Izvor: Sputnik
01.08.2024 u 21:44
0

ATENTATI SE VRAĆAJU NA POLITIČKU SCENU: Srlja li planeta nezadrživo ka Trećem svetskom ratu

Kao i decenijama uoči Prvog svetskog rata, atentati na političke lidere ponovo su ušli u modu, ali i danas kao i tada ostaje pitanje da li će atentatori postići cilj koji su zacrtali, a pitanje je i da li bi neki atentat mogao dovesti do novog svetskog sukoba, smatra dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“.
Samo u poslednja dva dana, u atentatu je stradao lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije, dok je lider Sudana Abdel Fatah el Burhan preživeo pokušaj ubistva. Bivši predsednik Irana Ibrahim Raisi stradao je u helikopterskoj nesreći u maju, a prema iranskim zvaničnicima za njegovu smrt odgovorne su Sjedinjene Američke Države.
Osim toga, nedavno su izvršeni neuspeli atentati na premijera Slovačke Roberta Fica i na kandidata republikanca na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa.

Dometi atentata – privremeno podrivanje poretka

Sredinom 19. veka atentati su bili omiljeno oruđe podrivanja postojećeg poretka od strane anarhista raznih boja, pre svega ruskih koji su uspešno izveli atentat na cara Aleksandra Drugog, kaže Trifković za Sputnjik.
Međutim, umesto da usledi podrivanje Ruskog Carstva, pod njegovim sinom i naslednikom Aleksandrom Trećim usledila je daleko čvršća politika konzervativne autokratije koju je nasledio i poslednji car, podseća Trifković.
Osim toga, atentati samo privremeno poremete modus operandi one strane protiv koje su upereni, kao što smo videli posle atentata na komandanta iranske Revolucionarne garde u Bagdadu, što nije bitno uticalo na kvalitet iranskih operacija.

„Međutim, atentati na Fica i na Trampa se uklapaju u jedan okvir koji jeste zabrinjavajući, a to je da je ukalanjanje izrazito uspešnih, harizmatičnih lidera određenog konzervativnog pravca u tim društvima, konkretno slovačkom i američkom, itekako moglo da utiče na sudbinu njihove agende. Pogotovo kad imamo u vidu da je u slučaju Trampa došlo do čitavog niza neobjašnjivih i, možemo slobodno reći, skandaloznih propusta tajne službe zadužene za njegovu zaštitu. I u skladu sa tim poukama, mislim da bi mađarski premijer Viktor Orban trebalo dobro da se čuva pogotovu posle svog prekjučerašnjeg maestralnog govora u kome je upozorio na kolaps naše civilizacije.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter