Izvor: Kurir
23.07.2024 u 19:32
0

ZATEČENI U LOKVI KRVI: Na današnji dan ubijeni Kožar i Hadžić

Na današnji dan pre četiri godine na grčkom ostrvu Krf ubijeni su visokopozicionirani pripadnici škaljarskog klana Alan Kožar i Damir Hadžić.

Škaljarci nisu ni izašli iz kola ispred svoje luksuzne vile, a egzekutori su ih izrešetali sa 29 metaka iz „škorpiona“ i „kalašnjikova“. Sve je trajalo samo nekoliko sekundi. Tada su pogođeni u glavu, ruke, noge i stomak. Njihova tela pronašla je maserka koja je trebalo da ih masira nakon što dođu sa plaže.

POLICIJA TRAŽI SILOVATELJA SA NOVOG GROBLJA: „Ako znate nešto javite se policiji da se reši ovaj i spreči novi slučaj“

Tada su kod njih nađena lažna dokumenta. Putovali su sa pasošem Slovenije – Kožar pod imenom Robert Bitenc, a Hadžić pod imenom Martin Pospišek.

„Zatečeni su u lokvi krvi, a u automobilu su imali oružje, međutim, nisu stigli da ga upotrebe. Ubijeni su bukvalno u nekoliko sekundi. Svi dokazi ukazuju da su ih ubice pratile, znale gde borave i kakve su im navike, zaskočile su ih čim su zaustavili automobilom. Nisu stigli ni ručnu kočnicu da povuku, već su bili mrtvi“, preneli su mediji ranije izjavu iz grčke policije.

Prethodno iste godine, u januaru 2020, takođe u Grčkoj, i to u Atini, ubijena su još dvojica škaljaraca, Igor Dedović i Stevan Stamatović. Oni su likvidirani dok su večerali sa suprugama i decom u jednom restoranu. U restoran su ušetala četiri muškarca. Prišli su stolu, rasporedili se oko njega, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku, a potom otvorili vatru. Dvostruko ubistvo dogodilo se naočigled brojnih očevidaca, izvršioce su snimile kamere.

Belivuk i Janković se branili ćutanjem

Veljko Belivuk i Neboša Janković, pripadnici organizovane kriminalne grupe, saslušani su u aprilu u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal, u sklopu istrage koju vodi Javno tužilaštvo za organizovani kriminal zbog ubistava Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini u januaru 2020, kao i likvidacija Alana Kožara i Damira Hadžića u julu iste godine na ostrvu Krf.

Tada je trebalo je da bude saslušan i Darko Šarić, ali je njegovo saslušanje odloženo. Belivuk i Janković su izjavili da nisu krivi i nisu hteli da odgovaraju na pitanja, odnosno branili su se ćutanjem.

Podsetimo, istragom su obuhvaćeni i Milinko Brašnjović, uhapšen u Španiji, kao i Radoje Zvicer koji je u bekstvu. Brašnjović se sumnjiči da je bio pripadnik kriminalne grupe koju su prema navodima tužilaštva organizovali Radoje Zvicer, Veljko Belivuk i Darko Šarić.

Svedok saradnik Nikola Spasojević, koji je kum optuženog Marka Miljkovića tokom suđenja je detaljn priznao svoju ulogu u zločinima u Grčkoj.

– Posebno je šokantno to što je ispričao da su tokom pripremanja ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu sa sobom poveli i žene. Dok su on i Belivuk maskirani tražili plažu na kojoj se sunčaju „škaljarci“, Bojana Belivuk i Spasojevićeva tadašnja devojka, uživale su na letovanju – podseća sagovornik Kurira.

Spasojević je, podsetimo, detaljno govorio o tome kako ga je Belivuk kontaktirao preko aplikacije Skaj i pitao ga da li bi sa tadašnjom devojkom došao na letovanje u Grčku.

– Rekao je da mi treba da obavimo neki poslić. Krenuli smo posle par dana, a Miljković mi je dao fotoaparat „nikon“ koji sam poneo. Kad smo ušli u Grčku javili su mi da dodemo u mesto Nikiti – ispričao je svedok-saradnik, navodeći da ga je tamo sačekao Belivuk.

– Veljko je tamo bio sa suprugom i dvoje dece, imali su apartman do mora, a nama su iznajmili apartman iznad. Veljko je rekao da treba da idemo da nađemo neku lokaciju, poneli smo fotoaparat, prerušili smo se, ja sam obukao lanenu košulju i slamneni šešir, Veljko je isto nosio šešir – opisao je Spasojević kako su po Grckoj tražili lokaciju na kojoj se skrivaju Alan Kožar i Damir Hadžić, jedni od najbitnijih ljudi u škaljarskom klanu.

Istražitelji su na osnovu presretnute Skaj komunikacije utvrdili da je kavčanin Ratko Živković, koji je takođe obuhvaćen krivičnom prijavom ali se nalazi u bekstvu, u međuvremenu stupio u kontakt sa Kožarom i zadobio njegovo poverenje tako što mu je otkrio da su ubice iz Atine Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović i ponudio se da ih likvidira. Kožar mu je poverovao i redovno mu slao slike iz Grčke.

– Bili smo i dalje tamo, otišli smo porodično na ručak i Veljko je preko bukinga tražio neku kuću. Tako je i našao. Uporedio je slike koje je dobio na Skaj, i tu kuću koju je našao na bukingu. Radovao se, tada sam i saznao da je jurio Alana Kožara i da treba da ga likvidiraju – ispričao je Miljkovićev kum, navodeći da su on i Belivuk „sitroenom“ krenuli na Krf.

Međutim, kako je naveo, iako su otišli na Krf odustali su od učešća u ubistvu, ali da je on kasnije egzekutore, Dušana Jovanovića zvanog Giba i još dvojicu po Belivukovom nalogu pokupio u Solunu.

Lajv prenos likvidacije iz Atine

Svedok saradnik Nikola Spasojević svedočio je i o ubistvu u Atini, i potvrdio da su izvršioci bili Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović. On je ispričao i da su uživo pratili ubistvo u Atini.

– Bio je lajv prenos. Lainović je pisao kako kreću, kako stižu tamo, a Lainović i Brašnjović su se javili kada su završili. Prvo nisu znali da su stvarno ubili Dedovića i Stamatovića, jer je na grčkoj televiziji išao kairon da su ubijena dva ruska državljana, ali je posle 10 minuta dobio potvrdu od nekog – ispričao je detalje zločina svedok-saradnik i dodao da su mu rekli „da je Dedoviću prosut mozak u supu“, kao i da je njega ubio Brašnjović, dok je u Stamatovića pucao Lainović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter