Izvor: HappyBSC
16.09.2022 u 22:29
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Rusi moraju da povećaju broj vojnika na oslobođenim teritorijama!“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: Zoran Spasić – Centar za saradnju sa zemljama Azije, general dr Božidar Forca i Đorđe Vukadinović-  „Nova srpska politička misao“. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI HAPPY: „Saznanje istorije sveta leži u naporima viševekovnim sa Zapada da se Rusija omete u svom razvoju, da se rasparča, pokori!“

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

dr Božidar Forca, general

– Ova ruska specijalna vojna operacija spada u spektar takozvanih višedimenzionalnih operacija, podrazumevajući informacione, psihološke, diplomatske i vojne operacije. Vojna operacija izvedena je skoro po teorijskom modelu vazdušno- kopnene bitke u kojoj ruska strana igra na strategiju – tehnologijom protiv mase. Sa druge strane, ukrajinska strana je primorana i primenila je strategiju – masom protiv tehnologije. Taj oblik dejstava rusku stranu je u propratnim pojavama vodio ka minimizaciji gubitaka, a druga strana je dobila neočekivanu, ne baš neočekivanu, ali svakako ne u tolikom obimu, ali i izuzetnu političku, finansijsku i u naoružanju podršku od strane kolektivnog Zapada. Ništa u ratu ne uspeva, kao uspeh. Mali pomak čini velike stvari. Ovo je išlo moža sporo sa ruske strane, ali za rusku stranu je išlo sigurno. Oni su stalno govorili „operacija će ostvariti svoj cilj“. Sa druge strane, ukrajinskoj strani je nedostajao jedan rezultat i videli smo nekoliko pokušaja u oblasti Hersona, Zaporožja itd. Dok nisu..možda su ti prvi pokušaji bili navođenje ruske snage na pogrešan potez, odabrali Harkov i taj deo i izvršili uspešan prodor. To se u vojničkom smislu može posmatrati kao taktički uspeh, jer to nije velika pobeda u smislu zauzimanja velike teritorije, velikih gubitaka itd. Međutim, to je što se tiče ukrajinske strane, psihološki efekat i moralni koji daje možda lažnu nadu da u suštini mogu takve uspehe da ponove. Ono što očigledno nije kompatibilno sa strane teorije i strategije jeste to što obe strane idu na pobedu. Ono što je ruska strana u ovom slučaju primenila, mislim da je premalo vodila računa. Jedan od glavnih aspekata  vazdušno- kopnene bitke jeste da protivnika zadržavate na frontu, a da mu uništavate dubinu. To je suština. Ovde nema fronta. Rusi su izgubili osećaj šta je dubina, jer su se bitke vodile oko naseljenih mesta i zato  je i nastao taj ruski kotao. Opkoli mesto i sprži unutra. Rusi su izgubili kontrolu teritorije.  Ne može donejcka i luganska  policija da čuva osvojeni prostor. Broj vojnika na kvadratni kilometar, da bi se držalo ono, a mi ne znamo šta Rusija planira da zauzme, mora biti povećan  – istakao je general Božidar Forca.

Đorđe Vukadinović –  „Nova srpska politička misao“

– Meni se čini da te stvari ne idu tako kao što kažu, ali naravno da ne liče ni izdalenka na ono što ukrajinska i zapadna propaganda govori. Po mom osećaju ta operacija, intervencija malo počinje da „škripi“ i da ima problema. Može biti da je to taktika, ali mislim da nije taktika. To je više vađenje, alibi. Daleko je to od onoga što je isprva planirano, ali naravno, nikada ni u ratu ni u životu se ne dešava se sve „kako je zamišljeno“. Ali, to je manji problem što to nije kako je zamišljeno i planirano. Ali, to ne znači da je propalo, da je neuspeh i poraz. Načinom kako Rusija vodi ovu operaciju do skoro, teško se mogu ostvariti oni ciljevi koji su proklamovani, i oni maksimalni i oni mininalisički. Jasno je meni da su tu jako utvđene linije u Donbasu, posebno u Donjecku, a Lugansk je oslobođen. Donejcki front se nije pomerio par stotina metara ili kilometar-dva posle šest meseci ratovanja. Jako ste razvukli front sa veoma malo vojnika. Logično je da onaj koji to napada, treba da napada sa više snaga od onog koji se brani, a ovde je to obrnuto. To je isticano od strane ruskih i proruskih analitičara kao velika specifičnost, prednost i genijalnost –  E pa nije. Ne možete ratovati jednom rukom. Ja mislim na kraju, kada se napravi računica, veći gubici budu kada se razvuče rat. Rusi će strateške ciljeve nakon ove ukrajinske kontraofanzive  Rusi će ili možda angažovati više vojske i udarati strateške ciljeve što su počeli sada nakon ove ukrajinske kontraofanzive iloi kontraofanzivice, koja je sada dobila mitske razmere Kijeva, ali to je sad priča o propagandi. Znači, ili će morati da primene taktiku ili se to neće dobro završiti i ući u jedan dugi neizvesni sukob koji sada već pomali liči na iransko-irački sukob – istakao je Vukadinović u emisiji „Aktuelnosti“. 

Zoran Spasić – Centar za saradnju sa zemljama Azije

– Ono što je jako bitno da definišemo kada govorimo o prethodnom saoštenju ruske vojske vrlo precizno da kažemo pre svega, da smo mi videli da je tokom proteklih nekoliko  ukrajinska vojska povratila ogroman deo jedne teritorije. Kada govorimo o Izjumu, suštinski je važno reći da je to je grad od 40 hiljada stanovnika i u geostrateškom značenju,  ovaj grad ni po čemu nije važan. Celokupna Harkovska oblast, izuzev grada Harkov gde se proizvode tenkovi, u vojnom i geoostrateškom aspektu apsolutno nije važna. Gde možemo da očekujemo delovanje ruske vojske? Iz drva pravca. Prvi pravac je ka Nikolajevu i Odesi. Odesa je veom važan geostrateški grad… Drugi pravac je pravac između Zaporožja i Donjecka, jer iz tog pravca dolazi oružje se doperma ukrajinskoj vojsci. To ćemo videti na koji način će se odigravati. Što se tiče konkretnih akcija Rusije, ne bih da komentarišem sa ove tačke gledišta da li je to taktika pregrupisavanja, ili taktika povlačenja ruske vojske koja je u istoriji ruske vojske mnogo puta bila aktivna. Sećate se da je Rusija u istoriji koristil i taktiku spaljene zamlej i taktiku povlačenja, sve sa ciljem neke kontraofanzive. Što se tiče suštiniskih stvari, da li ta borba može da se odrazi  u većoj ili manjoj meri i to je isto prerano tumačiti. Delovanje koje smo mogli da iidimo u velikoj meri je rezultat toga što je Ukrajina dobila ogromnu količinu oružja. Pa naravno da će da zuzme neki položaj. To apsolutno ne znači ništa. Ne treba to povezivati kao što su neki mediji povezali to da sada to što su Rusi izgubili Izjum je neka prekretnica. Nije nikakva prekrtetnica. Ja samo vidim da će rat trajati mnogo duže nego što je neko očekivao – istakao je Spasić u emisiji „Aktuelnosti“. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter