Izvor: BSC Happy
10.10.2023 u 17:39
1

UKOLIKO SE PITATE:Šta su kibuci, zajednice koje su na udaru Hamasa

Kibuc je tip uređenja karakterističan za Izrael. Kolektivna zajednica, tradicionalno agrarna, navodi se na sajtu . Prvi kibuc osnovan je 1910. godine, a danas ih ima više od 270. Razvili su se od svojih poljoprivrednih početaka i mnogi su danas privatni. Kibuci, nezavisno od svog statusa, nude jedinstven pogled u izraelsko društvo.

 

Istorija

Reč kibuc znači „okupljanje“, a prvi su se zvali „kvuca“, što znači grupa. Prvi kibu je bio Deganija. Mladi Jevreji su sagradili zajednicu za sebe. Zemlju je kupio Jevrejski nacionalni fond. Trudili su se da zemlju učine plodnom i stvorili agrarnu zajednicu.

Nakon toga, brojni kibuci su formirani širom Izraela.

Ekonomija

Prvobitno su bili agrarne zajednice. Kako nisu bili ekonomski motivisani, stanovnici su delili sve i radili kao članovi kolektiva.

Članovi su imali različite poslove u zajednici, najviše u poljoprivredi. Međutim, neki su bili u kuhinji, vrtiću ili radili u dečjoj kući. Sve obroke su jeli u zajedničkoj trpezariji.

Uticaj kibuca u formiranju Izraela je neupitno jedinstven. Šezdesetih godina, samo četiri odsto Izraelaca je živelo u kibucima. Danas članovi kibuca čine 15 odsto članova Kneseta.

Nakon što se penzionisano, prvi premijer Izraela David Ben Gurion preselio se u kibuc Sde Boker.

Život danas

Od sedamdesetih i osamdesetih, rastući trend bila je privatizacija kibuca. Ovo je došlo sa ekonomskim razvojem zemlje.

Članovi kibuca su postali ljudi koji doprinose široj ekonomiji.

Danas su mnogi kibuci privatni, ali održavaju svoje korene komune. I dalje postoje mesta sa jakom društvenom kooperacijom i aktivnostima.

Mnogi kibuci su se udaljili od poljoprivrednih korena i bave se proizvodnjom. Kompanije u kibucima doprinose oko 10 odsto agrarnog izvoza zemlje. Fabrika za sečenje dijamanata u kibucu Deganija danas zarađuje nekoliko miliona dolara godišnje.

Neki su se prebacili i na turizam. Kibuc hoteli su sada popularna mesta za posetu.

Bilo ko može da poseti kibuc ili da boravi u njihovim hotelima. Dobro je proveriti pravila unapred i imati poštovanja prema jedinstvenom načinu života.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “UKOLIKO SE PITATE:Šta su kibuci, zajednice koje su na udaru Hamasa”

  1. Znate šta , zar nije jednostavnije da se osnuje još jedna emisija sada o ovom ratu koji je počeo a pogotovu zato što nema informacija sa druge strane Izraela , ne zna se šta se tačno dešava a kako slutim neće je ni biti, narod mora biti tačno informisan , ne sme se dopustiti samo jednoj strani i to onoj koja je sve naučila od SAD kako se u tim situacijama radi a svi znamo kako oni to rade neistinito i surovo i nezakonito .
    Današnja emisija Posle ručka bila baš onakva kavu gradjani treba da čuju i da nauče dosta stvari jedino što se ne slažem sa gospodinom Reljićem je ta , on je rekao da danas vlada hipnokratija ja misli da vlada ludokratija jer su ludaci oni koji o dosta stvari odlučuju i ako bi se oni pozavravrali bilo bi mnogo mirnije za svet ako im je do ludiranja neka se ludiraju u ludnicama izmedju sebe , pa neće valjda oni krojiti novi svet i sprečiti Ruse i ostale koji su uz Ruse u tome .Ludokratija je što je najgore i po svetski važnim institucijama da ih sada ne nabajam i to skoro u svim .
    Svaka čast za današnju emisiju Polse ručka (10 Oktobar 2023.godina).
    Ludokratija = pravljenje normalnog sveta ludim, to je inače karakteristika šizofreničara .

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter