Izvor: KURIR
19.07.2024 u 17:35
0

SAZNAJTE KAKO JE NOVAK ALKARAZU PROMENIO ŽIVOT: Rafa je rekao da to ZAHTEVA VELIKU ŽRTVU, ali je Karlitos ipak uradio ISTO KAO ĐOKOVIĆ!

Španski teniser Karlos Alkaraz čini sve što može da unapredi svoje telo i svoju igru, da bi od starta karijere davao maksimum i ostvarivao velike rezultate.

I iako na drugoj strani mreže ima Novaka Đokovića, mora se priznati da mu to uspeva, jer je mladi Španac u prethodnih mesec i po osvojio Rolan Garos i Vimbldon, na kojem je drugi put uzastopno u finalu pobedio Novaka Đokovića.

Da bi uradio sve da bude na najvišem nivou, Alkaraz je promenio i svoju ishranu, iz koje je izbacio gluten.

Svako ko prati tenis zna da je to prvi javno uradio Novak Đoković, na savet nutricioniste, doktora Igora Ćetojevića. Sada je isti „recept“ primenio i Španac, još jednom pokazavši na taj način da uči od Novaka i da ga i na taj način vidi kao svog uzora.

Izbacio sam gluten iz ishrane jer se osećam bolje. Hteo sam testiram da li je to za mene dobro ili loše i ispalo je da se gluten nikako nije ‘slagao’ sa mnom, iako to isprva nisam osećao. Na kraju krajeva, to nije bila intolerancija. Stvar je bila u tome da sam želeo da se unapredim taj dodatni procenat-dva time da se fizički osećam bolje. I da bih to uradio, bilo je potrebno da prekinem to da uradim„, rekao je Španac u jednom intervjuu.

Alkaraz je i početkom juna priznao da prati Novaka. Sve je počelo prošle godine, kada su i mediji pisali o tome da Karlosova majka Virdžinija za čitavu porodicu sprema pastu na uobičajeni način, a za svog sina bez glutena.

OZBILJNO SE SPREMAJU ZA OLIMPIJSKE IGRE: Srbija će videti još bolju Ameriku

Karlos je napravio promenu na predlog svog fizioteraopeuta Huanha Morena i pridržava je se i pod najvećim izazovima, kada je u poseti Rimu ili Parizu na teniskim turnirima i kada ga vode na „gurmanske ture“ po gradu.

Karlos ni na trenutak ne zanemaruje svoje navike, koje su ga dovele na vrh sa 21 godinom„, objavila je tada i Marka, oduševljena njegovim napretkom na svaki način.

aravno, Alkaraz sebi dopusti predah od striktnog režima ishrane kada je okružen najbližima i kada sezona nije u jeku.

Juče sam slavio sa porodicom, sa ljudima koji su došli iz Mursije, sa svojim prijateljima. Izašli smo na dijetu i naravno da sam radio sve što nisam tokom turnira i da sam jeo ono što inače ne jedem. Obično vodim računa o glutenu, ali tada sebi olakšam i dopustim malo i kršenje pravila. I ako tada moramo da popijemo šampanjac i proslavimo, iskoristimo taj trenutak. Posle toga ranije odem kući i to je to„, kazao je Španac.

Ono što je Novak otkrio sa 23 godine, 2010, Karlos Alkaraz počeo je u još ranijoj fazi karijere. Sveo je na minimum ili potpuno izbacio iz ishrane unos šećera i usredsredio se na povrće, belo meso, ribu, voće, orašaste plodove, sočiva i zdrava ulja. Novak Đoković već deceniju i se pridržava toga i pomoglo mu je da postane najveći svih vremena.

Rafael Nadal, drugi najveći teniski šampion u istoriji, svojevremeno nije podržavao ideju da bi svi teniseri trebalo da se hrane na isti način. On je javno rekao da nema nameru da prestane da se hrani kao i inače.

Bezglutenska ishrana nije tajna i nije to jedini način da dobri teniseri budu ‘fit’. Nisu svi uspešni teniseri imali istu ishranu ili isti način igre. Ako se hranite bezglutenski, ili ako imate perfektnu dijetu ili radite stvari koje zahtevaju veliku žrtvu od vas i čine vas nesrećnim ostatak dana, onda nemojte to da radite. Ako vas to ne čini mentalno svežim i ako to zahteva veliku žrtvu od vas, onda bolje odustanite od toga„, rekao je Nadal.

Karlos Alkaraz nije poslušao svog zemljaka i najvećeg tenisera u istoriji Španije, već je odabrao način na koji Novak Đoković radi stvari.

I očigledno je šta mu više prija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter