Izvor: SPORT KLUB
06.06.2024 u 21:28
0

ČOVIĆ ZAVIDI NA ŽOCU: Sa Željkom bismo bar jednom bili prvaci Evrope!

Košarkaški klub Crvena zvezda finiširao je sezonu u kojoj je osvojio tri trofeja, a razloga za zadovoljstvo, uprkos neispunjenim planovima u Evroligi, imao je predsednik Nebojša Čović.

Posle svečanosti i proslave titule u dvorani „Aleksandar Nikolić“, novinarima se obratio prvi čovek kluba sa Kalemegdana koji je pričao o brojnim temama.

Hvala vam što se došli u ovolikom broju da obeležimo kraj uspešne sezone. Formirali smo tim koji je imao na početku sezone nešto veće ambicije, ali Evroliga je specifično takmičenje u kojem su prognoze teške. Imali smo problema sa plejmejkerom Šabazom Nejpirom, očekivanja smo imali i od veoma cenjenog trenera Duška Ivanovića, ali početak sezone nije bio u skladu sa očekivanjima, pa smo morali u hodu da menjamo stvari. Bilo je mnogo onih koji su kritikovali i napadali, ali se crta podvlači na kraju, u maju, juna. Dobili smo naziv frankenštajnski tim, pa je nebitno što smo osvojili ABA ligu, a kada Partizan osvoji je važno. Sada smo osvojili titulu u Srbiji, imamo i Kup Koraća, a moram da naglasim da mi apsolutno nemamo nikakve veze sa onim što se dešavalo u Beogradskoj Areni. Osvojili smo četiri triple krune, devet puta uzastopno smo najbolji u Srbiji i na to smo posebno ponosni, sedam titula u ABA ligi. Mnogi nisu verovali da smo kadri da ostvarimo ovakve rezultate, mnogi će nastojati da to omalovaže, ali mi se ne obaziremo na to, naprotiv. Okrećemo se narednoj sezoni. Ciljevi su veliki. Želimo u TOP 8 Evrolige, a ciljevi u Srbiji i ABA ligi su jasni. Oni koji tvrde da je lako osvajati titule nisu u pravu. Košarka i vaterpolo imaju regionalne lige i baš me zanima kako bi neki drugi znameniti klubovi iz drugih sprtova prošli u regionalnom takmičenju“, naglasio je Nebojša Čović, pa nastavio:

„Dolaskom trenera Janisa uspeli smo da stignemo do željene hemije. Doprinos su imali Smarta i Gilespi koji su napadani često. Janis se nije plašio da preuzme ekipe pred dva derbija, naprotiv. Prvi derbi samo sami sebe pobedeli, drugi izgubili. Pričali smo sa Janisom posle toga, koji je rekao da ćemo uzeti sve titule koje smo osvojili, a da je teško proceniti domete u Evroligi. Imali smo i ogromnih problema sa povredama, ali nismo se predavali, borili smo se na parketu, nismo napadali sudije, nismo vršili pritisak. Posle finalne serije ABA lige, više se pisalo i pričalo o kukanju rivala, nego o sjajnoj postavci i igri koju smo prikazali. Da li smo mogli više u Evroligi, verovatno jesmo, ali da li smo 11. ili 16. meni je isto jer nismo stigli do cilja kojeg smo imali i želeli. Nismo provocirali publiku nikada, ni na jednom meču, a izdržali smo sve medijske napade i pritiske. Sada sledi period pravdanja onih koji ništa nisu uradili, a dobili su ogromne pare od države. Partizan je insistitucija, Partizan ima najboljeg trenera, tu se slažem, ima najboljeg predsednika, najbolje navijače, a onda dođe Zvezda i 8:0. Rad i rezultati moraju da se cene i poštuju, bar ja tako mislim i uvek sam tako mislio“.

Nebojša Čović je nastavio sa izlaganje na temu sastava tima:

„Hanga je povređen, videćemo kakav je stav stručnog štaba. Završeni su Plavšić i Gedraitis, pričamo sa Jagom, mnoga imena se spominju, a ono što mogu da kažem da je dosta vruće to što se pojavljuje, ali o svemu će odlučivati Janis. Odluka je na Milošu, ako on može da nastavi, on će biti u timu, a smatram da on mora da ostane u košarci i kada ne bude igrao, jer se takva inteligencija retko javlja“, naglasio je Čović, pa nastavio

„Evroliga i učešće u Evroligi? Ja se držim onoga što smo pričali sa čelnicima Evrolige u februaru, izjava čelnika Evrolige i izjava Dejana Bodiroge koji se maksimalno zalaže da Beograd ima dva tima u Evroligi. Treba raditi maksimalno da oba kluba budu u elitnom društvu. Vidim da se licitiralo sa ciframa, a šampion ABA lige mora da ima prednost. Ugovor ABA lige i Evrolige je istekao, niko se nije setio da ga produži, pa sada moramo da plaćamo pozivnice. Ove sezone, specijalna pozivnica će iznositi milion evra. Odmah se postavlja pitanje da li ABA liga treba da postoji. S druge strane, ABA 2 liga je bila pun pogodatak, jer smo ojačali srpske klubove i možemo da napravimo jaku ligu Srbije. Ja nemam ništa protiv ABA lige, ali mislim da počinje polako da guši razvoj Srbije, deca brzo odlaze u inostranstvo, a to utiče i na reprezentaciju. Odmah da dodam, mi smo i dalje za ABA ligu, raduje nas ulazak Dubaija, ugovor sa Telekomom i Arenom traje i naredne sezone. Srbija je većinski finansijer ABA lige, Telekom daje oko dva miliona svake sezone, a to bi moglo da se recimo preusmeri na šampionat Srbije, jer zašto bi davali novac ako liga ne garantuje ono zbog čega je formirana“.

 

Čović je nastavio sa izlaganjem:

„Imali smo okršaje sa Partizanom u četiri različita takmičenja. Osvojili smo tri trofeja, a u četvrtom bi bili bolji u međusobnom skoru. Međutim, Partizan je napravio takvu medijsku atmosferu, da sve što izgubi, pokraden je. Tako je bilo u Evroligi, tako je bilo u ABA ligi, pa nadalje. Apelujem na nadležne institucije, MUP, pograničnu policiju, da saopšte koji je to autoritet i u kojoj boji pomogao da Boltauzer, kao strani državljanin napusti zemlju, ode u Atinu, a zatim se vrati i plati parfem, posle lopovluka. Parfem Tom Ford, koristim ja, meni ga nije kupio, ali je bio delegiran veče pre toga za utakmicu Monaka i Partizana koja je završena posle produžetka i na kojoj je zaradio hiljadu i osamsto evra. Usledila je kampanja protiv srpskih sudija, mnogi nisu želeli da sude, poput Ilije Beloševića koji je sudio finale Evrolige, ali nije želeo da sudi večite derbije. Predsednik Partizana meni sugeriše da kupim aparat za gašenje požara, ali mislim da tako nešto pre treba njemu, jer nije osvojio ni Superkup, poražen od SC Derbija. Sve je iscenirao upravo predsednik Partizana. Ja sam imao problema sa pritiskom, sedeo sam kući i gledao meč, a usledilo je vređanje moje supruge. Naši navijači ne znaju ni kako se zove žena predsednika Partizana, zove se Milica. Mi ne podržavamo vređanje, ni Željka, ni Savića mada je mnogo toga zaslužio zbog ponašanje prema Kampacu. Sami sebi zacrtate nadimke, neko je pacov, neko limar, neko sekač…. Kod mene nema pardona, ja sam sve postigao radom i učenjem, ništa preko protekcije. Scenario je napravljen iako je Partizan vodio, jer su bili svesni da smo ih pročitali i da bi stigli prednost, kao što smo stigli minus od 15 poena. Znam da bi im jako teško bilo da drugi put za redom pred njihovim navijačima uzimamo trofej. Rekao sam ekipi da budu u svlačionici dok se ne isprazni Arena. Navijači Partizana su divljački vređali predsednika Vučića, pa su glumili avangardu, a mi smo kao SNS sekcija. Vređali su Teovu suprugu i decu, Nedovićevu porodicu, moju… Uleteo je ogroman broj tvrdih predmeta na parketa. Ta priča da se neko dogovorio da će se utakmica igrati za 24 časa je laž. To je spinovanje neuspešnih, ja da sam na njihovom mestu, odmah bi podneo ostavku. Ja cenim i poštujem Željka, sa njim bi sigurno osvojili jednu titulu Evrolige, ali mi imamo Janisa i imamo 8:0 protiv Partizana.“

„Partizan se dve godine iživljavao nad šampionatom Srbije i juče je usledila kulminacija. Čovek koji me zove grobarom srpske košarke, neka krene od Čačka. Šta je uradio sa Košarkaškim i Fudbalskim klubom. Ja sam finansirao Košarkaški klub. Bolje da objasni kako se obogatio, kako je stigao od situacije da nema pas zašta da ga ujede do bogatvstva. To bi moglo da bude uputstvo za mlađe generacije. Kako to može. Usput savet, neka moju porodicu poštedi. To je pravilo u gradu, a verujem i na selu, mada tamo i vrane lete naopačke“.

„Partizan se hrani mržnjom. Meni mandat traje do 2026. godine. Mnogi mi kažu idi sada kada si uzeo sve, ali to je kukavički. Čim sam spomenuo Drčelića, odmah su se svi zaleteli, a to je bio probni balon. Ja želim zdrave odnose sa Partizanom, kao klinac sam tamo proveo osam godina, ali da bi odnosi bili zdravi, ljudi treba da budu zdrave, a ja tamo ne vidim takve. Tačnije rečeno, jedan čovek je ključni problem“.

„Zvezda je bila predviđena za gašenje i nestajanje i bila bi ugašena da FMP nije poturio leđa. Da ne spominjem Borisa Tadića i neke pre njega. Zato smo mi zahvalni državnoj garnituri i predsedniku Vučiću. Zvezdi je bilo zabranjeno davanje novca 2010. godine. FMP nije mogao da radi sa mlađim selekcijama, što je iskoristila Mega i mi se ne ljutimo zbog toga. Mi imamo Topića, mi smo ga formirali, a ne mega, imamo Kostića, ima tu još dosta dečaka da ih sada ne nabrajam. Meni je jedino žao što Topić nije bio u sastavu Zvezde od početka do kraja sezone“.

Konferenciju za medije pogledajte u videu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter