Izvor: alo
30.06.2024 u 07:29
0

OVO SU DETALJI TERORISTIČKOG NAPADA U BEOGRADU: Vehabija samostrelom ranio žandarma ispred Ambasade Izraela

Miloš Žujović (25), koji je promenio ime u Salahudin, prišao je usred bela dana Milošu Jevremoviću (34), koji je obezbeđivao zgradu ambasade, a zatim mu je u vrat ispalio strelicu i teško ga povredio. Uprkos tome, žrtva je uspela monstruma da savlada

Užas u Beogradu! Miloš Žujović (25), za kojeg se sumnja da je pripadnik vehabijskog pokreta i da je povezan sa radikalnim islamistima, ranio je samostrelom pripadnika Žandermerije Miloša Jevremovića (34) u vrat dok je ovaj bio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela! Hrabri Jevremović je sa strelom koja mu je probola vrat uspeo da savlada napadača i u samoodbrani ga usmrti!

Aleksandar Vučić: Nećemo imati milosti prema terorizmu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da u Srbiji postoji stotinu grupa koje su praćene zbog nelegalnih aktivnosti indikativnih na terorizam koje su na slobodi, a čiji pripadnici ne mogu da se uhapse jer nema dokaza.

 – Još i da im plaćamo naknadu što su bez dokaza bili u pritvoru – rekao je Vučić novinarima ispred Urgentnog centra, gde je obišao povređenog žandarma. Rekao je i da će ovo stanje trajati tri do četiri dana, dok se svi indikovani na terorizam ne uhapse i ulice ponovo ne budu sigurne.

– Lovimo ih, znamo i imena i sve drugo. Obavićemo taj posao. Nećemo imati milosti prema terorizmu- rekao je Vučić.

Gnusni napad dogodio se juče oko 11 sati u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića u Beogradu, ispred Ambasade Izraela. Napadnut je i teško ranjen pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović, koji je obezbeđivao ambasadu i sedeo u kućici ispred nje. Iznenada mu je prišao muškarac i strelicom ga ranio u vrat.

Napadač: Radio kao dostavljač hrane u Novom Pazaru

Mladić koji je napao žandarma promenio je ime. Reč je o Milošu Žujoviću, iz sela Mala Vrbica kod Mladenovca, koji je prešao u islam i promenio ime u Salahudin.

– Salahudin je pre napada živeo u Novom Pazaru. Iz Mladenovca se preselio u Novi Pazar 2023, gde se i oženio, a bavio se raznošenjem hrane za jednu poznatu firmu. Reč je o konvertitu u islam i sledbeniku vehabizma koji je ostvarivao kontakte sa više verski radikalizovanih osoba – navodi izvor.

Iako teško ranjen, Jevremović je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača i sprečio krvoproliće. Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović, koji je promenio ime u Salahudin.

– Reč je o muškarcu iz Mladenovca koga su najverovatnije vrbovali islamisti. Bio je ćelav i imao je veliku bradu. Preminuo je, a povređeni žandarm je hitno prebačen u bolnicu, gde su ga operisali i izvadili mu strelu iz vrata – navodi izvor.

POTRESNA ISPOVEST: Žene koja tvrdi da ju je ubijeni terorista napao IZ ČISTA MIRA

Reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je jučerašnji napad na pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu kao pokušaj terorističkog napada, javlja „Tajms of Izrael“.

„Danas se dogodio pokušaj terorističkog napada u blizini izraelske ambasade u Beogradu. Ambasada je zatvorena i niko od osoblja ambasade nije povređen. Povređen je lokalni policajac. Okolnosti incidenta se istražuju“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva.

Pored tela napadača, prema rečima reportera, pronađeni su samostrel, crveni kačket i nož.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je slučaj napada žandarma ispred izraelske ambasade preuzelo Specijalno tužilaštvo, a da se radi o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije, a postoje sumnje da su povezana neka lica koja imaju veze s vehabijskim pokretom. Dačić je posle obilaska povređenog žandarma u Urgentnom centru rekao novinarima da je oko 11 sati N. N. lice iz samostrela pogodilo pripadnika Žandarmerije u vrat.

Vučević: Ovo je čin bezumlja

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio „gnusni teroristički napad“ juče u Beogradu, istakavši da će država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma i poručio građanima da se mogu osećati bezbedno.

– Ovo je bio akt bezumlja koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu. Reč je o zlodelu pojedinca s imenom i prezimenom. Stoga pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade – saopštio je Vučević. On je rekao da će „država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma“.

– Svako ko je mislio da nas može destabilizovati ovakvim nepočinstvima prevario se – naveo je premijer. On je srpskom žandarmu poželeo brz oporavak, a građanima Srbije poručio da se mogu osećati bezbedno.

– Naša zemlja je bila i ostaće mirna, stabilna i prosperitetna, a međuverski sklad će naše društvo krasiti i dalje – zaključio je Vučević.

– On je obezbeđivao Ambasadu Izraela i sedeo je u kućici koja se nalazi ispred zgrade. N. N. lice je više puta prilazilo policajcu i pitalo ga gde je muzej i slično, te odlazio a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, nosio je kesu sa sobom i iz nje izvadio samostrel i ranio policajca – rekao je Dačić nakon napad.

Žandarm je ispalio nekoliko hitaca iz službenog pištolja u napadača, koji je pola sata kasnije preminuo.

– Nesumnjivo je da je reč o terorističkom aktu koji je uperen i protiv države Srbije i protiv Žandarmerije – istakao je ministar Dačić.

Preventivno su pojačane mere zaštite u Beogradu, rekao je Dačić juče, ne samo ispred objekata kao što su ambasade i državne institucije već i u tržnim centrima i na šetalištima.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je juče tragala za automobilom „reno“ zbog sumnje da je napadača možda neko dovezao do mesta napada.

Inače, kako saznajemo, uhapšene su najmanje dve osobe zbog sumnje da su povezane sa napadom ispred ambasade, a zasad nije poznat njihov identitet.

Lekar iz Urgentnog centra rekao je novinarima da je žandarm životno ugrožen i hitno operisan. Dačić je posle obilaska povređenog žandarma rekao da je povreda delikatna jer su u blizini krvni sudovi.

– Ranjenom pripadniku srpske Žandarmerije koji je herojski obavio svoju dužnost javno zahvaljujemo, čestitamo na hrabrosti i želimo brz oporavak! – stoji u obaveštenju MUP-a.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter