Izvor: KURIR
05.06.2024 u 14:55
0

UROŠU BLAŽIĆU SE SUDI U ZATVORU! Doneta odluka,nakon drame u Smederevu suđenje se premešta!

Vrhovni sud Srbije odlučio je da će se suđenje okrivljenom Urošu Blažiću (21) iz Dubone kod Mladenovca, koji je 4. maja prošle godine počinio nezapamćeni masakr, nakon odloženog pripremnog ročišta u Višem sudu u Smedrevu premestiti i da će biti u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu zbog bezbedosti

Vrhovni sud Srbije odlučio je da će se suđenje okrivljenom Urošu Blažiću (21) iz Dubone kod Mladenovca, koji je 4. maja prošle godine počinio nezapamćeni masakr, nakon odloženog pripremnog ročišta u Višem sudu u Smedrevu premestiti i da će biti u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu zbog bezbedosti.

Odluku da se suđenje premesti iz bezbednosnih razloga doneo je Vrhovni sud, ali još uvek nije određen termin za početak suđenja masovnom ubici koji je te večeri ubio devet, a teško ranio 12 žrtava u selima Dubona i Malo Orašje kod Smedereva. Podsetimo, suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši Blažiću, koji se tereti da je nelegalno nabavio oružje kojim je njegov sin počinio zločin, odloženo je i pre samog početka 23. maja u Višem sudu u Smederevu zbog incidenta sa roditeljima žrtava.

– Nakon incidenta koji se dogodio na pripremnom ročištu u prostorijama Višeg suda u Smederevu, odlučeno je da za se iz bezbednosnih razloga suđenje održi u nekoj drugoj zgradu u zemlji koja poseduje adekvatne mere bezbednosti – navodi naš izvor i podseća kako je došlo do incidenta:

– I pored svih bezbednosnih provera na ulazu u zgradu smederevskog suda tog 23. maja, ali i detaljnog pretresa ulaska svakog člana koji je dobio poziv da prisustvuje pripremnom ročištu u samu sudnicu, došlo je do incidenta. Naime, nakon što su svi već ušli u sudnicu, okovani lancima na rukama i nogama, i sa pancirima na sebi pognute glave u pratnji deset čuvara ušli su u sudnicu okrivljeni. Međutim, kada su ožalošćeni videli ubicu svoje dece skočili su onako emotivno i impulsivno ka njemu – objašnjava izvor.

 

MAJKU I SINA KOMŠIJE NISU VIDELE DVE NEDELJE! Ljiljana iz stana nije izašla 10 godina,detalji tragedije iz Mirijeva

 

 

Kako smo tada izveštavali sa lica mesta, stražari su munjevito reagovali i trčećim korakom odveli okrivljene u sigurnu prostoriju koji su se u nekoliko navrata okretali da vide šta se dešava. Nekolicina čuvara ostala je da svojim telima zadržava roditelje žrtava u sudnici, a u pomoć su im pristigli ostali čuvari koji su pravili štit na vratima prostorije.

– Drama je trajala svega 15 sekundi! Kada su roditelji videli okovanog ubicu svoje dece onako emotivno, besno i slomljeno su reagovali. Nastala je galama i cika, čula se treska srušenih stolica i stvorila se neverovatna gužva, a pojedine majke počele su da padaju kao pokošene kada su videle ubicu svoje dece. Scena je bila jeziva, neke od žrtve koje su teško povređene u maskaru počeli su da plaču i da se tresu, jer su se opet sreli „oči u oči“ sa ubicom – navodi naš sagovornik.

Suđenje masovnom ubici i njegovom ocu iz tog razloga održaće se u sudnici Višeg suda u Beogradu, koja se nalazi u Okružnom zatvoru u Bačvanskoj ulici. Ova sudnica u Centralnom zatvoru otvorena je 2009. godine i ona je predviđena za održavanje suđenja viskog rizika.

– Sudnica je napravljena po uzoru na najveću sudnicu u Specijalnom sudu u Beogradu. Naime, sudnica u Okružnom zatvoru podeljena je na tri dela, koja su odvojena debelim staklom. U prvom delom se nalaze advokati i sudsko veće, kao i oštećeni članovi porodice i oni ulaze na poseban ulaz. Na drugi ulaz sa lisicama na rukama i nogama biće okrivljeni, koji dolaze iz posebnih prostorija i nema mogućnosti da se sretne sa bilo kim. Trećeg ulaza ulaze posetioci koji žele da prate suđenje – navodi naš izvor.

– Mere bezbednosti ulaska u samu zgradu Centralnog zatvora su velike, pa tako na samom ulazu se nalazi prijavnica, gde se svi prijavljuju, a potom se predaje mobilni telefon koji ostaje kod čuvara. Tada se prolazi kroz skener, a oni koji dolaze na suđenja potom uz pratnju čuvara prolaze kroz još jedan skener, pa tek nakon toga ulaze u sudbnicu.

Inače, zahtev da se suđenje Urošu Blažiću održi u nekom drugoj sudnici u zemlji Vrhovnom sudu podneo je Viši sud u Smederevu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter