Izvor: 24 sedam
12.09.2024 u 13:44
0

MILIJARDER PROŠETAO SVEMIROM: Misija SpaceX-a u toku, njih četvoro ulaze u istoriju (VIDEO)

Operacija je bila izuzetno rizična

Grupa astronauta na čelu sa komandantom milijarderom trenutno izvodi prvu privatno finansiranu šetnju svemirom u orbiti.

Tokom misije Polaris Dawn, koja se održala na visini od 700 kilometara nadmorske visine, dva astronauta izlaći će iz letelice Dragon u svemir, dok će druga dva ostati u njoj. Svemirom će prošetati milijarder Džared Ajzakman i zaposlena u SpaceX-u Sara Gilis.

Kapsula je za to vreme bila potpuno bez pritiska, a cela posada je zavisila od tankih svemirskih odela sa kiseonikom koje je razvila kompanija SpaceX.

Misiju je finansirao 41-godišnji Džared Ajzakman, pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4, koji je prvi i napustio svemirsku kapsulu dok se u daljini videla Zemlja.

On je odbio da kaže koliko plaća za misije, ali se veruje da su koštale stotine miliona dolara na osnovu cene letelice Dragon od otprilike 55 miliona dolara po sedištu za druge letove.

Ostali koji će se voziti u Polarisu uključuju pilota misije Skota Potita (50), penzionisanog potpukovnika američkog vazduhoplovstva, i zaposlene u SpaceX-u – Saru Gilis (30) i Anu Menon (38), koje su obe starije inženjerke u kompaniji.

Kada se on vratio u kapsulu, iz nje je izašla i astronautkinja Sara Gilis, koja je provela nekoliko minuta van bezbednosti broda kojim je doletela.

Ova svemirska šetnja bila je prva koju nije nadgledala vladina agencija i bila je, prema rečima stručnjaka, u suprotnosti sa decenijama starom hladnoratovskom pogodbom.

Na vrhuncu svemirske trke 1967. godine SAD i Sovjetski Savez bili su među svetskim silama koje su pristale da potpišu sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija – Ugovor o principima koji regulišu aktivnosti država u istraživanju i korišćenju svemira, uključujući Mesec i druga nebeska tela, koji je sada poznat kao Sporazum o svemiru (OST).

Ugovorom je, između ostalog, precizirana uloga privatnih organizacija u svemiru.

– Aktivnosti nevladinih subjekata u svemiru, uključujući Mesec i druga nebeska tela, zahtevaće odobrenje i stalni nadzor odgovarajuće države potpisnice Ugovora – navodi se u jednom u članova.

Dakle, zemlje koje potpišu OST bile bi odgovorne za svemirske aktivnosti pokrenute sa njihovog tla, a takođe bi bile odgovorne za njih u slučaju bilo kakvih nesreća, a ova misija ne ispunjava te uslove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter