Izvor: Magazin Politika
17.08.2024 u 22:59
0

U SVEMIRU EKSPLODIRALA KINESKA RAKETA: U opasnosti više od 1000 satelita

Kineska raketa koja se raspala u svemiru ove nedelje stvorila je više od 700 komada krhotina,

Kineska raketa koja se raspala u svemiru ove nedelje stvorila je više od 700 komada krhotina, zbog čega je više od 1000 satelita i drugih objekata u Zemljinoj orbiti izloženo riziku od opasnih sudara.

Kineska kompanija Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) lansirala je u utorak 18 internetskih satelita „Kijanfan”, kao prvi deo svoje komunikacijske mreže koja će konkurisati SpaceX-ovom Starlinku.

DA LI IMA ŽIVOTA NA CRVENOJ PLANETI: Zašto naučnici nisu do sada uspeli da registruju znake života na Marsu

Gornji deo rakete, koja je trebalo da postavi satelite u orbitu, međutim, eksplodirao je odmah nakon otpuštanja tereta, stvarajući veliku količinu krhotina.

Američke firme za praćenje svemira procenjuju da je u pitanju najmanje 700 komada. Firma LeoLabs izveštava da broj krhotina prelazi 900, što ovaj incident čini jednim od najvećih u istoriji.

Oblak krhotina, nastao na visini od oko 800 kilometara, mogao bi da ostane u orbiti nekoliko godina, upozoravaju analitičari. Nije još jasno da li je do raspada došlo usled sudara s drugim objektom ili zbog eksplozije neiskorišćenog raketnog goriva.

Prema rečima Odri Šafer, potpredsednice za strategiju u firmi Slingshot Aerospace, više od 1100 satelita i drugih objekata u svemiru, suočava se sa rizikom od sudara sa kineskim krhotinama.

„Trenutno imamo više od 1100 predviđenih bliskih susreta na udaljenosti manjoj od 5 km tokom naredna tri dana”, izjavila je Šafer za Rojters.

Ona je dodala da se u trećini slučajeva radi o aktivnim svemirskim letelicama i da se sudari verovatno mogu izbeći. Ostali objekti, kako je rekla, su nekontrolisani delovi postojećeg svemirskog otpada koji nemaju mogućnost da izbegnu nove krhotine.

Mnogi analitičari izražavaju zabrinutost zbog mogućih lančanih sudara, podsećajući na sličan incident iz 2022. godine sa kineskom raketom Long March 6A, kada su nastale stotine krhotina, što je izazvalo kritike zapadnih zemalja.

„Iskreno, razočaravajuće je što se ponovio isti problem. Ovakvi događaji koji uzrokuju nastanak krhotina i koji se mogu izbeći ne bi smeli više da se dešavaju”, zaključila je Šafer.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter