Izvor: ALO
14.06.2024 u 08:12
0

TRENUCI KOJI PIŠU ISTORIJU:Noć za pamćenje u Lisabonu,moćna Nemačka na kolenima!

Počinje Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun - 14. jul)

Svečanim otvaranjem i utakmicom Nemačka – Škotska večeras od 21 čas, zvanično počinje Evropsko fudbalsko prvenstvo!

Konačno smo i to dočekali! Fudbalska reprezentacija Srbije će posle 24 godine ponovo zaigrati na najvećoj evropskoj sceni!

Naši „Orlovi“ će startovati na turniru u nedelju 16. juna i to protiv jednog od favorita Engleske. Meč se igra od 21 čas u Gelzenkirhenu, a podsećanja radi, rivali u Grupi C su nam još i Slovenija i Danska.

Dve najbolje ekipe idu u narednu fazu, kao i četiri najbolja trećeplasirana tima iz svih šest grupa.

Ovo je prava prilika da se osvrnemo na neke uspehe fudbalske reprezentacije Srbije u ovom veku.

Poslednje učešće na EP tadašnja reprezentacija Savezne Republike Jugoslavije, imala je u Holandiji i Belgiji. Ali, ono se završilo neslavno porazom od Holandije u Roterdamu u četvrtfinalu sa čak 6:1!

PLASMAN NA SVETSKO PRVENSTVO U JUŽNOJ AFRICI 

Fudbalska reprezentacija Srbije je doživela pravi debakl na prvenstvu sveta u Nemačkoj 2006. godine, ali je onda na selektorsko mesto došao Radomir Antić, dao neophodna krila našoj reprezentaciji i odveo je na Mundijal u Južnoj Africi. „Orlovi“ su zauzeli prvo mesto u kvalifikacionoj grupi i direktno se plasirali na ovo takmičenje. Srbija je bila u grupi sa Ganom, od koje je neočekivano izgubila sa 1:0, a koju je trenirao legendarni Milovan Rajevac.

A, onda tog 18. juna 2010. godine se dogodila istorijska pobeda Srbije nad Nemačkom! Malo ko je verovao da „orlovi“ mogu protiv „pancera“ koje su tada predvodili Manuel Nojer, Filip Lam, Bastijan Švajnštajger, Tomas Miler, Miroslav Klose, kao i Lukas Podolski. Strelac jedinog pogotka je bio Milan Lane Jovanović u 38. minutu.

Nemci su imali priliku da izjednače, kada je Nemanja Vidić igrao rukom u šesnaestercu rivala u 59. minutu, ali je sjajni Vladimir Stojković pročitao Podolskog, pa je na kraju slavlje moglo da počne.

Ali, ne zadugo. Poslednju utakmicu u grupi, Srbija je igrala protiv Australije. Našim momcima je trebala pobeda ili remi za prolaz u osminu finala, ali „kenguri“ su odneli šokantnu pobedu od 2:1 i eliminisali ekipu Radomira Antića sa turnira.

 

 

BOMBA STIŽE NA MARAKANU: Zvezda sve bliža angažovanju srpskog vunderkinda
ZLATNI „ORLIĆI“ SA NOVOG ZELANDA!  

Taj 20. jun 2015. godine, ostaće zauvek u sećanju svima onima kojima je Srbija u srcu! Reprezentacija Srbije osvojila je Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina na Novom Zelandu!

Dostignuće čekano 28 godina, od nezaboravne generacije Roberta Prosinečkog, Predraga Mijatovića, Zvonimira Bobana, Davora Šukera, Gordana Petrića, Dragoja Lekovića u Čileu 1987. godine (pobeda nad Brazilom u četvrtfinalu sa 2:1), ostvarila je sjajna generacija Sergeja Milinković-Savića, Nemanje Maksimovića, Andrije Živkovića, Predraga Rajkovića, Miloša Veljkovića, Saše Zdjelara, Staniše Mandića, Ivana Šaponjića…

Posle 120 minuta dramatične borbe u Oklandu savladala je Brazil s 2:1 (1:1, 0:0).

Do najvećeg uspeha od osamostaljenja naše zemlje izabranici Veljka Paunovića stigli su pobedom nad velikim favoritom, pobedom nad najboljima, nad petostrukim svetskim prvacima Brazilcima, koji su četvrti put napustili teren pognutih glava. Golove zlata vredne postigli su Mandić i Maksimović.

PRESKOČEN BRAZIL, PA ONDA RUSIJA 

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da izbori plasman na Mundijal u Brazilu 2014. godine, ali zato jeste na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

„Orlovi“ su tada predvođeni selektorom Mladenom Krstajićem bili u grupi sa Brazilom, Kostarikom i Švajcarskom.

Srbija je očekivano pobedila Kostariku sa 1:0, ali potom u veoma važnom meču, ispostaviće se i odlučujućem, izgubila od Švajcaraca sa 2:1, da bi u poslednjem kolu i definitivno bila eliminisana sa turnira od Brazila. „Karioke“ su slavile sa 2:0.

ISTORIJSKA NOĆ ZA PAMĆENJE U LISABONU! 

Fudbalska reprezentacija Srbije nije imala sreće kada je reč o Evropskim prvenstvima u ovom veku, ovo u Nemačkoj, biće Srbiji prvo kao samostalnoj zemlji, ali zato plasmani na Mundijale nisu dovođeni u pitanje, osim naravno onog iz 2014. u Brazilu, bez kojeg smo ostali.

„Orlovi“ su uspeli da izbore plasman na završni turnir u Kataru 2022. godine i to na kakav način.

Tog 14. novembra 2021. godine u Lisabonu, utišali su čitavu Portugaliju i plasirali se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru!

Golovima Tadića i Mitrovića, Srbija je ostvarila neverovatan uspeh i poslala Portugaliju u baraž, „Orlovi“ su kao prvi u grupi prošli direktno na Mundijal u Kataru, a bili su u grupi sa Portugalom, Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom.

Međutim, samo učešće Srbije, kao i na prethodnim Mundijalima, završilo se u grupnoj fazi. Srbija je ponovo bila u grupi sa Brazilom (poraz od 2:0) i Švajcarskom (poraz od 3:2), kao i sa Kamerunom (neočekivanih 3:3).

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter