Izvor: Kurir
16.09.2024 u 09:31
0

FEDERER ODLUČIO DA ZARAĐUJE NA NAVIJAČIMA: Teniser upao u velike finansijske probleme

Švajcarski teniser Rodžer Federer već dve godine uživa u penziji i odlučio je da po završetku igračke karijere putuje koliko god može, ali i da "širi" svoje biznise.

Jedan od najbolje plaćenih sportista svih vremena pak sada ima i finansijske probleme, pošto turnir Lejver kup – koji je osnovao sa saradnicima – ne generiše novac kakvom se inače nadao.

SA TURNIROM SAM ZAVRŠIO KARIJERU: Đokoviću se ovo dogodilo samo jednom u karijeri

Kako piše španska „Marka“, to se može videti i na osnovu neočekivanog obrta pred početak turnira koji je i te kako pogodio navijače. Federer je „prodao“ ovogodišnji Lejver kupu u Berlin, a potom je odlučio da značajno podigne cene ulaznica. Španski mediji zaključuju na osnovu toga da je turnir sve neprofitabilniji, pa prilažu i podatke da je izgubio veliki novac još lane i da je zato odlučio da zaradi na navijačima.

Tako su najjeftinije ulaznice za ovogodišnji Lejver kup sada 300 evra, a idu čak i do 4.420, naravno za one koji hoće da imaju najluksuznija mesta na tribinama. Međutim, nije to uobičajeno ni za grend slemove, gde su najskuplje karte oko 1.500 evra. A ne radi se ipak o egzibicionom turniru, nego o jednom od četiri najveća teniska događaja.

Navodno, prošlogodišnji Lejver kup bio je u gubitku od 1,8 miliona evra, a projektovano je da će i u Berlinu biti u minusu od 1,5 miliona evra. Na kraju, mnogi krive čak i dizanje ulaznica za gubitak interesovanja kod publike.

Navijači ljuti zbog Nadala, a šta je sa Novakom?

Najviše novca naravno zaradio je 2022. godine, kada je Rodžer Federer odlučio da se na ovom turniru oprosti od tenisa. Tada je u goste pozvao sve svoje najveće rivale, tako da je publika uživala u tenisu Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Endija Mareja, a prisustvo takvih teniskih zvezda donela je profit od pet miliona evra. Od tada, pak dolazi do pada gledanosti i profita.

Ove godine neće učestvovati ni Nadal, a niti Đoković, pa se takođe očekuje slabiji „odjek“. Đoković je (ako je uopšte bio i pozvan) odlučio da odmori i da igra za Srbiju, dok je Nadal odlučio da odustane od turnira u poslednji čas.

Malo je reći da je time iznervirao navijače koji su kupili karte samo zbog njega, da bi se „Bik sa Majorke“ povukao bez dovoljno dobrog razloga. Nije povređen, nije uvređen, samo je odustao kako bi umesto njega igrao „neko drugi“. Biće to Grigor Dimitrov koji jednostavno nema ni blizu toliko navijača i čini se da je Nadal zapravio bio samo mamac za publiku.

Ko igra ove godine na Lejver kupu?

Objasnio je Nadal da uopšte nije povređen i da samo želi da ustupi svoje mesto na Lejver kupu nekom drugom teniseru, što je za sve bio veliki šok: „Veoma sam razočaran što moram da podelim sa vama da neću moći da se takmičim na Lejver kupu koji se igra u Berlinu naredne nedelje. Ovo je timsko takmičenje i da bih zaista podržao Tim Evropu, moram da uradim ono što je najbolje za tim, a u ovom trenutku ima drugih igrača koji mogu pomoći timu da dođe do pobede“, bilo je sve što je rekao o svojoj neobičnoj odluci „Bik sa Majorke“.

Već je odlučeno da će umesto Nadala igrati Grigor Dimitrov, pa će u njegovoj ekipi biti još Kasper Rud, Stefanos Cicipas, Karlos Alkaraz, Aleksander Zverev i Danil Medvedev. S druge strane, „Tim Sveta“ će predvoditi Džon Mekinro i na raspolaganju će imati Alehandra Tabila, Aleksa de Minora, Tejlora Frica, Bena Šeltona, Tomija Pola i Frensisa Tijafoa, a jasno je da su Evropljani – čiji je „selektor“ Bjern Borg – veliki favoriti.

Ovogodišnji Lejver kup igra se u Berlinu od 20. do 22. septembra, a ovo će biti ukupno sedmo izdanje turnira koji je Rodžer Federer osnovao sa svojim poslovnim partnerima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter