Izvor: Kurir
11.06.2024 u 08:16
0

JANKOVIĆ VIŠE NE ZNA ŠTA PRIČA: Dankina smrt ostaje misterija!

Srđan Janković (50), osumnjičen za ubistvo Danke Ilić (2) iz Bora, promenio je čak tri odbrane otkako je uhapšen 4. aprila zajedno sa Dejanom Dragijevićem (50), svojim kolegom iz JKP "Vodovod". Zbog čega je osumnjičeni menjao svoje iskaze zna samo on, a stručnjaci ističu da je sada izuzetno težak posao pred tužilaštvom.

– Pošto je Janković uhapšen 4. aprila on je u policiji priznao da je vozio službeni automobil „fijat panda“ i da je njime oborio devojčicu. Njegova priča se poklopila sa pričom njegovog kolege, osumnjičenog Dejana Dragijevića, koji je bio suvozač i koji je priznao i da je posle udarca on lično uneo dete u auto i zadavio ga. Međutim, 48 sati kasnije, na salušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, Janković je odlučio da iskoristi svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, odnosno branio se ćutanjem. Dragijević je i u tužilaštvu priznao zločin – objašnjava nam izvor i dodaje da je dodatnu zabunu u čitav slučaj uneo Jankovićev zahtev da pred tužilaštvom iznese detaljnu odbranu.

DETALJI ZLOČINA U SUBOTICI: Evo kako je otkriven zločin U KOME JE SIN OCA UBIO LOPATOM!

– On je prošle nedelje u tužilaštvu tri sata iznosio odbranu, ali je njegova priča sada potpuno drugačija od prvobitne. Sada je porekao sve, rekao da devojčicu nikada nije ni video, pa samim tim ni da je nije udario autom, da je Dejan nije davio i da telo nisu bacili na deponiju – podseća izvor.

On objašnjava da ne treba da čudi što je Janković baš sad odlučio da promeni iskaz.

– On je procenio situaciju i procenio da mu je dobar trenutak da sad negira sve i baci dodatni veo misterije na slučaj. Telo devojčice nije pronađeno do danas, svedoci koji su govorili u tužilaštvu nemaju saznanja o zločinu, deo DNK veštačenja pokazao je da u kolima nema devojčicinih bioloških tragova. Tako da ovo je taktički potez odbrane, koji uopšte ne treba da čudi – kaže naš izvor i dodaje da se sada postavlja pitanje šta Janković time hoće da postigne.

– Neuropsihijatrijsko veštačenje je pokazalo da je on uračunljiva osoba i da ne boluje od duševnih bolesti i poremećaja. Tako da on je vrlo svestan situacije u kojoj se nalazi. Na istražiteljima je sada da utvrde da li je on lagao u prvoj izjavi kada je priznao krivično delo ili laže sada kada ga ne priznaje – kaže nam izvor.

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, Miodrag Canović, koje vodi istragu o ubistvu u Banjskom polju kod Bora, oglasio se nedavno za Kurir rekavši „da su izjava koju je Janković ranije dao u policiji i izjava koju je sada dao pred tužilaštvom pred zakonom jednake težine“.

– Činjenica je da će Viši sud biti taj koji će izabrati hoće li uzeti izjavu koju je dao u policiji ili onu koju je dao u tužilaštvu, jer ćemo mi obe njegove izjave uz optužnicu dostaviti sudu – rekao nam je Canović.

Čista taktika

Kriminolog Ratomir Antonović objasnio je za Kurir zašto je Janković dva meseca čekao da iznese odbranu i šta znači uopšte njegova promena u iskazu, šta je sa materijalnim dokazima, ali i da li je za podizanje optužnice dovoljno priznanje jednog osumnjičenog.

– On je posle dva meseca negirao da je počinio ovo krivično delo, a sve ovo vreme se branio ćutanjem, pretpostavljam da je čekao da vidi kako će istraga napredovati, odnosno da li će se naći neki trag koji će ukazati na to gde se nalazi dete i na koji način je dete izgubilo život, ali kada je video da tih tragova nema, onda je odlučio da iznese ovakvu odbranu, stoga mislim da je ovo čista taktika, tačnije način da se izbegne odgovornost – rekao je Antonović i dodao da se radi o taktici koju Janković zajedno sa braniocem sprovodi u delo, s obzirom na to da se za ovakvo delo terete pravno neuki ljudi, odnosno radnici Vodovoda.

Kako je objasnio kriminolog, niz pitanja su još uvek bez odgovora, međutim, sve je više i nelogičnosti u ovom slučaju, stoga sve ukazuje na to da Janković verovatno nije bio spreman da otpočetka govori istinu.

– Ukoliko već nije hteo da prizna, zašto je prvobitno priznao, pa ćutao? Sve ukazuje na to da je hteo da taktizira i nađe način kako da izigra istragu, ipak optužnica mora biti napisana na osnovu dokaza, a u ovom slučaju, osim priznanja jednog osumnjičenog, nema ničega relevantnog da na osnovu toga kažemo da se optužba može na tome bazirati. Tužilaštvo ima izuzetno težak zadatak – zaključio je Antonović.

– Direktnih očevidaca ubistva nema

– Kamere nisu snimile sam čin ubistva

– Osumnjičeni promenio iskaz

– Tela Danke Ilić nema

– Među pristiglim DNK analizama nema devojčicinog traga

Dvogodišnja devojčica, podsetimo, nestala je 26. marta ispred pojate u Banjskom polju, koja je inače u vlasništvu porodice Dankine majke. Tog kobnog dana, Ivana Ilić je sa decom došla u Banjsko polje kako bi se, prema njenim rečima, deca igrala u dvorištu ispred pojate u kojoj niko godinama nije živeo. Međutim, nakon danonoćne potrage za detetom, isplivala je jeziva vest da se nažalost radi o ubistvo. Za ovaj zločin, osumnjičeni su Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP „Vodovod“ u Boru, s tim da je Dragijević nakon hapšenja priznao delo, a Srđan se sve ovo vreme branio ćutanjem.

Dragijević je inače, tokom prizanja otkrio i da su mu u sakrivanju devojčicinog tela pomogli otac Radoslav i sada već pokojni brat Dalibor, koji je, podsetimo, preminuo u Policijskoj upravi Bor. Radoslav Dragijević (73) uhapšen je 6. aprila, a iz pritvora je izašao na slobodu 29. maja nakon što mu je istekao dvomesečni pritvor u kom je bio zbog krivičnog dela Pomoć izvršiocu nakon učinjenog krivičnog dela Teško ubistvo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter