Izvor: HAPPY BSC/Viktorija Samardžić
10.02.2022 u 15:48
0

UVRŠTEN JE MEĐU 30 NAJBOLJIH BUBNJARA NA SVETU: Dragoljub Đuričić danas bi proslavio svoj 69 rođendan

Na današnji dan rođen je najvoljeniji bubnjar na planeti

Dragoljub Đuričić je rođen 1953. godine  na Cetinju i to u snegu dubokom četiri metara:

– Rođen sam na Cetinju, moja majka je radila nekoliko godina u Cucama, pa sam posle rođenja bio tamo, vrlo se malo toga sećam. To su neka sasvim druga vremena, tada se u teškim uslovima stvarala zemlja zvana Jugoslavija. Sećam se da mi je majka kao poslasticu kupovala karamele na komad i to jednu za sedam dana, a nekada i za mesec… Kao dete sam bio okrenut sportu, to su vremena kada je retko ko imao radio, a kamoli… Počeo sam da se interesujem za muziku tek sa 15 godina, što je za današnje vreme već prekasno – ispričao je.

Smatrali su da je antitalenat, te ga zbog toga nisu primili u muzičku školu. Ali, ipak nije odustajao.

– Ko zna, možda su oni bili u pravu, možda i jesam antitalenat. Ali, moja ljubav prema muzici radila za mene i zato sam danas to što jesam. Nisam ni sanjao da će se dogoditi bilo šta, ali nisam odustajao – iskreno je priznao Đuričić.

Svoje prve bubnjeve kupio je sa 17 godina.

– Prve bubnjeve sam video sa 16 godina, a sa 17 sam ih sam kupio. Sećam se da sam radio razne poslove, štedeo i na kraju kupio polovne „Hollywood” bubnjeve.

POČETAK KARIJERE U RODNOM HERCEG NOVOM

Sa svojim školskim drugovima je osnovao svoju prvu grupu „The End”, početkom sedamdesetih u Herceg Novom i tako započeo svoju karijeru. A dve godine kasnije priključio se poznatoj grupi „Exodus”.  

BEOGRAD JE POSTAO BOGATIJI KADA SE ON DOSELIO

U Beograd se preselio 1975, želeći dalji napredak.

Svirao je sa „YU grupom”, „Leb i sol”, „Kerberom”, pratio Čolu, Balaševića… Ali i sa muzičarima kao što su: Vlatko Stefanovski, Kornelije Kovač, Zdravko Čolić, Nikola Dimuševski, Bodan Arsovski, Bora Dugić, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Bodo Kovačević, Davorin Popović, Điđi Jankelić, Ipe Ivandić, Laza Ristovski, Nikola Čuturilo, Aleksandar Habić, Dejan Cukić, Aleksandar Lokner, Zvonko Đukić, Ivan Fece Firchie, Darinka Matić-Marović, hor Krsmanović, Ivan Ilić, Jazz orkestar RTB, Radomir Mihailović Točak, Lola Andrić, Josip Boček, Bora Đorđević, Laurens van Rooyenom, Chris Nikols, Zoran Živković, Bane Božinović, Tomica Nikolić, Goran Šepa, Kristina Savić, Ivana Jordan, Bojan Ristić, Katarina Milošević, Tamara Marković, Ljubiša Paunić, Miodrag Bata Kostić, Žika i Dragi Jelić, Igor Malešević, Biljana Kitanović, Sandra Belić, Petar Ivanović, Gudači Sv. Đorđa, Đorđe Balašević, Aleksandar Dujin, Duda Bezuha, Slobodan Marković, Ognjen Radivojević, Vladan Vučković, Bata Božanić, Nenad Petrović, Vlada Maričić, Goce Micanov, Uroš Šećerov, Lav Bratuša, Aleksandar Sedlar, Milan Sarić, Žika Filipović, Tom Freklin, Akash Bhatt, Johnny, Pop Asanović, Stjepko Gut, i mnogi drugi.

BUBNJEVI U PRVOM PLANU- ŽIVOT JE BAZIRAN NA RITMU

Dragoljub je jedan od retkih koji je prekršio pravilo da bubnjari nemaju svoj „opis radnog zadatka”, već je bubnjeve izbacio u prvi plan i ubacio ih u grupu vodećih solističkih instrumenata.

– Muzika je bazirana na ritmu, život je baziran na njemu. Ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati – rekao je svojevremeno.

UVRŠTEN JE MEĐU 30 NAJBOLJIH BUBNJARA NA SVETU

Iako je bio uvršten među 30 najboljih bubnjara na svetu – daleko ponosniji bio je kao otac dvojice sinova. Milana je dobio kao mlađi punoletnik, a Andriju kasnije:

– Milan je odrastao u Australiji, gde i živi sa porodicom. Ima troje dece. On je praktično Australijanac. Sasvim su drugačije njegove preokupacije u životu i poseduje temperament pogodan za igranje golfa. Divan je čovek i odličan otac. U šali kažem kako imam dva sina – jedan je stariji, a drugi mlađi od mene. Tako i jeste, pošto je Milan mnogo ozbiljniji i pametniji od mene. A i Andrija je divan momak i ozbiljan sportista – rekao je Dragoljub za medije jednom prilikom.

POZORIŠTE – DRUGA LJUBAV

Između ostalog svoje umetničko stvaralaštvo upotpunio je radom na muzici za 20 pozorišnih predstava među kojima su: Art, Reservior Dogs, Bliže, Policajci, Burn This, Pop Corn. Komponovao je muziku za balet „Dr. Džekil i Mr. Hajd“ u Narodnom pozorištu koja je dobila nagradu kao najbolja pozorišna predstava. Glumio je u nekoliko pozorišnih predstava a posebno izdvoja predstavu „Liberation of Skopje“ na turneji po velikim gradovima USA 1982. godine

NJEGOVA DELA GOVORE VIŠE OD REČI

 „Vilage Voys“ – prestižnu nagradu za najbolju muziku za pozorišnu predstavu van Brodveja dobio je 1982. Godine, dva puta Estradnu nagradu SFRJ,  nagradu pokreta „Otpor“ – „Najotporniji umetnik“. Bezbroj pozorišnih i muzičkih nagrada.

PREDSEDNIK UDRUŽENJA

Bio je predsednik „Udruženja muzičara JAZZ, rock i pop muzike Srbije“. Uvršten je u katalogu „Ribound 4“ kuće Premier, u nacionalne bubnjare sveta.

17 SAMOSTALNIH IZLOŽBI

 Bavio se slikarstvom. Izlagao na 17 samostalnih izložbi u SFRJ.

Bubnjar koji u jednoj sekundi palicama udari nebrojeno puta, prva muzika koju je čuo bile su kapi kiše i zauvijanje u katunskoj nahiji. Bio je po svemu poseban, a najviše po svom ritmu. Govorio je često da srce mora da kuca upravo u tom ritmu, jer bez njega život staje.

Dragoljub Đuričić, naš, a svetski veliki čovek, duhovna i ljudska gromada kako ga mnogi zovu danas bi proslavio svoj 69 rođendan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter