Izvor: blic
18.09.2024 u 16:11
0

ALBANCI SPREMNI NA SVE SAMO DA OSTANU U BRITANIJI: Povadite sve zube, glasi savet

"POVADITE ZUBE" Albanci preko TikToka dele bizarne savete kako da ih ne deportuju iz Britanije: "Stvarno nije lepo da vas pošalju nazad"

Albanski migranti, koji su ilegalno ušli u Veliku Britaniju i trenutno su zadržani u Colnbrook Centru za imigraciju blizu londonskog aerodroma Heathrow, naišli su na neobičan i brutalan savet – da sami izvade svoje zube kako bi bili premešteni u bolnicu, gde bi im se otvorila prilika za bekstvo.

Ova šokantna uputstva data su im putem TikTok-a, tokom razgovora sa osobom koja tvrdi da je uspela da pobegne iz istog centra 2018. godine. Tokom razgovora, muškarac sa nadimkom „The Sting“ detaljno je objasnio kako migranti mogu da iskoriste nedostatke sistema da izbegnu deportaciju.

Spremni na sve da ostanu u Britaniji

Migranti su na snimku dobili detaljne savete o tome kako da prokrijumčare klješta u pritvorski centar i koji poslovi im mogu pružiti najbolju priliku za beg. Među predloženim poslovima bili su rad u kuhinji i iznošenje smeća, što bi im omogućilo veću mobilnost unutar centra. „The Sting“ je upozorio da bi morali da rade nekoliko dana kako bi stekli poverenje čuvara, nakon čega bi im bilo lakše da pronađu priliku za bekstvo.

„Kao mladi momci, platili ste mnogo novca da biste došli ovde i stvarno nije lepo da vas pošalju nazad u Albaniju“, rekao je „The Sting“ tokom razgovora, ističući frustraciju migranata koji se suočavaju s mogućom deportacijom. Prema rečima jednog od muškaraca u razgovoru, život u Velikoj Britaniji je postao njihov san, te su spremni na ekstremne mere kako bi izbegli povratak u domovinu.

Nema dokaza da tiktokeri pričaju istinu

Ipak, zvaničnici Velike Britanije tvrde da nema dokaza da je bilo koji od predloženih metoda zaista funkcionalan. Prema portparolu Ministarstva unutrašnjih poslova, svi pritvorenici su pod strogim nadzorom, a centar Colnbrook poseduje napredne bezbednosne mere kako bi se sprečila bekstva. „Zaposleni u Colnbrook-u su temeljno obučeni i postoje strogi protokoli za sprečavanje incidenata. Nijedan zatvorenik nije pobegao iz pritvora u poslednje vreme,“ rekao je portparol.

Dodatno, TikTok je reagovao na situaciju, izjavljujući da je njihova platforma protiv promocije kriminalnih aktivnosti. „Pregledamo sadržaj i preduzimamo odgovarajuće mere ako imamo dovoljno informacija koje ukazuju na kršenje lokalnih zakona“, izjavio je portparol TikTok-a. Prema njihovim smernicama, promocija kriminala, uključujući savetovanje o bekstvu iz pritvora, strogo je zabranjena. TikTok se oslanja na relevantne vlasti koje prijavljuju naloge koje koriste ljudi u pritvorskim centrima ili zatvorima.

Broj Albanaca u Britaniji raste

Uprkos tome, zabrinutost oko bezbednosti u imigracionim centrima raste, pogotovo nakon što je otkriveno da migranti uspevaju da krijumčare mobilne telefone u ove ustanove. U poslednjih nekoliko godina, broj albanskih migranata u Velikoj Britaniji naglo je porastao, a mnogi od njih koriste društvene mreže kako bi komunicirali sa sunarodnicima u sličnim situacijama. U godini do marta 2024. godine, u okviru ubrzanog sporazuma sa Albanijom, vraćeno je oko 3.000 migranata. Britanske vlasti planiraju da nastave s ovim programom, koji ima za cilj da brzo deportuje osobe koje ilegalno borave u zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter