Izvor: ALO
13.06.2024 u 17:28
0

NEVEROVATNA AKCIJA SRBI IZ KOKAINSKOG KARTELA POHAPŠENI: Velika reakcija španske policije i Evropola!

Dugotrajno istraživanje koje je vodila španska civilna garda uz podršku Evropola zadalo je presudni udarac kriminalnoj mreži koja je učestvovala u krijumčarenju velikih količina droga iz Južne Amerike u EU.

Finalna operacija bila je vrhunac niza akcija usmerenih protiv ove mreže koje su se odvijale tokom tri godine.

Ova poslednja akcija pod međunarodnom koordinacijom vezana je za niz nacionalnih i međunarodnih istraživanja koja su se vodila u Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Srbiji i Turskoj.

Operaciju je koordinisala Evropolova operativna radna grupa.

 

 

MLADI IZLOŽENI KRIMINALU: Kako to mladi ulaze u kriminal i ko su ljudi koji vrše regrurtaciju

 

Ceo lanac bio je meta za razbijanje kokainskog kartela.

Međunarodno koordinirane aktivnosti bile su usmerene na kriminalnu mrežu koja je organizovala krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU. Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU putem pomorskih pošiljaka preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim ostrvima. Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji za dalje slanje kokaina širom Evrope.

Vođe organizacije za krijumčarenje droge privremeno su bili smešteni u Turskoj i Dubaiju gde su uspostavili kontrolne i zapovedne centre kriminalne mreže. Istraživanja ove mreže razotkrila su značajnu pretnju; sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno koriste saradnike na terenu kako bi olakšali sprovođenje operacija krijumčarenja velikih količina droga.

Stoga je bliska međunarodna saradnja tela za sprovođenje zakona bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

U avgustu 2023. godine, službenici španske civilne garde presreli su plovilo sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva. Obaveštajna analiza podataka iz istraživanja šifrirane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada na tom plovilu već pre uspela da uveze barem 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju. Ista operativna metoda pomogla je istražiteljima da otkriju koordinatore i posrednike sa područja Zapadnog Balkana. Operativna radna grupa označila ih je kao visokovredne mete zbog njihove uključenosti u finansiranje i koordinaciju pošiljaka. Takođe su povezani sa pređašnjim presretanjem tone kokaina koji je zaplenjen u septembru 2020. godine na Kanarskim ostrvima. Osim istraživanja provedenih u Španiji, razmena informacija između zemalja pod vodstvom Evropola pokazala je da su istraživanja pod vođstvom Belgije, Nemačke i Srbije bila usmerena na iste pojedince i njihove saradnike.

Rezultati akcijskog dana 12. juna 2024:

  • 4 hapšenja u Španiji
  • 7 pretraga kuća u Španiji
  • zaplena nakita i vrhunskih satova, oružja i streljiva, 109.000,00 evra u gotovini, kao i elektronske opreme i drugih materijalnih dokaza

Ukupni rezultati akcija usmerenih na ovu kriminalnu mrežu:

  • 40 hapšenja (od kojih 3 visokovredne mete) u Brazilu, Hrvatskoj, Nemačkoj, Srbiji, Španiji i Turskoj
  • oko 8 tona kokaina zaplijenjenog u Belgiji, Holandiji i Španiji
  • zaplena imovine, uključujući 12,5 miliona evra i 3 miliona dolara u Brazilu te više od 50 miliona evra zamrznutih u Srbiji

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter