Izvor: ALO
09.06.2024 u 12:05
0

AMERIKANCI SE POVLAČE Vojska više ne želi da se bori

SAD su počele da povlače američke trupe iz Nigera, navodi se u zajedničkom saopštenju vojnih resora Sjedinjenih Država i ove afričke države.

– Ministarstvo odbrane SAD i Ministarstvo nacionalne odbrane Republike Niger objavljuju da je povlačenje američkih snaga iz Nigera prešlo sa početnih priprema na implementaciju. Ova važna tranzicija počela je odlaskom aviona C-17 GlobemasterIII, američkog Ratnog vazduhoplovstva iz 101 vazduhoplovne baze u Nijameju 7. juna 2024 – navodi se u dokumentu.

Kako se naglašava, „mali kontingent američkih trupa stigao je u Niger da pruži logističku podršku kako bi se obezbedilo efikasno povlačenje preostalih snaga i sredstava iz vazdušnih baza 101 i 201“.

– U isto vreme, deo američkog vojnog osoblja već se povukao iz Nigera u svoje matične baze, pošto je njihova misija završena“, naveli su saopštenju.

PUTIN NAORUŽAVA PROTIVNIKA AMERIKE?! Nakon informacije da ruski ratni brodovi stižu na Kubu, oglasio se PENTAGON

 

Povlačenje snaga bi trebalo da se završi do 15. septembra. Procenjuje se da u Nigeru ima oko 1.100 američkih vojnika.

Povlačenje je počelo u martu nakon što je portparol Ministarstva odbrane Nigera saopštio da je prelazna vlada zemlje, koja je preuzela vlast u julu 2023. godine, raskinula vojni sporazum sa SAD, pozivajući se na interese nigerijskog naroda.

Istovremeno, 12. aprila, kako je javio dopisnik Sputnjika, ruski stručnjaci su stigli u Niger kako bi obučavali lokalne snage u borbi protiv terorizma. Pentagon je saopštio da su ruske i američke snage smeštene u istoj bazi u Nigeru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter