Izvor: Blic.rs
31.12.2019 u 12:13
0

NEMOGUĆE JE DA SE OVAKAV ČOVEK PROMENI: Ovo je psihološki profil Malčanskog berberina!

Monika K. (12) iz Suvog Dola kod Niša, koju je oteo Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, pronađena je i nalazi se u niškoj bolnici. Dok policija i dalje traga za otmičarem, javnost u Srbiji se pita kako se neko poput višestrukog silovatelja – povratnika našao na slobodi nakon niza zločina koje je počinio.

OVO JE DEVOJČICA KOJA JE UPUCANA LOVAČKOM PUŠKOM Detalji nesreće kod Raške

Veštaci su još 2005. godine utvrdili da Jovanović, takozvani Malčanski berberin nije duševno oboleo, ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti. Psiholog Zoran Musterović analizira o kakvom psihološkom profilu je reč.

– Na osnovu svega što u javnosti čujemo o njemu može se zaključiti da je reč o osobi koja pokazuje defekt unutrašnje kontrole. To je onaj vid samokontrole kada se nalazimo pred izborom da kažemo hoću ili neću nešto da uradim – navodi psiholog Musterović i nastavlja:

– Ono što je dalje karakteristično za ovakve ličnosti jeste posedovanje neprijateljske agresije, odnosno potreba da se druge osobe ponize i degradiraju. Takve ličnosti smatraju da im je sve dozvoljeno, te su spremne čak i da ubiju – kaže on.

IZBODEN SRBIN IZ GNJILANA Napao ga komšija s leđa

Ono što je izvesno, dodaje naš sagovornik, jeste da Jovanović ima niži koeficijent inteligencije, manjak socijalne zrelosti i socijalne kompetentnosti, što samim tim implicira da osobe poput njega žive „izvan sveta“ tj. van uobičajenog socijalnog poretka i ne osećaju se sigurno u toj sredini jer nemaju veštine u komunikaciji i nisu profesionalno afirmisane.

STEFANOVIĆ IDE UZ VUČIĆA AKO ODLAZI ON IDEM I JA!

– Osobe takvog psihološkog profila često impulsivno reaguju na stresne situacije, zatim koriste prekomernu agresiju. Takođe, slučajan izbor žrtve je ponekad karakterističan za takve osobe, što ne znači da će oni odabrati bilo koga, ali može da se desi da mu se baš određenog dana „složi“, naiđe kolima, vidi žrtvu i učini takav korak – objašnjava on.

IZBODEN SRBIN IZ GNJILANA Napao ga komšija s leđa

Ono što je, takođe, odlika takvih profila ličnosti jeste nizak nivo samopoštovanja, kaže psiholog Musterović, zbog čega imaju potrebu da druge obezvrede i ponize kako bi oni sami ispali bolji. Od količine destruktivnosti koji imaju u sebi zavisi da li će patološka ličnost ubiti žrtvu ili ne.

Imajući u vidu da je Jovanović više puta ponovio krivično delo i nakon odslužene zatvorske kazne, naš sagovornik naglašava da je gotovo nemoguće promeniti njegove obrasce ponašanja.

– Takve osobe su potpuno rezistentne na promenu. Baš zato što se vidi da je ponovio delo, što su to neke fiksacije iz infaltilnog perioda, što ima nizak IQ, a samim tim što ni kazna nije imala efekta govori nam da takve osobe nemaju motiv da se promene. Ta niska socijalna kompetentnost znači da ne prihvata socijalne norme što ga odvlači od toga da izađe na kraj sa sopstvenim patološkim stanjima – objašnjava psiholog Musterović.

PROČITAJTE I OVO

ISKRENI INTERVJU ANE BRNABIĆ BEBA NAM JE PROMENILA ŽIVOT!

SINIŠA MALI VERUJE U 2020. BOLJI STANDARD, JOŠ VEĆE PLATE I PENZIJE

DRŽAVA ODREŠILA KESU PEVAČICA DOBILA 15 MILIONA!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter