Izvor: Espreso
18.09.2024 u 16:03
0

BIVŠI TRENER ISKRENO O ĐOKOVIĆU: Italijan sve izneo u javnost

Italijan sve izneo u javnost

Nekadašnji trener Novaka Đokovića Marko Paniki dao je prvi intervju od kako je zvanično pojačao stručni štab Janika Sinera.

Naravno, većina pitanja se odnosila na najboljeg tenisera u istoji.

Upitan je zašto se Novak u pojedinim momentima obraćao njemu umesto Goranu Ivaniševiću, tadašnjem glavnom treneru?

– Kondicioni trener ima znanje od 360 stepeni, dok sa fizioliške tačke gledišta ne zahteva da trener bude stručnjak. U pojedinim trenucima me je pitao za nešto biomehaničko, na čemu smo radili. Ali obraćao se i fizioterapeutu – rekao je Paniki.

Govorio je članovima „velike trojke“.

– Nadal ima fizički problem, ne može kontinuirano da trenira. To je automobil koji je prešao mnogo kilometara. Nole je netaknut, ali ima pad motivacije. Kada bismo mogli da ih spojimo, dobili bismo superšampiona – kaže Italijan.

Koja je tajna Đokovićevog uspeha?

Želi da bude uvek korak ispred drugih, u svakom detalju. U vrsti pripreme, u potrazi za mašinama i tehnikama koje mu mogu omogućiti bržu pripremu i oporavak, u brizi o ishrani. Van terena je divan, inteligentan, zabavan momak. Na terenu se pojavljuje slovenski ratnik u njemu, koji treba da se „hrani“. Ako taj aspekt nedostaje, malo se gubi. Malo je izgubio motivaciju, što je razumljivo sa 37 godina – objasnio je Paniki. Novak iz dana u dan nalazi novu motivaciju. – Kao polagati ispit na fakultetu svakog dana. Ali upravo zato je uzbudljivo. Nole je veoma zahtevan, prema sebi i prema drugima. Kada smo se prvi put sreli, postavio mi je trik pitanje: „Misliš li da nešto treba da se promeni ili misliš da sam ovako dobro?“. On mrzi standardizaciju. Stižu mlađi protivnici? Onda je potrebno nešto novo da se s njima pozabavi – prisetio se Italijan. Oporavak je potpuno drugačiji kada je Srbin u pitanju.

– Mnogi igrači, čak i oni na visokom nivou, zadovoljavaju se masažom kasno uveče. Novak ne, i dalje prati proceduru koja može da traje dva-tri sata, kod fizioterapeuta, sa specijalnim kompresivnim pantalonama koje pomažu u oporavku. Njegova doslednost je impresivna – zaključio je Paniki u razgovoru sa medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter