Izvor:
27.09.2019 u 09:32
0

POVEDITE RAČUNA: Kako da razvijete empatiju kod svog deteta!?

Danima je glavna tema na internetu, školsko nasilje, deca koja ne umeju da komuniciraju među sobom, koja nemaju razumevanja i koja veruju da je sve dozvoljeno, što je poslužilo kao inspiracija za današnju temu – Kako da razvijete empatiju kod svoje dece?

Empatija podrazumeva mogućnost da spoznate, razumete i na neki način preživite tuđe emocije, kako biste bili sposobni da blisku osobu utešite, jer vam je jasno kroz šta prolazi, međutim, kako to objasniti detetu? Psiholozi tvrde da se empatija kod dece razvija postupno, a da je prvi korak u njenom razvoju spoznaja sopstvenih emocija, jer tek onda kad kod sebe identifikuje svaku emociju, dete će biti u stanju i da je prepozna kod drugih.

Psiholozi tvrde, kako roditelji mnogo vremena i energije ulažu u edukaciju i vaspitanje svoje dece, međutim jako retko razgovaraju sa njima o emocijama, što je velika greška. Kada se dete vrati iz vrtića, treba ga upitati kako se osećalo tog dana i povremeno ga treba navesti na razmišljanje o tuđim emocijama, kako bi ono shvatilo da je zaista važno razmišljati o tome kako se neko oseća.

Televizija vam može biti odličan izvor ilustracije. Pogledajte zajedno crtani i kada vidite junaka koji je saosećajan i dobar, pitajte dete šta o tome misli, razgovarajte i o tome kada je neko tužan i zbog čega, na taj način polako ćete kod deteta razviti svest o važnosti emocija.

Još jedan način da kod dece razvijemo empatiju je da im govorimo o sopstvenim osećanjima i pratimo na koji način reaguju. Ako odmah pokažu razumevanje, znači da su već razvili saosećajnost prema vama, a onda im postupno objašnjavajte koliko je važno da isto tako razumeju i drugare u školici, ljude iz okoline, ili ma koga kome je u datom trenutku teško. Dok to govorite, vi oplemenjujete dušu svog deteta i učite ga da postane bolji čovek a to je dragoceno.

Pohvala je veoma bitan faktor. Isto kao što ih hvalite kada vredno uče i dobiju 5, kako biste ih motivisali, važno je da ih pohvalite kada uočite da su saosećajni i ljubazni prema nekome, kako biste ih suptilno podstakli da takvo ponašanje neguju i u buduće.

Neka ljubaznost i saosećajnost postanu porodična aktivnost u vašem domu, jer su upravo roditelji i porodično okruženje, prvi modeli, od kojih deca usvajaju ponašanje. Budite svom detetu primer da je važno reči molim i hvala, razumem, ne plači, da je lepo momoći, zagrliti, utešiti, a da je najlepše od svega biti čovek! Uostalom to je svakom roditelju osnovna dužnost.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter