Izvor: telegraf
11.09.2024 u 18:17
0

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA NAM ODUZIMA RADNA MESTA: Kompanija otpušta pola radne snage zbog Al-a

"Možete postati influenser, ali teško ako imate 55 godina"

Kompanija Klarna, koja nudi opciju „kupi sada, plati kasnije“, planira da se u narednim godinama reši skoro polovine svojih zaposlenih zahvaljujući efikasnosti koja, kako tvrdi, proizilazi iz njenog ulaganja u veštačku inteligenciju (AI). Kompanija je već smanjila broj zaposlenih sa 5.000 na 3.800 u protekloj godini i želi da taj broj smanji na 2.000 koristeći AI u marketingu i službi za korisnike.

Direktor Sebastijan Siemiatkovski rekao je za BBC da će ova otpuštanja omogućiti Klarninim preostalim radnicima veće plate. Međutim, on je upozorio da vlade treba da razmisle o tome šta da rade sa veštačkom inteligencijom, za koju predviđa da će imati „dramatičan uticaj“ na radna mesta i društvo.

– Mislim da političari već danas treba da razmotre da li postoje druge alternative koje bi mogle biti efikasne za podršku ljudima – rekao je on u programu „Today“ na BBC Radiju

Siemiatkovski je naglasio da je previše pojednostavljeno samo reći da će se u budućnosti stvoriti nova radna mesta.

– Možda možete postati influenser, ali to je teško ako imate 55 godina – dodao je.

Nedavno širenje AI skrenulo je pažnju na njene prednosti i rizike. Ranije ove godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) je izjavio da veruje da će AI uticati na skoro 40% svih radnih mesta i da će „verovatno pogoršati ukupnu nejednakost“.

U drugim sektorima, kao što je industrija igara, programeri već upozoravaju da gube posao zbog AI.

Strah sindikata

Klarna, koja je smeštena u Švedskoj i ima dve kancelarije u Velikoj Britaniji, otkrila je svoje planove za smanjenje broja zaposlenih dok je objavljivala privremene rezultate koji su pokazali da je njen prihod povećan za 27% na 13,3 milijarde švedskih kruna (oko 990 miliona funti).

– Naša dokazana efikasnost je dodatno poboljšana našim ulaganjem u veštačku inteligenciju, što je smanjilo operativne troškove i poboljšalo bruto profit – naveli su iz kompanije.

Ovo se dešava u trenutku kada sindikati upozoravaju na masovne gubitke radnih mesta usled rasta AI i pozivaju na donošenje zakona koji bi zaštitio radnike.

Siemiatkovski je rekao da će Klarna smanjiti broj zaposlenih kroz ono što je nazvao „prirodnim iscrpljivanjem“ – efektivno zamrzavanje zapošljavanja, gde se osoblje ne zamenjuje nakon odlaska. Obično to znači da preostali radnici imaju veći obim posla.

Međutim, Siemiatkovski tvrdi da će AI preuzeti te poslove i čak smatra da bi to mogao biti „pozitivan razvoj“ za pojedince koji bi mogli biti bolje plaćeni.

Iako je naveo da je „ključna“ uloga vlade u razmatranju onih koji gube posao, rekao je da ne veruje da postoji „zaustavljanje napretka“ za firme poput njegove.

– Važno je da Evropa i demokratije budu ispred u evoluciji AI – rekao je.

Smatra se da Klarna smanjuje broj zaposlenih u pripremi za izlazak na berzu, gde trenutno dominiraju firme koje značajno ulažu u AI, poput Nvidije i Microsofta. Ovo znači da bi Klarna, kao veliki zagovornik ove tehnologije, mogla biti privlačnija investitorima kada izađe na berzu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter