Izvor: Happy BSC
04.03.2022 u 08:44
0

„Zvezda? Odlično, samo kad je crvena“: Dan kada je rođen najtrofejniji SRPSKI KLUB!

Na današnji dan, pre 77 godina, na inicijativu članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije osnovan je najtrofejniji fudbalski klub u bivšoj Jugoslaviji – Crvena zvezda!

Dan pre osnivačke Skupštine 4. marta 1945. godine delegati su i dalje većali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umešali “kumovi” Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Ćosić je predložio ime Zvezda, Žujović dodao “odlično, samo kad je crvena”. Tako se, kažu hroničari tog vremena, rodila Crvena zvezda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za prvog predsednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

Zvezda je na dan osnivanja odigrala prvu utakmicu u istoriji društva, i to protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i trijumfovali su rezultatom 3:0. Tokom prve godine postojanja, Crvena zvezda je odigrala ukupno 36 mečeva. Zabeležila je 30 pobeda, nerešeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživljen je u Temišvaru protiv Rumunije.

Prvi trofej prvenstva Srbije osvojen je 1946. godine. U završnom takmičenju u maju i junu učestvovalo je šest timova. Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu. Zatim slede prvi Kup Jugoslavije 1948, a do danas Zvezda je osvojila 32 titule, 25 nacionalnih kupova, Kupa šampiona 1991, Interkontinentalni kup 1991, Dunavski kup, Srednjoevropski kup…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter