Izvor: 24 sedam
15.08.2024 u 12:36
0

KATARINI REBRAČI PREINAČENA PRESUDA: Osuđena na 34 meseci zatvora

Njene saradnice Slađana Mironja i Mirjana Hristić su pravosnažno osuđene na kazne zatvora od po godinu

Apelacioni sud u Beogradu je preinačio oslobađajuću prvostepenu presudu i Katarinu Rebraču osudio na kaznu zatvora od dve godine i deset meseci zbog optužbe da je zloupotrebom Fonda za prevenciju raka dojke, sa saradnicama protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara koji su uplaćivali građani i donatori.

Njene saradnice Slađana Mironja i Mirjana Hristić su pravosnažno osuđene na kazne zatvora od po godinu.

ARANĐELOVČANIN UHAPŠEN U ZAJEČARU: Krijumčario 42 migranta

Prvostepenom presudom njih tri su bile oslobođene optužbe, međutim, Apelacioni sud je nakon održanog glavnog pretresa usvojio žalbu Višeg javnog tužilaštva te preinačio presudu i osudio ih na zatvorske kazne.

Rebrača je osuđena za krivično delo zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti, dok su njene saradnice osuđene za isto krivično delo izvršeno pomaganjem.

S obzirom na to da je prvostepena presuda bila oslobađajuća, a drugostepena osuđujuća, dozvoljene su žalbe na ovu presudu trećem stepenu Apelacionog suda.

Apelacioni sud je, navodi se u obrazloženju, ponovo saslušao okrivljene i sudske veštake, te je na osnovu svih izvedenih dokaza zaključio da je Rebrača izvršila krivično delo zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti.

Prema sudu, svojim radnjama je prouzrokovala štetu subjektu privrednog poslovanja čije je imovinske interese zastupala, a u čemu su joj pomagale Mironja i Hristić.

Odlučujući o visini krivične sankcije, sud je između ostalog kod okrivljenih cenio njihovu raniju neosuđivanost, porodične prilike, dužinu trajanja suđenja, dok otežavajućih okolnosti, kako se navodi, nije bilo.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta koji su joj ukinuti tek u maju 2018, nakon izricanja prvostepene presude.

Rebrača i ostale optužene optužnicom su se teretile da su od marta 2006. do aprila 2010 godine protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ uplatili donatori zbog edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica „Infostana“, a da su novac trošile na putne karte, hotele.

Vlasnica Fonda „Katarina Rebrača“ je odbacila sve navode optužnice, tvrdeći da nije radila ništa nezakonito.

Rebrača je Fond osnovala u maju 2006. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter