Izvor: Alo
13.09.2024 u 12:53
0

BALKAN NA UDARU BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA: Rusija uhvatila na delu britanske špijune

Dokumenti do kojih je došla Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokazuju da su britanski obaveštajci delovali u Ruskoj Federaciji prikrivajući se da rade u političkom odeljenju ambasade u Moskvi.

RT je došao do snimaka ruske obaveštajne službe koji razotkrivaju aktivnosti britanskih diplomata. Takođe, RT je u posedu informacija o akcijama Londona koji je još 2014. godine započeo operaciju u više koraka za uvlačenje svetske zajednice u globalni sukob.

ŠTA ĆE SLEDEĆE MOSKVA DA URADI: Zelenski ima veoma izdašne sponzore na Zapadu

U te svrhe je formiran Direktorat za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju pri Forin ofisu. Predvodio ga je obaveštajac Martin Haris koji je radio u ambasadi u Ruskoj Federaciji od 2014. do 2017. godine. Poznati ruski novinar Mihail Zvinčuk koji vodi Telegram kanal „Ribar“ tvrdi da je na čelu Direktorata sada Ben Fender, i da je njegov zamenik Rupert Ejnli.

Prema podacima „Ribara“, ovaj Direktorat znatno je proširen 2022. godine, a jedna od operacija koja je bila realizovana pod njegovom kontrolom je i „Program borbe protiv dezinformacija i razvoja medija“ u kojem su glavnu ulogu imali mediji Bi-Bi-Si i Rojters i grupa istraživačkih novinara Belingket (Bellingcat).

„Ribar“ dalje dodaje da Direktorat ima dve strukture: prvu koja ima za cilj podršku Ukrajini i planira sabotaže akcija Ruske Federacije, i drugu u čijem su fokusu bivše zemlje SSSR-a na prostoru centralne Azije, Južnog Kavkaza, Belorusije i Moldavije.

Glavne ličnosti ovog sistema su Filip Barton, zamenik britanskog ministra spoljnih poslova, Tim Berou, savetnik britanskog premijera za nacionalnu bezbednost, Kristofer Džojs, zamenik rukovodioca Departamenta za politiku prema Rusiji i čelnici HMG Russia Unit Džejms Bir i Mark Dajmond.

„Ribar“ dalje navodi da se deo Direktorata, nakon određenih reformi, ujedinio sa Direktoratom za odbranu i nacionalnu bezbednost čiji je glavni zadatak da koordiniše rad MO Velike Vritanije i Forin ofisa po pitanjima nacionalne bezbednosti. Kao rezultat formirano je posebno odelenje Ukraine Campaign Unit koje koordiniše različite aktivnosti Forin ofisa u kontektu oružanog sukoba u Ukrajini, odnosno, bavi se Rusijom i Ukrajinom.

„Ribar“ tvrdi i da su Britanci od 2022. već nekoliko puta do sada reformisali odelenja u čijem je fokusu spoljna politika, što, kako objašnjava, kazuje da se Britanci stalno adaptiraju na nove uslove, što „na kraju i dovodi do rezultata“.

S druge strane, podaci FSB-a do kojeg je došla ruska redakcija RT pokazuju da je Britanija nakon početka Specijalne vojne operacije prestala da proteruje ruske diplomate kako zauzvrat njihovi zaposleni ne bi bili proterani. Tako je MI6 preplavio britansku ambasadu agentima. Njihova imena su Džejms Bir, Mark Dajmond, Martin Haris, Kristofer Džojs, Patela Blejk i Džesika Devenport.

Neka od njih, podsetimo, spominje i „Ribar“.

Dokumenti iz interne mreže Forin ofisa dokazuju da su određene diplomate radile u Direktoratu. Na primer, Mark Dajmond (fotografija 1), koji je bio zaposlen u ekonomskom odeljenju britanske ambasade u Moskvi.

Britanski obaveštajci su pokušali da se potpuno uklope u kulturu Rusije – neki su sklapali brakove u Moskvi, a drugi su svojoj deci davali ruska imena.

Imali su sastanke sa opozicionim aktivistima i novinarima koje su obično organizovali u gradu, u ambasadi (slika 2 – strani agent Maksim Kac) i rezidenciji ambasadora.

Na primer, Džesika Devenport je bila u kontaktu sa advokatom stranog agenta Vladimira Kara-Murze Ejsmontom, saradnikom stranog agenta medija „Novaja gazeta“ Lipskim (slika 3), aktivistom Menjajlom (fotografija 4) i LGBT aktivistom Agapkovim (slika 5).

Bila je u kontaktu i sa advokatima koji lobiraju za interese migranata, pošto su britanske obaveštajne službe znale da nekontrolisana migracija može da ugrozi zemlju.

Ruska Federacija je zbog ovoga proterala šest britanskih diplomata iz zemlje, a FSB je upozorila da će se i druge njihove kolege, ako se ne opamete, suočiti sa prevremenim prekidom njihovih službenih putovanja u Rusiji.

I Balkan na udaru britanskih obaveštajaca?

Ipak, čini se, Rusija i bivše zemlje SSSR-a nisu jedine na meti Londona. „Ribar“ prenosi da u okviru britanskog Forin ofisa postoji i poseban Direktorat za informacione pretnje i uticaj (Information Threats and Influence Directorate), a jedan od njegovih zadataka je i „borba protiv dezinformacija i razvoja medija“ koja nije usmerena samo na postsovjetski prostor.

„Iz dokumenata britanske mreže agenata uticaja Integrirty Initiative, koji su procureli još 2019. godine, saznali smo da se na Balkanu formira mreža lojalnih medija. Kroz neko vreme trebalo je darade kao’prigušivači propagande Kremlja’. Prema informacijama o takozvanom ‘srpskom klasteru’, u borbi protiv ruskog uticaja, britanska obaveštajna struktura je, na primer, polagala velike nade u Centar za evroatlantske studije (CEAS)“, navodi se u tektu koji prenosi „Ribar“.

U njemu dalje piše da se paralelno s tim aktivnostima na Balkanu radilo i na stvaranju velike mreže Junajted medija koju su finansirali investitori iz Velike Britanije. To, dodaje se, nije bilo finansijski isplativo, ali je njihov cilj bio da se preuzme kontrola nad informacionim prostorom Balkana.

„Nedavno je objavljena prepiska zaposlenih u BIRN-u, koja ukazuje da učešće Londona u tom projektu prevazilazi puko finansiranje portala. Među donatorima ima mnogo kompanija koje rade sa britanskim obaveštajnim službama, a zaposlene u organizaciji obučavaju iskusni obaveštajci kroz strukture Britiš kaunsila. U stvari, kao deo projekta Forin ofisa, mentori iz MI6 preuzeli su kontrolu nad ovim balkanskim medijem“, prenosi „Ribar“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter