Izvor: Kurir
29.08.2024 u 17:45
0

ZVEZDIN PUT KA VRHU: Ovo je tek njen početak!

FK Crvena zvezda ratničkom i hrabrom igrom izborila je prolaz u Ligu šampiona, među 36 najboljih klubova Evrope.

Pokazala je Crvena zvezda još jednom da je motor srpskog fudbala, a trijumfom nad Bode Glimtom (2:0) i plasmanom u Ligu šampiona zaustavila pad nacionalnog koeficijenta. Osvojila je Crvena zvezda za sebe sigurnih 18.620.000 evra, koje će se uz koeficijent pretvoriti u sumu od oko 40 miliona. Prigrabila je i šest bodova za koeficijent koje je dobila samo plasmanom u elitno UEFA takmičenje.

PIKSI SE OGLASIO: Selektor otkrio istinu o otkazima tri velike zvezde

Kada je bilo najteže Crvena zvezda je preuzela odgovornost i kao glava porodice srpskog fudbala sačuvala dostojanstvo istog i stopirala strmoglav pad ovog leta, kada su isključivo poraze ređali Partizan, Vojvodina, TSC i kragujevački Radnički 1923. A, sada druge strane fudbal je još jednom potvrdio da je pored sporta i ozbiljna industrija koja okreće ogroman novac. UEFA je za ovogodišnju Ligu šampiona spremila budžet od 4,4 milijarde evra. Podatak pored kojeg niko ne može da ostane ravnodušan.

Pitanje je da li su ljudi u Srbiji, ne samo navijači Crvene zvezde svesni značaja uspeha ostvarenog u sredu 28. avgusta 2024. godine, na Uspenje Presvete Bogorodice. UEFA je sa novim formatom Lige šampiona zakucala nove stranice modernog fudbala, a Crvena zvezda kao predstavnik Srbije uspela je da se etablira u eliti, da bude tamo gde joj je i mesto, jer je šampion Evrope iz 1991. godine, cenjen i poštovan klub na Starom kontinentu.

Navijači Crvene zvezde su posebna kategorija. Još jednom su na delu pokazali da su 12. igrač kluba. Spektakularna koreografija, pevanje i navijanje tokom svih 95 minuta utakmice stvorili se nestvaran ambijent i atmosferu u kojoj nije lako za igrati. Svedočili su o tome ranije fudbaleri Liverpula, PSŽ, Milana, Bajerna, Napolija, Sitija… Jasno je da će tokom sezone biti tražena karta više za popularnu Marakanu, a od navijača tek treba očekivati ono najbolje kad polovinom septembra krene Liga šampiona.

Sa druge strane, ne treba zaboraviti da će Beograd u ovoj i sledećoj godini biti regionalni centar sportskog dešavanja. Fudbaleri Crvene zvezde igraće Ligu šampiona, a košarkaši Crvene zvezde i Partizana Evroligu. Ogromna stvar za Srbiju i njenu poziciju u novim stremljenjima i pozicioniranju u Evropi.

Treba nešto napisati i o upravi kluba, fudbalerima i treneru Vladanu Milojeviću. Crvena zvezda dominira u domaćim okvirima godinama, a ono što je za pohvalu je da ima kontinuitet u evropskim takmičenjima. Od 2017. godine, klub igra grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope, zarađuje novac u inostranstvu, dovodi najbolje srpske, ali i kvalitetne strance. Kapa dole za Zvezdana Terzića i ljude oko njega.

Vladan Milojević ima impozantan skor sa Crvenom zvezdom u evropskim kvalifikacijama. Cenjeni stručnjak do Bode Glimta imao je 12 uspešnih utakmica, a svoj renome potvrdio je i u dvomeču sa predstavnikom Norveške, koji je izuzetno kvalitetna ekipa. Ovog leta sklapao je popularni Miloje ekipu u hodu, većina igrača nije prošla pripreme, ali kada je trebalo bili su Zvezdini ratnici, svesni grba i dresa koji nose. A, to nije mala stvar, posebno kada su stranci u pitanju. Taktika u prvom i drugom meču protiv Bode Glimta kojom je Milojević prošao u Ligu šampiona služiće za analize i kao gradivo mnogim trenerima.

Mnogi se već godinu dana pitaju kako fudbaler kvaliteta Hvana igra u Srbiji. Posebno posle utakmice protiv Bode Glimta. Momak iz Južne Koreje ima sve što zahteva moderan fudbal, pregled igre, deli pasove, nikad potez više, zatvara prostor i protivničke igrače, uvek smiren, trči kao navijen. A, kako je igrao za Zvezdu protiv Bodea… Pa, najbolje je videti kraj utakmice kada pod jakim grčevima sprinta kao da mu život visi o koncu, ili kada se posle zvižduka sudije iz Italije slomio i pao na teren, te počeo da plače. Hvan jednostavno mora da ostane na Marakani, identifikovao se sa klubom, tu mu je mesto, bez obzira na bogate ponude iz Zapadne Evrope i džentlmenski dogovor. Zna to i Korejac…

Naser Điga pokazao je da je plemenit štoper ozbiljnog kvaliteta, bez straha i sa velikom željom da napreduje. Momak kojeg je Zvezda dovela iz Bazela, ali u sezoni kada je sa Nimom ispao iz druge lige Francuske, već sada ima ponude iz Bundeslige i Premijer lige. Timi Maks Elšnik pokazao se kao ozbiljno pojačanje, a Vanju Drkušića tek treba videti na delu. Piter Olajinka pravio je probleme upravi Zvezde i sebi tokom celog leta, ali kada je namestio glavu pokazao je koliko znači za ovu ekipu. Od Bruna Duartea, Milsona i Seola tek treba očekivati ono najbolje.

Valja pomenuti i Srbe, jer su domaći igrači uvek bili ti koji su nosili Zvezdinu svlačionicu. Mirko Ivanić ostavio je dušu na travi Marakane protiv Bode Glimta, igrao je odgovorno i disciplinovano, baš onako kako se očekuje od momka koji već petu godinu nosi crveno-beli dres. A, koliko mu je Zvezda na srcu svedoči podataka da je u sudijskoj nadokandi šutnuo loptu koja je izašla u aut, ne hajući za žuti karton. Uroš Spajić bio je kapiten u pravom smislu te reči, vođa na terenu, a kada je bilo potrebno i strelac, gola koji je Zvezdu odveo u Ligu šampiona i koji će ovaj momak, kojem je karijera do pre samo godinu dana visila o koncu, pamtiti dok je živ. Ognjen Mimović ušao je na mala vrata u prvi tim, bilo je dosta sumnji u njega, a onda je ovaj momak pokazao od kakvog je materijala. Prvo je dao zlata vredan gol u Bodeu, a onda u revanšu odigrao bez greške, pokazavši da u njega treba verovati.

Crvena zvezda sada može mirno da igra u Ligi šampiona, bez presije i dodatnog pritiska, jer je cilj ostvaren. Sledi šlag na tortu, osam utakmica sa njboljim klubovima Evrope, četiri kod kuće i četiri na strani. Poznavajući Milojevića i ekipu sigurno je da će svaki klub koji dođe u Beograd biti na žeravici, a navijači sanjaju da se ponovi veče kao protiv Liverpula, pa da u glavnom gradu Srbije padne još jedan evropski velikan. Da se desi „Pavkovdan“ u režiji nekog od fudbalera sadašnje generacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar