Izvor: B92
09.06.2024 u 09:54
0

OVO JE RAJ NA ZEMLJI ZALJUBIĆETE SE NA PRVI POGLED: Najveće „prirodno ogledalo“ zadivljuje lepotom

Raj na zemlji postoji i zove se Salar de Ujuni. Ova najveća solana na svetu (malo manja od Crne Gore) nalazi se u Boliviji na nadmorskoj visini od preko 3.600 metara, a nakon kiše tanak sloj vode prekriva slanu koru i stvara nestvaran prizor – najveće ogledalo na svetu.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)


 

Salar de Ujuni nalazi se u jugozapadnom delu Bolivije i najveća je slana pustinja na svetu. Tu je i mnogo aktivnih vulkana, plitkih jezera u raznim bojama (lagune) i gejzira, koji taj krajolik čine vanzemaljski lepim.

Salar de Ujuni se proteže na 11 kvadratnih kilometara i procenjuje se da sadrži 10 biliona tona soli. Ispod površine je jezero slane vode do 20 metara dubine, pokriveno korom soli debljine između nekoliko desetina centimetara do nekoliko metara. Za vreme kišne sezone, kada je prekriveno vodom, pretvori se u najveće ogledalo na svetu. U sredini Ujunija nalazi se Isla de Peskado, s džinovskim kaktusima koji u proseku rastu jedan centimetar godišnje. Klima je hladna, suva i vetrovita. Leti tokom dana temperatura može dostići i 20 stepeni, dok tokom noći pada i na -15. Zimi se temperatura može spustiti i do -25 stepeni.

 

HAJDUČKA TRAVA I NJENA PRIMENA: Danas se najčešće upotrebljava za lečenje i opuštanje
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter