Izvor: happybsc
01.06.2024 u 21:49
0

LIGA ŠAMPIONA BORUSIJA REAL: Real je nepobediv po 15 put šampion Evrope, Vembli opet tragičan za Dortmund

Fudbaleri Real Madrida ponovo su šampioni Evrope, pošto su u finalu Lige šampiona savladali Borusiju Dortmund rezultatom 2:0 (0:0).

 

Kukaju, oporavaju, neki čak i igraju bolje, ali se niko ne takmiči kao Real, koji je savladao Borusiju iz Dortmunda i 15. put postao prvak kontinenta

Jedni pričaju, drugi kukaju, treći osporavaju, a svi gledaju kako se Real takmiči. Ne razumeju, ali priznaju: sa njim ne možemo. Osim da mu se poklone. Bilo, jeste i biće. Najbolji klub od postanka fudbala; najbolji trener 21. veka; najbolji tim ove decenije. I zvanično: najbolji tim Evrope!

Nepobediv! Kad se pojavi u finalu Lige šampiona samo jedno može da se desi. Da ga osvoji. Zemljani mu ne mogu ništa. Eventualno da se udruže sa vanzemaljcima, pa da probaju. Ovako im preostaje samo da stisnu ruku, kao što su to uradili igrači Borusije iz Dortmunda po okončanju finala na Vembliju. Bili su dobri, međutim, Madriđani su bolji. Najbolji.

Zato što su pokazali sposobnost da prežive kritične situacije, a bilo ih je o-ho-ho. Zato što su izdržali tutnjavu nemačke lake konjice po bokovima. Zato što su našli figuru dovoljno ubedljivu da zamaskira propuste Džuda Belingema i Rodriga. Oslonili su se na čoveka na kog niko nije tipovao da će odlučiti i zahvaljujući spretnosti Danija Karvahala utabali put ka 15. tituli na teritoriji Starog kontinenta, da bi tom stazom prošao i tokom subotnje večeri iritantni Vinisijus Žunior – 2:0.

I to je Real. Super Mario evropskog fudbala. Prešao je igricu. Ne mrzi ga da iznova prelazi nivoe. Jedno, drugi, treći… 15. put. Niko nikad. Real nema lepršavost kao Mančester Siti, skupocenost nalik Pari Sen Žermenu, navijače kakvi su Borusijini, ali ima trofeje. Sezonu završava triplom krunom, jer je na pehar Superkupa Španije i titule u Primeri dodao i onaj najvažniji.


Utakmica koju čitav svet čeka. Real Madrid i Borusija Dortmund boriće se za pehar šampiona Evrope. Realu bi to bila 15. titula, čime bi potvrdio apsolutnu dominaciju. S druge strane, Dortmund želi da po drugi put u svojoj istoriji postao prvak Evrope.

I jedni i drugi prošli su težak put do finala. Real je sa maksimalnih 18 poena bio prvi u grupi sa Napolijem, Bragom i Union Berlinom. „Kraljevski klub“ je potom, uz dosta muka prošao Lajpcig u osmini finala nakon 1:1 u Španiji i 1:0 u Nemačkoj.

Potom je usledio najteži dvomeč, protiv još uvek aktuelnog prvaka Evrope, Mančester sitija. Najpre je u ludom meču Real pred svojim navijačima remizirao sa 3:3, da bi potom nakon novog remija (1:1) odneo trijumf zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca. Promašeni penali Bernarda Silve i Matea Kovačića koštali su Siti nastavka borbe za odbranu titule, dok je u redovima Reala bio neprecizan samo Luka Modrić. U polufinalu je Real išao na Bajern. U Nemačkoj je bilo 2:2 u utakmici u kojoj je najtrofejniji klub u Ligi šampiona vodio, pa gubio, i na kraju remizirao. U Španiji je gubio, ali je ponovo pokazao pobednički mentalitet i sa dva gola rezerviste Hoselua u 88. i 91. minutu prošao u finale.

S druge strane, Dortmund je završio kao prvi u grupi koja je prema mnogima bila najteža. „Milioneri“ su imali 11 bodova, drugoplasirani Pari Sen Žermen i trećeplasirani Milan po osam, a Njukasl pet.

Potom je Dortmund bez većih problema rešio dvomeč sa PSV-om zahvaljujući pobedi u revanšu u Nemačkoj sa 2:0 nakon što je u Holandiji bilo 1:1.

Onda je usledio sjajan dvomeč protiv Atletiko Madrida. Ekipa trenera Edina Terzića je izgubila u prestonici Španije sa 2:1, da bi potom na „Signal Iduna Parku“ pobedila sa 4:2 postigavši dva gola u 71. i 74. minutu preko Niklasa Filkruga i Marsela Sabicera.

Zatim je usledio možda i najteži posao do sada, iako je Dortmund na obe utakmice tu pobedio. To je bio dvomeč protiv PSŽ-a, što je bila repriza duela iz grupne faze. U oba susreta je Dortmund slavio sa po 1:0, ali je imao i određenu dozu sreće budući da je francuska ekipa nekoliko puta pogađala stative i prečke i promašivala izgledne prilike.

Stadion: Vembli, Sudija: Slavko Vinčić

Real Madrid: Kurtoa – Ridiger, Naćo, Karvahal, Mendi – Kamavinga, Valverde, Kros – Belingem, Rodrigo, Vinisijus

Borusija Dortmund: Kobel – Humels, Šloterbek, Rijerson, Matsen – Džan, Sabicer – Brant, Adejemi, Sančo – Filkrug

Real Madrid – Borusija Dortmund

22:52

90′ Još pet minuta

Toliko će se igrati ove sezone u Ligi šampiona.

22:50

88′ Poništen gol za Dortmund

Filkrug je zatresao mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda.

22:48

83′ Novi gol, Real pred titulom – 2:0

Sjajno je glavnu ulogu u akciji odigrao Džud Belingem. Vinisjus je završio akciju odličnim šutem u desnu stranu gola, a to Kobel nije mogao da odbrani.

 

22:43

81′ Ogromna prilika za Real

Dortmund potpuno na konopcima. Nižu se šansed za Real. Kamavinga je šutirao, a Kobel je bukvalno izvadio loptu iz gola.

22:36

74′ GOL! Karvahal iz skoka doneo vođstvo Realu

Korner je izveo Toni Kros, a Karvahal je ostao sam i glavom postigao gol.

 

22:25

63′ Najbolja šansa

Bila je ovo najbolja prilika u drugom poluvremenu i to za Dortmund. Niklas Filkrug je dočekao centaršut i uputio veoma jak udarac glavom, ali je Kurtoa ponovo bio na visini zadatka.

22:19

57′ Velika šansa za Real

Danijel Karvahal je šutirao iz voleja nakon što je lopta došla do njega. Matsen je zakačio loptu, ali to nije sprečilo Kobela da odbrani.

22:18

54′ Izbijena lopta

Kamavinga je pokušao da dribla, ali mu je lopta izbijena.

22:12

50′ Preti Real

Karvahal je bio najbrži u šesnaestercu i šutirao glavom, ali je lopta otišla iznad prečke.

22:10

47′ Korner

Bila je ovo prilika za Dortmund, ali je odbrana izbila.

22:07

Nastavljena je utakmica

Počelo je drugo poluvreme.

21:47

45′ Igraće se još četiri minuta u prvom delu

Tolika je sudijska nadoknada.

21:43

41′ Kurtoa morao ponovo da brani

Sabicer je uputio opasan šut, ali se Belgijanac na golu Reala istakao. Moraće „milioneri“ da potraže šansu iz kornera.

21:41

40′ Presečena lopta

Rijerson je hteo da doda u šesnaesterac, ali mu je lopta presečena.

Real Madrid fans gather at Santiago Bernabeu stadium to watch on screens the Champions League final soccer match between Real Madrid and Borussia Dortmund, in Madrid, Spain, Saturday, June 1, 2024. (AP Photo/Paul White)

 

21:37

36′ Žuti karton

Zaradio ga je Vinisijus Žunior. Sada je nešto mirniji period što se tempa tiče i tvrđa igra.

21:31

30′ Pada Adejemi

Sudije nisu dosudile jedanaesterac.

Dortmund’s Karim Adeyemi, reacts after failing to score during the Champions League final soccer match between Borussia Dortmund and Real Madrid at Wembley stadium in London, Sunday, June 2, 2024. (AP Photo/Frank Augstein)
21:31

28′ Nova ogromna prilika za Dortmund

Karim Adejemi je primio pas i u situaciji jedan na jedan sa golmanom je šutirao iz sve snage po sredini gola, ali je Kurtoa odbranio.

21:27

26′ Drama

Emre Džan je ostao da leži na travi. Izgleda da je doživeo povredu.

21:25

23′ Kakva prilika!

Filkrug je primio loptu u kaznenom prostoru i šutirao, ali je lopta pogodila desnu stativu.

21:23

21′ Veliki promašaj

Užasna reakcija Realove odbrane. Ali je nije iskoristo Karim Adejemi. Promašio je zicer.

21:19

15′ Udarac Vinisijusa

Uputio je udarac sa ivice šesnaesterca, ali je lopta otišla visoko iznad prečke.

21:14

Neverovatno

Navijači Dortmunda tražili su više od 400 hiljada ulaznica za ovaj meč, što je naravno bilo nemoguće.

Dortmund’s Marcel Sabitzer tries to hold up a pitch invader followed by security during the Champions League final soccer match between Borussia Dortmund and Real Madrid at Wembley stadium in London, Saturday, June 1, 2024. (AP Photo/Kin Cheung)
21:12

10′ Real kontroliše posed

Nakon početne inicijative Dortmunda, Real je preuzeo posed.

21:04

Navijač upao na teren

Navijač je upao na teren na samom početku utakmice.

 

Jay-Z gestures ahead of the the Champions League final soccer match between Borussia Dortmund and Real Madrid at Wembley stadium in London, Saturday, June 1, 2024. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Jay-Z smiles ahead of the Champions League final soccer match between Borussia Dortmund and Real Madrid at Wembley stadium in London, Saturday, June 1, 2024. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter