Izvor:
29.09.2019 u 20:37
0

KUCE PORUČUJU: Hranu za nas odaberite ovako!

Istina je da nema „najbolje hrane“, jer svi psi imaju različite prehrambene potrebe. Danas ćemo vam reći koje kriterijume treba uzeti u obzir pri izboru hrane za pse, tako da vaš ljubimac ostane zdrav i zadovoljan nakon svakog obroka.

Starost

Izbor hrane prvenstveno treba da zavisi od starosti vašeg ljubimca. Najbolji izbor za vaše štene je hrana sa visokim sadržajem masti, proteina i aminokiselina za bolji rast kostiju i nadoknadu utrošene energije. Za odraslog psa velika količina masti će biti preterana, pa bi trebalo da se kladite ne na masti, nego na proteine i antioksidante. Ako pas počne da jede više kalorija nego što mu je potrebno, može da razvije pankreatitis. Stariji psi se kreću ređe, a metabolički procesi usporavaju. Stoga se hrana bira sa minimalnim masti i proteina, kako bi se izbegla gojaznost i nepotreban stres na unutrašnje organe.

Težina

Metabolizam malih pasa je nešto veći od onog kod velike braće, a stomaci su manji, pa se pri izboru hrane uzimaju u obzir dve stvari – maksimum korisnih materija i male granule. Srednje i velike pasmine pasa obično se kreću više, pa su im posebno potrebni kalcijum, fosfor, glukozamin i hondroitin za održavanje zdravlja hrskavice, ligamenata i zglobova. Oni jedu brzo, tako da bi veličina granula za hranjenje trebalo da budu veće od veličine malih pasa.

Lifestyle

Potrebno je uzeti u obzir stepen aktivnosti kućnog ljubimca. Ako se puno kreće, ispravni ugljeni hidrati pomoći će da se pbnovi potrošena energija, odnosno vlakna koja se nalaze u žitaricama. Takođe je neophodan za pravilno funkcionisanje creva: poboljšava pokretljivost i sprečava koprostazu. Međutim, njegov sastav ne bi smeo biti veći od 15-25%, inače pas reskira oštar skok šećera u krvi, a na kraju – gojaznost i dijabetes.

Zdravstvene karakteristike

Ako pas ima zdravstvenih problema, izboru se mora pristupiti još svesnije. Dakle, ako kućni ljubimac ima osetljivu probavu, obratite pažnju na hranu sa masnim kiselinama i prebioticima – oni se lako i brzo apsorbuju, ublažavaju upalu i pomažu u varenju hrane. Međutim, ako pas ima alergiju na hranu, bolje je odbiti hranu sa pšenicom, kukuruzom, sojom, piletinom i govedinom – one se smatraju alergenima. Hrana sa visokim ugljenim hidratima je takođe nepoželjna za pse koji imaju dijabetes jer povećava šećer u krvi.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter