Izvor: Tanjug
16.11.2021 u 08:37
0

BARBADOS: Potpisan sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade

Malo karipsko ostrvo Barbados proširilo je svoj diplomatski domet na virtuelni svet, nakon što je, kao prva suverena zemlja u svetu, potpisalo sa platfomom zasnovanom na blokčejnu sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade.

Vlada Barbadosa je u nedelju zvanično potpisala sporazum o osnivanju virtuelne ambasade u Decentralendu, digitalnom okruženju zasnovanom na Ethereumu, prenose strani mediji. 

PROČITAJTE JOŠ: GRČKA: U železničkoj nesreći povređena tri radnika, jedan preminuo

Ovo ostrvo ne planira da na tome stane sa svojom digitalnom ekspanzijom, već razrađuje detalje o sličnim sporazumima s nizom drugih platformi virtuelne realnosti, uključujući Somnijum Spejs i SuperVorld. 

Kada su zvaničnici Barbadosa u avgustu prvi put odobrili ambasadu u metaverzumu, vlada je taj projekat opisala kao oblik „tehnološke diplomatije“, navodeći da bi on mogao da otvori vrata daljoj kulturnoj razmeni sa drugim nacijama.

PROČITAJTE JOŠ: UKRAJINA: Rekordnih 838 smrtnih slučajeva od korone

Otvaranje ambasade, koje je planirano u januaru, učiniće Barbados prvom državom u svetu koja je priznala „digitalnu suverenu teritoriju“, a iako je ova inicijativa još uvek u ranoj fazi i donekle eksperimentalna, ona prati druge poteze ove države u sajber carstvu poslednjih godina, uključujući stvaranje elektronskog barbadoskog dolara 2016, koncept koji je predvodio sadašnji ambasador Barbadosa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gabriel Abed, koji takođe predvodi napore za uspostavljanje metaverzum ambasade.

– Ambasade su početna stanica za dobijanje vize za ulazak u neku zemlju ili za putovanja bez viza. Možete li da zamislite kako bi to izgledalo virtuelno? I kuda bi vas ta e-viza mogla odvesti? – rekao je Abed. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter