Izvor: INFORMER
08.06.2024 u 20:09
0

AMERIKA NEĆE IMATI MIRAN SAN: Ruski ratni brodovi ostaju na teritoriji Kube i Venecuele do daljeg i posle vežbi!

Nosači hipersoničnih projektila Cirkon pojaviće se prvi put kod obala SAD. Vreme leta Cirkona od Kube do ciljeva u Sjedinjenim Državama trajaće nekoliko desetina sekundi.

Na Kubu, koja se nalazi 180 kilometara od Sjedinjenih Država, očekuje se da će 12. juna stići flotila ruskih brodova.

Između ostalog, uključuje fregatu Admiral Gorškov i nuklearnu podmornicu Jasen-M Kazan.

Oba ova broda su sposobna da nose cirkone, dok su glavno naoružanje Kazana krstareće rakete Kalibar. Napominje se da će vreme leta Cirkona od Kube do ciljeva u Sjedinjenim Državama trajati nekoliko desetina sekundi.

Sjedinjene Američke Države ne vide pretnju u poseti ruskih ratnih brodova Kubi, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Zvaničnik je dodao da će SAD pažljivo pratiti šta se dešava.

Rusija premešta brodove i avione radi izvođenja vojnih vežbi na Karibima. Američki mediji sugerišu da je reč o tome da „Rusija pokazuje da je i dalje sposobna za određeni nivo globalne projekcije moći“.

Takođe je primećeno da vežbama na Karibima ruske vlasti žele da „izbace SAD iz ravnoteže“ i utiču na domaću publiku. Napominje se da će se brodovi zaustaviti na Kubi i Venecueli, nakon vežbi će ostati u regionu do kraja leta, a na jesen će izvesti još jedan manevar.

Uprkos tome što je Bela kuća uveravala da nema pretnje, američki zvaničnici su vežbe direktno povezivali sa podrškom Kijevu i dozvolom Oružanim snagama Ukrajine (VSU) da izvedu udare dalekometnim oružjem unutar oblasti Rusije.

Ni u Vašingtonu ova činjenica nije izazvala uzbunu jer je Rusija slala brodove na zapadnu hemisferu svake godine od 2013. do 2020. godine.

Međutim, senator Floride Marko Rubio rekao je da bi Kubu trebalo kazniti zato što je ugostila ruske ratne brodove. Prema njegovim rečima, „ruske podmornice sposobne da nose nuklearne rakete nisu delovale na Karibima više od 30 godina.“

– Ako režim na Kubi odluči da dozvoli jednom od njih da uđe u luku udaljenu samo 90 milja od naše obale, trebalo bi da se suoči sa stvarnim posledicama administracije američkog predsednika Džoa Bajdena – rekao je političar.

„Cirkoni“ su u stanju da pobede bilo koji protivraketni odbrambeni sistem

Tačne taktičko-tehničke karakteristike Cirkona su državna tajna. Ruski predsednik Vladimir Putin je 2019. godine rekao da je raketa sposobna da dostigne brzinu jednaku devet maha, a takođe ima domet veći od hiljadu kilometara i da je sposobna da manevriše u završnim fazama leta.

Ova raketa je prvobitno razvijena kao protivbrodska raketa, ali je takođe sposobna da pogodi kopnene ciljeve.

U januaru je izvršni direktor korporacije za taktičke rakete Boris Obnosov rekao da je ruska hipersonična raketa „Cirkon“ sposobna da prodre u skoro svaki sistem protivraketne odbrane. Bivši komandant Crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov potvrdio je da na svetu ne postoji oružje koje može da presretne Cirkon.

Glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana Igor Korotčenko napomenuo je da će Sjedinjene Države pokušati da sustignu Rusiju u pokušaju da stvore hipersonično raketno oružje na moru.

Ako je Cirkon već pušten u upotrebu, američkim programerima će za ovo trebati još nekoliko godina, rekao je Igor Korotčenko, glavni i odgovorni urednik časopisa „Narodna odbrana“.

Prema rečima stručnjaka, svi napori SAD su usmereni na „sprečavanje Rusije da prednjači u stvaranju ovog oružja“. On je takođe naglasio da su SAD tek u fazi stend testiranja analoga Cirkon.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter