Izvor: TANJUG
15.08.2024 u 16:14
0

KAKO MUZIKA POMAŽE STARIJIM OSOBAMA: Najnovija istraživanja to pokazuju

Muzika pomaže da se shvati funkcionisanje mozga kod starijih

Najnovija studija otkrila je da starije osobe mogu da se sete poznate muzike, isto kao i mladi ljudi, ali da delovi njihovog mozga moraju da rade napornije da postignu taj cilj.

Timovi istraživača sa Univerziteta u Oksforu i Univerziteta Arhus u Danskoj ispitali su 39 osoba starijih od 60 godina, kao i 37 mlađih ljudi, starosti između 18 i 25 godina, prenosi BBC.

Istraživači su nazvali muziku „inovativnim i vrednim načinom“ da se poboljša razumevanje funkcionisanja memorije i mozga.

Oni su naveli da bi to moglo da bude od značaja u pregledima kod starijih osoba kojima se otkriva rizik od pojave demencije.

Učesnicima studije puštana je muzika inspirisana kompozicijama Johana Sebastijana Baha.

Potom je korišćeno MRI skeniranje da bi se uporedilo šta se događa u različitim delovima njihovog mozga u zavisnosti od toga da li su stariji ili mlađi.

VRUĆINE OKIDAČ ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESNIKE: Lekari imaju pune ruke posla

Glavni istraživač studije profesor Leonardo Boneti rekao je da nalazi pokazuju da promene u funkcionalnosti mozga „ne dovode nužno do patoloških stanja“.

„Starenje nije samo proces tokom kojeg mozak sve slabije radi, već process u kojem se mozak menja kako bi se prilagodio izazovima i kompenzovao mehanizme koji postaju manje efikasni“, objasnio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter