Izvor: telegraf
28.08.2024 u 22:04
0

CRNO BELI ISPALI IZ DALJEG TAKMIČENJA: Putuj Evropo i ne misli na Partizan

Putuj Evropo i ne misli na Partizan: Crno-beli ni iz trećeg pokušaja nisu došli do grupne faze, sledi egzodus

Evropa ni drugu godinu zaredom neće „stanovati“ u Humskoj ulici, jer Partizan ni iz trećeg pokušaja ovoga leta nije uspeo da se domogne grupne faze nekog od takmičenja pod okriljem UEFA. Posle eliminacije u Ligi šampiona od Dinama iz Kijeva i to sramotne, potom Lugana u Ligi Evrope, crno-beli su poklekli i u najslabijem po rangu – Ligi konferencije gde su eliminisani od Genta, koji ih je dva puta u šest dana porazio minimalnim rezultaom – 1:0.

Gol odluke je postigao Delorž u 88. minutu utakmice, posle slabe reakcije odbrane i vezista crno-belih, kojima će meseci koji slede biti vraški teški. Jer, egzistencija kluba je mahom zavisila od plasmana u Evropu i neko će za ovaj fijasko morati i te kako da odgovara.

Činjenica da je utakmicu morao da počne bez Mateusa Saldanje navela je trenera Aleksandra Stanojevića da pomalo improvizuje i, baš kao sa Luganom u revanšu, prekomanduje Alda Kalulua u napad, iako je u izboru imao i dva klasična špica – Nemanju Nikolića i Đorđa Jovanovića.

Time je verovatno želeo da dobije na brzini u prvoj liniji, da već u toj fazi blokom zaštiti odbrambeno i preostale dve linije, odnosno optereti pokretljivošću omalenog Francuza distribuciju lopte rivala iz odbrane. Početak možda nije bio sjajan, Partizan je definitivno izgledao kao tim koji igra pod pritiskom i mučio se sa tranzicijama Genta, koji je preko Gambora i Surdeza imao dva dobra pokušaja u prvih desetak minuta, ali kako je vreme odmicalo crno-beli su se oslobađali i pritiska domaćina i stega sopstvene treme.

I to pre svega zahvaljujući činjenici da su, za početak, skupili odbranu, a potom uz pomoć agresivnih i rastrčanih Arijage i Kovača pokrili dobar deo prostora u veznom redu, omogućavajući potom Zahidu daleko lakšu distribuciju lopte ka Severini, Zubairuu i Kalulu.

Pretnja upravo preko Zahida, koji se izvukao polulevo, slomio čuvara, a potom šutirao u golmana Rufa nagovestila je Partizanove bolje minute, koji su manifestovani u mnogo većem posedu nego na samom početku utakmice, kontroli lopte i prostora i sporadično vrlo dobrih tranzicija i situacija pred golom domaćina.

Da je u 22. minutu bilo više odlučnosti u Zahidovom prilasku lopti, posle kombinacije Kovača i Kalulua, koji je saigraču samo umirio „fudbal“ za udarac, Partizan bi verovatno već tada poveo i kompletan momentum preneo na svoju stranu, Ipak, Norvežanin je kasnio za delić sekunde i dao bloku vremena da spreči neminovno.

Činilo se da crno-beli imaju u šaci Gent, koji je drastično pao, počeo da greši u predaji lopte i omogućava Arijagi i Kovaču lak plen na sredini terena, iz koga bi se rađala tranzicija, no, u tim momentima su i crno-beli brljali kada je trebalo odabrati pravo rešenje. Nekada brzopleto, ishitreno, nekada neprecizno, u nekim situacijama i neodlučno kada je trebalo ući jače u duel i omogućiti situaciju za čist gol pas.

Ušla je potom utakmica u neku mirnu fazu i to dobrih 15 minuta u kojima su sve dva tima nadmudrivala u srednjoj zoni i čekala grešku onog drugog, te je sve delovalo kao da niko ne žuri po rezultat, da je sve potaman.

Ipak, u smiraju prvog dela, Partizan se iznanada probudio i to sa dve kolosalne prilike u samo jednom napadu. Prvo je Aldo Kalulu umakao posle jedne dijagonale, obišao čuvara i pogodio igrača Genta ispred gola kada je golman Ruf već bio savladan, a odbijena lopta je stigla do Zahida na drugoj stativi i situacija je bila još povoljnija. Nameštao se Norvežanin i potom ispalio loptu iznad prečke, a mogao je možda i ovoga puta da zalomi i pošalje i Rufa i odbranu na tribinu, te pogodi praznu mrežu. Nije i sve je otišlo u nepovrat.

Na izmaku prvog dela i Gent je pokušao na isti način, loptu je prihvatio Surdez, prevario za trenutak Medinu i Markovića, ali je bio suviše daleko da bi ugrozio Jovanovića udarcem po zemlji…

Sve u svemu, Partizan je u tom prvom delu mogao i morao da postigne makar gol shodno prilikama, dok su Belgijanci mogli da budu zadovoljni, jer im se delimično dešavao sličan meč kao u Beogradu, gde su gotovo bez igre i šansi imali povoljan rezultat.

Početak nastavka jednako stresan i smušen za Partizan kao i sam početak utakmice. U prva dva napada Gent je pokušao da „načne“ crno-bele koristeći slabosti Jurčevića u duelima sa Fadigom. Senegalac je levom beku prvo umakao nadomak gola i šutirao glavom pored stative. Minut kasnije ponovo je Zurdez začetnik problema i ponovo Fadiga nedostižan za Jurčevića, pogađa – prečku!

Odbranio se nekako Partizan, preneo težište na polovinu rivala i pokušao da organizuje nekoliko napada, a onda, posle samo deset minuta u drugom delu – trostruka izmena Stanojevića. Medina je morao napolje silom prilika i zamenio ga je Filipović, umesto Severine priliku je dobio Grimaldo, a zarotirao je Stanojević i u napadu, tako što je na teren poslao Đorđa Jovanovića (umesto Arijage), vraćajući Klaulua na mesto drugog napadača, dok je Zahid pomeren nekoliko metara unazad.

Možda je izlazak Arijage bio iznenađenje, ali su sve navedene promene dali određeni igrački benefit, nekoliko situacija u kojima su crno-beli ostali nedorečeni u završnici, ali i bez sreće. Prvo je zapretio Kovač sa distance i tu je sreća napustila crno-bele, jer je lopta zakačila blok i promenila pravac, ali nije bila dovoljno snažna, pa je Ruf odbranio.

Potom je Zubairu upropastio jednu dobru akciju u poslednjoj trećini, a na posletku je udarac okušao i Filipović i to jako dobro, da bi već u lsedećem minutu spasavao tim ispred svog gola, posle greške Grimalda i tranzicije Genta, koja je mirisala na veliki problem.

Meč se prilično otvorio kako su ekipe počele da padaju u snazi, međutim, nekoliko grešaka crno-belih u predaji lopte, pre svega Grimalda, igrački je „poguralo“ Gent, a opteretilo Partizan i navelo odbranu na panične reakcije.

U tom periodu domaćin je bio konkretniji, više na polovini crno-belih, ali takođe nedovoljno tačan i konkretan u poslednjoj trećini, iako je prostora ispred Jovanovića i te kako bilo u nekim od napada.

Posegao je tada Stanojević za poslednjom promenom, pošto je nekoliko minuta pre toga povređenog Zubairua zamenio Natho, te je na teren poslao i Nemanju Nikolića, pokušavajući da sa dva klasična napadača dođe makar do produžetaka.

Uspeo je Partizan iz svega da „izvuče“ nekoliko kornera, slabih pokušaja sa kojima golman Genta nije imao probleme, dok je sa druge strane Fadiga, kao konstantna opasnost, mogao da zapečati sudbinu crno-belih desetak minuta pre kraja. Ipak, šutirao je sa nekoliko metara preko gola.

U poslednjih desetak minuta Partizan je pao trkački, energetski, igrački, te je Delorž u 88. minutu kaznio slabo postavljanje u odbrani, odnosno smušen blok Kovača i pogodio za 1:0.

Bio je to kraj nadanja za Partizan, kraj verovatno i za neke igrače, sportske (ne)radnike, čelnike, koji su napokon uspeli u nameri, uspeli da bace velikana iz Humske na kolena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar