merima se preselila na Kosmaju, gde je našla svoj mir od užurbanog i urbanog Beograda. Neke od njenih poznatih komsija su: Nada Momirović, Žarko Dančua, Elena i Jugoslav Karić, kao i pevač grupe “Legende“.

Merima Njegomir govorila je da najviše uživa u vremenu koje provodi sa svojim unucima Sonjom i Filipom, kao i sa svojom decom, koja su joj često dolazila u posetu.

Proslavila je 45 godina muzičke karijere, a pored pevanja, Merima se amaterski bavila tenisom već nekoliko godina unazad.

Podsetimo, legendarna pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je nakon kraće bolesti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter