Izvor: telegraf.rs
30.05.2024 u 14:19
0

WhatsApp ne „izvozi“ vaše poruke svake noći! PROBLEM JE PRIVATNOST

Iako stvari nisu toliko strašne kako Mask želeo da ih predstavi, njegove tvrdnje nisu bez osnova

Ilon Mask je nedavno izneo ozbiljne optužbe protiv WhatsApp-a, tvrdeći da aplikacija svake noći prikuplja korisničke podatke i šalje ih svojoj matičnoj kompaniji Meta. Ova tvrdnja izazvala je veliku pažnju i zabrinutost među korisnicima širom sveta.

Vil Katkart, glavni menadžer za razvoj WhatsApp-a, odmah je reagovao na Maskove tvrdnje, naglašavajući da aplikacija koristi enkripciju kako bi osigurala da poruke ostanu privatne i nedostupne čak i samoj kompaniji Meta. Ipak, Katkart nije ulazio u detalje o prikupljanju metapodataka, što je zapravo suština Maskovih optužbi.

TWIITER OD DANAS I ZVANIČNO NE POSTOJI: Dobrodošli na X.com

Iako stvari nisu toliko strašne kako Mask želeo da ih predstavi, njegove tvrdnje nisu bez osnova.

Milioni ljudi širom sveta koriste WhatsApp  verujući da je njihova komunikacija sigurna zahvaljujući end-to-end enkripciji. Međutim, uprkos ovoj sigurnosnoj funkciji, postoje ozbiljna pitanja vezana za privatnost korisnika koje WhatsApp prikuplja i deli sa svojom matičnom kompanijom Meta.

WhatsApp, kao deo Meta kompanije, prikuplja metapodatke korisnika, što uključuje informacije kao što su registracija naloga, podaci o transakcijama, interakcije sa poslovnim korisnicima, informacije o mobilnim uređajima i IP adrese. Ovi podaci se redovno dele sa Metom, što je jasno navedeno u WhatsApp-ovoj politici privatnosti.

Iako same poruke ostaju zaštićene enkripcijom i nepristupačne su čak i za WhatsApp i Metu, metapodaci koje prikupljaju mogu otkriti mnogo o korisnicima – od njihovih lokacija i kontakata do vremena i učestalosti komunikacije. Ovi podaci su vredni jer omogućavaju kompaniji da kreira detaljan profil svakog korisnika, što može biti korišćeno za ciljano oglašavanje i druge svrhe.

Vil Katkart, glavni menadžer za razvoj WhatsApp-a, naglašava da aplikacija koristi enkripciju kako bi osigurala da poruke ostanu privatne. Međutim, kritičari ističu da se u njegovim izjavama ne pominje prikupljanje i deljenje metapodataka, što ostavlja prostora za zabrinutost.

Pored toga, WhatsApp-ove sigurnosne kopije koje se čuvaju na oblaku (Google Drive ili Apple iCloud) nisu enkriptovane, što predstavlja dodatni rizik za privatnost. Ovi nešifrovani bekapi mogu biti podložni hakerskim napadima, što dodatno ugrožava privatnost korisnika.

Razlikovanje između privatnih i poslovnih naloga na WhatsApp-u takođe predstavlja problem. Poruke koje se razmenjuju sa WhatsApp Business nalozima nisu šifrovane po defaultu, a poslovni korisnici dele dodatne informacije sa Metom. To znači da korisnici možda ne shvataju u potpunosti koliko podataka dele kada komuniciraju sa poslovnim nalozima.

Za one koji su zabrinuti za svoju privatnost, prelazak na sigurnije aplikacije kao što je Signal može biti bolja opcija. Signal nudi slične funkcionalnosti kao WhatsApp, ali sa većim fokusom na privatnost i sigurnost korisnika. Iako je prelazak na novu platformu često izazovan zbog već uspostavljenih mreža kontakata, povećana svest o privatnosti može podstaći korisnike na ovaj korak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter