Izvor: 24 sedam
02.08.2024 u 18:39
0

ŠTA JEDU OLIMPIJCI A ŠTA IM JE ZABRANJENO: U fokusu je održivost i biljna ishrana

U fokusu je održivost i biljna ishrana

Olimpijske igre (OI) su tema o kojoj svi svakodnevno pričamo, a pored rezultata i medalja, razgovori se vode i o uniformama koje su reprezentacije nosile na ceremoniji otvaranja Igara, o kartonskim  krevetima na kojima spavaju i dogodovštinama koje sportisti prave kada se ne takmiče.

Međutim, postavja se još jedno važno pitanje… Šta to olimpijci jedu?

Procenjuje se da će tokom OI biti pripremljeno više od dva miliona obroka, a sva hrana osim banana, kafe i čokolade dolazi iz Francuske.

Fokus je na održivosti i biljnoj ishrani, pa će čak 60 odsto obroka biti bez mesa, a prvi put će olimpijski sportisti jesti iz tanjira koji nisu jednokratni, već su perivi.

Na Olimpijskim igrama učestvovaće čak 15.000 sportista iz 206 zemalja, a ako uključimo pomoćno osoblje, kuvari će morati da pripremaju oko 40.000 obroka dnevno.

Kako pišu pojedini mediji, neka od jela koja su u ponudi za sportiste su tradicionalni francuski kroasani sa poširanim jajima i kremom od artičoka, ali i ovčiji sir posut tartufima.

Za ljubitelje brze hrane, obezbeđena je alternativa za pohovanu piletinu iz poznatog lanca restorana, koja je napravljena od soje.

 

Najomiljenija verzija krompira, pomfrit, se neće služiti u Olimpijskom selu zbog potencijalnog rizika od požara zbog upotrebe friteze.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter