Izvor:
11.06.2024 u 18:12
0

KO JE KOME OSTAO DUŽAN: Dragiša Binić svedočio na suđenju Jotki

Ispitivanjem svedoka u Specijalnom sudu je nastavljeno ponovljeno suđenje Zoranu Jotiću Jotki, koji je prošle godine bio prvostepeno osuđen na 11 godina zatvora za naručivanje ubistva, kriminalno udruživanje i pranje novca.

U sudnici su u svojstvu svedoka ispitani Miodrag Vasiljković, kao i nekadašnji fudbaler „Crvene zvezde“ Dragiša Binić, a u vezi sa pranjem novca koje se Jotki stavlja na teret, a zapravo su govorili o novcu koji su jedni drugima pozajmljivali pre više od 20 godina.

U sudnici su u svojstvu svedoka ispitani Miodrag Vasiljković, kao i nekadašnji fudbaler „Crvene zvezde“ Dragiša Binić, a u vezi sa pranjem novca koje se Jotki stavlja na teret, a zapravo su govorili o novcu koji su jedni drugima pozajmljivali pre više od 20 godina.

Naime, kako je svedok Vasiljković ispričao Jotka je početkom 2000-ih njemu pozajmio 200 hiljada evra, za koje je kasnije potpisao priznanicu o preuzetom novcu sa obavezom da novac vrati u roku od godinu dana.

Takođe je Vasiljković ispričao i da je pozajmio 142 hiljade evra od pokojnog najbližeg Jotkinog saradnika Gorana Petrovića Pete.

Sa suprugama Jotke i Gorana Petrovića potpisao je ugovor o zajedničkog izgradnji stanova i preuzimanju duga. Pošto Vasiljković, kako je rekao u sudnici, nije imao novac da im vrati isplatio im je dug u stanovima koje je gradio, tako što im ih je prodao za 700 evra po kvadratu.

Prilikom Jotkinog ispitivanja svedoka došlo je do rasprave sa Vasiljkovićem. Jotka je insistirao na tome da je od Miodraga Vasiljkovića tražio nazad novac koji je pozajmio od Dragiše Binića.

„Miko, kaži koliko se dugo mi znamo, ja mislim i više od tih 20 godina koje ti pominješ i koliko sam ti puta davao pare. Tražio sam da mi vratiš pare, jer sam ih ja pozajmio od Binića. Ja sam imao neku dobit, nećemo da pravimo ovde ljude ludima, niko nikome ne čini ništa za džabe, bila je neka sitna dobit“, govorio je Jotka svedoku Vasiljkoviću.

„Pa, dobio si stanove za 700 evra po kvadratu“, uzvratio je Vasiljković.

Jotka je na to dodao i da mu je Vasiljković nudio dva šlepera kikirikija, on bi morao da ih uzme, jer je nešto morao uzeti za uzvrat i upitao da li zna čiji je u pitanju novac bio imajući u vidu da je Vasiljković bio uhapšen zbog sumnje da je prao Jotkin novac.

Nakon ispitivanja Jotka je svedoku kazao:

„Miki, imamo mi još neraščišćenih računa, razmisli još malo“.

Na tu opasku optuženog Jotke predsednik sudskog veća Zoran Šešić upozorio ga je rečima da „ne preti u sudnici“.

Kao drugi svedok ispitan je nekadašnji fudbaler Dragiša Binić koji se sa Jotkom poznaje još iz najranije mladosti, ali i iz perioda kada je igrao za „Napredak“ iz Kruševca.

Binić je naveo da je više puta pozajmljivao novac Jotki i to po 80 do 100 hiljada maraka u to vreme, a poslednji put početkom 2000-tih 450 hiljada, za koje ne zna za šta su bile potrebne Jotki.

Za tu poslednju i najveću pozajmicu Binić je potpisao priznanicu.

Nakon što je Jotka postavio nekoliko pitanja i Biniću, zamolio je sudiju da se sa njim i pozdravi, što mu je sudija Šešić i dozvolio uz dozvolu i sudske straže.

U sudnici su se zagrlili Jotka i Binić, a Jotka mu je poručio da mu ipak neće ostati dužan aludirajući na to što mu prema sopstvenom priznanju, a kako je i sam Binić naveo nikada nije vratio dug od 450 hiljada maraka.

S obzirom na to da je tokom suđenja Jotka sedeo u sudnici, zamiljen je da se na kraju ročišta vrati u deo u kom sede i ostali optuženi u ovom postupku.

Jotka je sve vreme nešto komentarisao, negodovao i dobacivao što nije mogli da se čuje. Tada ga je sudija Šešić upozorio da je vreme da počne pristojno da se ponaša, a po rečima koje je uputio Jotki delovalo je da je komentarisao i samog sudiju.

„Vi ovde svakog prozivate, mislite da ste vi najpametniji. Ja ovde radim svoj posao, a vi radite šta hoćete. Svako ima pravo da živi kako hoće i da veruje u bajke. Vi verujte u bajke, eto kažem vam verujte u bajke“, kazao je sudija Šešić u sudnici.

Podsetimo, nekadašnji vođa kruševačkog klana Zoran Jotić Jotka prvostepeno je osuđen u februaru 2023. na 11 godina zatvora za naručivanje ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, kriminalno udruživanje i pranje novca.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem marta 2024. ukinuo prvostepenu presudu i naložio Više sudu da Jotki sudi ispočetka.

Jotić je bio osuđen da je organizovao likvidaciju Dejana Stankovića i da je za to angažovao Stefana Radulca, koji je bio prvostepeno osuđen na veću kaznu od svog šefa – 18 godina zatvora, jer je, osim za ubistvo Dejana osuđen i za likvidaciju njegovog sina Vojina Stankovića.

Sudije su utvrdile da je Jotić izabrao Radulca za ubicu pošto je čuo da je on ubio Vojina. Tada ga je ubedio da ubije i njegovog oca, rekavši mu da bi će ovaj osvetiti ubistvo sina.

Radulcu je prilikom ubistva Dejana Stankovića pomogao Jotićev najbliži saradnik Igor Gajić koji je tada osuđen na sedam i po godina zatvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter