Izvor: Novosti
24.06.2021 u 19:28
0

UPOZORENJE NAUČNIKA: Planeta zadržava sve više toplote

Prema najnovijem istraživanju, Zemlja danas zadržava dvostruko više toplote nego pre 15 godina.

VAŽNO

NOVI KORONA PRESEK! Ovo su brojke za četvrtak 24. jun

KRIVOKAPIĆ SE ODREKAO SRBIJE! Srbima u Crnoj Gori matica nikada nije bio Beograd

RHMZ UPOZORAVA! U narednih sat vremena pljuskovi sa grmljavinom u ovim delovima Srbije

VUČIĆ SE OBRTIO GRAĐANIMA: Srbija se neće izvinjavati onima koji su svaku priliku koristili da je napadnu!

Naučnici su analizirali podatke projekta NASE CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), koji prikuplja informacije sa nekoliko satelita u orbiti i meri koliko energije naša planeta apsorbuje u obliku sunčeve svetlosti te koliko od toga emituje a natrag u svemir u obliku infracrvenog zračenja.

Razlika između dolazne i odlazne energije naziva se energetska neravnoteža, a studija je pokazala da se u razdoblju između 2005. i 2019. ta neravnoteža udvostručila u odnosu na ranije.

Stručnjaci su takođe koristili podatke iz Arga, međunarodne mreže senzora postavljenih po svim svetskim okeanima, koji mere brzinu njihovog zagrevanja.       

Zaključeno je da je povećano zagrevanje kombinovani rezultat prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti. Primera radi, povećane koncentracije efekta staklene bašte poput ugljenik dioksida i metana u Zemljinoj atmosferi dovode do zadržavanja veće količine toplote. To dovodi do smanjenja površina pod ledom, što uzrokuje manju refleksiju dolazne energije s površine planeta.

PROČITAJTE JOŠ

REČNA POLICIJA PRETRAŽUJE DUNAV! Prijavljen nestanak muškarca

EKSPLOZIJA KOD ĆIĆEVCA: Povređene dve osobe

VUČIĆ DODELIO UGOVORE NAJBOLJIM DIPLOMCIMA MEDICINE: Vi predstavljate budućnost naše zemlje! (VIDEO)

IZAŠLA REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE: Proverite kako ste uradili!

„MOJ ŽIVOT NIJE ŽUTA STRANICA!“: Bojan Marović specijalno za HAPPY BSC otkriva SVE o svom trenutnom LJUBAVNOM ŽIVOTU! (INTERVJU/FOTO)

Stručnjaci su otkrili da zagrevanju doprinosi i prirodni obrazac koji se ponavlja, a naziva se Tihookeanska dekadna oscilacija (PDO). PDO uzrokuje redovne fluktuacije temperature Tihog okeana, pri čemu tokom deset godina njegovi zapadni delovi postaju hladniji, a istočni topliji, pa se sledeće decenije situacija obrne. 2014. godine je počela neobično intenzivna faza PDO-a koja je uzrokovala smanjeno stvaranje oblaka nad okeanom, a što je rezultiralo povećanom apsorpcijom dolazne energije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter