Izvor: Kurir
12.10.2021 u 08:58
0

KOŠARKAŠKA ZVER: Zavodnik i nedodirljivi NBA rekorder! JEDNOM RUKOM DIZAO JE ŠVARCENEGERA

Na današnji dan 1999. godine preminuo je jedan od najboljih košarkaša svih vremena – legendarni Vilton Norman Čemberlen, poznatiji kao Vilt Čemberlen.

Vilt je rođen u Filadelfiji 21. avgusta 1936. godine. Još dok je bio srednjoškolac bilo je kristalno jasno da će postati velika zvezda pa je dobija brojne ponude sa koledža. Odlučio se za Kanzas univerzitet i naravno bio je sjajan, prosečno je beležio 30 poena i 18 skokova.

PROČITAJTE JOŠ: Medvedev polako stiže Đokovića!

1959. godine započeo svoju NBA karijeru u dresu Filadelfija Voriorsa, a kao debitant je imao godišnju platu od neverovatnih 125 hiljada dolara. Koliko je ta suma bila velika najbolje govori činjenica da su u to vreme vrhunski sportisti u americi zarađivali 50 hiljada.

Međutim, on je zaista bio nešto posebno… Vilt je bio neverovatan košarkaš, verovatno najkompletniji i najdominantniji ikada! Prava košarkaška zver! Visok 216 centimetara i težak 125 kilograma, a u isto vreme pokretan kao bek. Međutim, nije bio poznat samo po svojim nestvarnim fizičkim predispozicijama, već ga je odlikovala i neverovatna mentalna snaga. Bio je strah i trepet za protivnike, svaka borba sa njim bila je unapred izgubljena. Vilt je jednostavno imao nadljudsku snagu.

-Vilt je jednom zakucao loptu u koš snažno. Prošla je kroz obruč, udarila me u stopalo i polomila mi prst na nozi, rekao je jednom prilikom bivši košarkaš Džoni Ker.

Ovaj legendarni košarkaš bio je poznat po atraktivnim blokadama i brutalnim zakucavanjima. Verovali ili ne, sa tom visinom i težinom imao je odraz 121cm, što je gotovo u rangu sa Majklom Džordanom. Na sve to bio je i izuzetno brz. Jednostavno nije imao manu u atletskom smislu.

Ispisao je istoriju NBA lige i postavio brojne rekorde koje i dan danas niko nije uspeo da dostigne.

PROČITAJTE JOŠ:SJAJAN POTEZ TENISERKE: Donirala nagradu za pobedu!

Impresivne brojke:

– Rekord po broju postignutih poena na jednom meču: 100 poena.

– Najveći prosek poena u sezoni: 50,1 poen po utakmici.

– Rekord po broju poena u sezoni: 4029 poena.

– Rekord po broju skokova na meču: 55 skokova.

– Prosek karijere: 30,1 poen po utakmici i 22,9 skokova.

Vilt je sedam vezanih sezona bio najbolji strelac NBA lige, a čak 11 prvi skakač lige. Osvojio je dva šampionska prstena, sa Filadelfijom i Lejkersima, a jedne sezone je bio i prvi asistent najjače lige na svetu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter