Izvor: Kurir
10.06.2024 u 12:48
0

TAJ MLADIĆ JE SEBI UPROPASTIO ŽIVOT: Ipak je ubio troje ljudi!

Aleksa Milojević (22), počinilac trostrukog ubistva u Knjaževcu, tvrdi da je zločin počinio iz milosrđa.

Da li će mu se suditi za ovo krivično delo, prepoznaje li ga naš zakon uopšte, ali i kako prepoznati porodicu koja živi na ivici tragedije, bila su pitanja za goste, psihoterapeuta Biljanu Ćulafić i advokata Jugoslava Tintora.

TEŽA SAOBRAĆAJKA U SMEDEREVU: Motociklisti ustanovljene lake telesne povrede!

– Ja smatram da to nije ni samilost, ni milosrđe, mada iz ugla tog momka to može tako da stoji. Ubistvo nikada nije opravdano i verujem da ovaj mladić jednostavno mislio da nema drugog izbora. Verovatno nije imao širu sliku i to je to. To onako kako ja vidim. Sad možemo da vidimo sa advokatom. Sad ne znam da li se obraćao i centru za socijalni rad. I ne znam ni koliko bi mu mogli i oni pomoći – započela je Biljana Ćulafić i nastavila.

– Jer stvarno teško je na leđa jedne tako mlade osobe staviti da brine o tri života. U svakom slučaju je tragedija. Mislim da je taj mladić i sebi upropastio život. Jer ko je razmišljao da ode u inostranstvo, sada definitivno teško da će do toga doći. Na kraju krajeva ovo je ubistvo. Kako god mi to okarakterisali, iz milosrđa, ovako ili onako, ovo je ubistvo i nijedan život ne bi trebalo biti oduzet na nasilan način.

Voditeljku Anastasiju Čanović zanimalo je šta u pravu znači termin ubistvo počinjeno iz milosrđa.

– Zakonodavstvo poznaje ubistvo iz milosrđa i zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Zato što se pravi jasna distinkcija u odnosu na neke situacije, gde baš neko pati od teške bolesti i svodi mu se čitav život na patnju i bol i muku i onda je to nešto što se poistovjećuje sa, hajde da kažemo, eutanazijom, kad bi se uredilo, ali to još kod nas nije zaživelo, da neko svojom voljom izrazi u tom pravcu da mu se okonča život, jer pravo na život je neprikosnoveno i niko ne može disponirati njime, zato što on tako misli – pojasnio je advokat.

Tintor je precizirao kad zakon dozvoljava ovakvu kvalifikaciju ubistva.

– Ali ono što je bitno, bitno je da je u samom krivičnom delu jasno propisano da je to krivično delo moguće samo na izričit i ozbiljan zahtev ubijenog. Taj zahtev mora biti izričit i ozbiljan. Znači ja moram da ležim i umirem u teškim mukama i da tražim od nekog sebi bližnjeg da mi olakša te muke. I on to učini, opet rukovođen nekom drugom pobudom koja težišno ne može da se podudari sa pobudom da drugog liši života. I zato se pravi razlika u odnosu na ubistvo – rekao je Tintor i zaključio:

– Ovde je specifično to što imate tri osobe. Tako da vrlo će teško biti za dokazivanje da se dokazuje delo ubistvo iz milosrđa u odnosu na tri osobe za koje ne znamo, ali da kažem pretpostavljamo da nisu sve tri niti tražile da ih neko liši života. Ja ne verujem da će ovde biti ubistvo iz milosrđa kao kvalifikacija. Nije ni sad na početku istrage. Mislim da je to teško dokazivo zato što su tri lica lišena života. I sigurno da tog izričitog i ozbiljnog zahteva teško da je bilo. Ako toga nema, nema tog krivičnog dela. Govorimo o krivičnom delu ubistva iz milosrđa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter